Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Πόντος στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία (1774-1908)

Το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ο Πόντος στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία (1774-1908) – Κοινωνία και οικονομία» θα λάβει χώρα α...

Ο Πόντος στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία (1774-1908)

Το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ο Πόντος στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία (1774-1908) – Κοινωνία και οικονομία» θα λάβει χώρα από τις  18 έως τις 20 Νοεμβρίου. 

Η ποντιακή ιστορία από τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774) έως την εκδήλωση του κινήματος των Νεοτούρκων (1908) θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Ποντιακών Ερευνών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως και τις 20 Νοεμβρίου στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ο τίτλος του είναι «Ο Πόντος στην Ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία (1774-1908): Κοινωνία και Οικονομία».

Σκοπός του συνεδρίου, σύμφωνα με τον θεολόγο και δρ Νεότερης Ιστορίας Θεοδόση Κυριακίδη, είναι να προωθηθεί η έρευνα για την ποντιακή ιστορία, και διακεκριμένοι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα να παρουσιάσουν τα νεότερα πορίσματα των ερευνών τους.

Στα δύο συνέδρια που προηγήθηκαν (2004 στη Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ και 2008 στη Δράμα) εξετάστηκε η ποντιακή ιστορία σε ένα ευρύ φάσμα, από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα νεότερα. Στο φετινό συνέδριο περιορίζεται χρονικά η ιστορική περίοδος που θα εξεταστεί, ώστε οι ερευνητές-ομιλητές να εντρυφήσουν σε μεγαλύτερο βάθος. Κατά τον Θεοδόση Κυριακίδη, που είναι και επιστημονικός υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, στο επόμενο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα 2 έως 4 χρόνια, θα επιχειρηθεί να εξεταστεί η ποντιακή ιστορία στα δύσκολα χρόνια, από το 1908 και μετά.

Διακεκριμένοι εισηγητές-συνεδρίες

Η εναρκτήρια εκδήλωση του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Ποντιακών Ερευνών θα γίνει στις 18:00 της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου, με τους χαιρετισμούς των επισήμων και δύο διακεκριμένους ομιλητές. Πρόκειται για τον Ολλανδό ακαδημαϊκό και γνωστό τουρκολόγο Έρικ Ζούρχερ και τον καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ψυχή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Πασχάλη Κιτρομηλίδη. Να σημειωθεί ότι ο Έρικ Ζούρχερ πρόσφατα επέστρεψε το βραβείο που του είχε δώσει πριν από περίπου δέκα χρόνια η Τουρκία, εξαιτίας της πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πόντος στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία (1774-1908)

Όλοι οι ομιλητές είναι ακαδημαϊκοί (καθηγητές, διδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες), οι οποίοι επελέγησαν με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται στα μεγάλα διεθνή συνέδρια του εξωτερικού, προκειμένου, όπως είπε ο Θεοδόσης Κυριακίδης, να δειχθεί η εξωστρέφεια στον ποντιακό χώρο.

Οι ομιλητές προέρχονται από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Γεωργία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία, και είναι ιστορικοί, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν τα τμήματα Ιστορίας και Θεολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Περιστερεώτα. Μέγας χορηγός του συνεδρίου είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης και χορηγός επικοινωνίας το pontos-news.gr.

Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 18:00.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
  • Διαστρωμάτωση πληθυσμού, εθν(οτ)ικές ομάδες, Οθωμανοί υπήκοοι, υπήκοοι ξένων κρατών, «προστατευόμενοι».
  • Δημογραφικά στοιχεία, μετακινήσεις πληθυσμών.
  • Θρησκευτική οργάνωση, ξένη προπαγάνδα, χριστιανικές ομολογίες.
  • Ιδεολογικά ρεύματα.
  • Συλλογική οργάνωση των μιλλέτ.
  • Τύπος και εκδόσεις.
  • Διπλωματική εκπροσώπηση, προξενεία.
  • Εμπόριο: εμπορικά δίκτυα, ξένοι εμπορικοί οίκοι-αντιπροσωπείες.
  • Γη και γεωργία.
  • Οικοτεχνία-βιοτεχνία.
  • Βιομηχανία.
  • Τράπεζες.

Οι επίσημες γλώσσες του συνεδρίου θα είναι η ελληνική και η αγγλική. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στον κάθε ενδιαφερόμενο.


Πηγή: Pontos News

Δεν υπάρχουν σχόλια