Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άγνωστοι θησαυροί δίπλα... στη λίμνη

Η αρχαιολογική θέση στην Επισκοπή Σερβιανών Μια πήλινη σφραγίδα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου από την περιοχή του Κατσικά Ιωαννίνων, ...

Η αρχαιολογική θέση στην Επισκοπή Σερβιανών
Μια πήλινη σφραγίδα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου από την περιοχή του Κατσικά Ιωαννίνων, μια χάλκινη περόνη από την προϊστορική εγκατάσταση στη θέση Κρύα, καθώς και άλλα ευρήματα από την άγνωστη μέχρι πρόσφατα Μέση Εποχή του Χαλκού (1730-1529 π.Χ.) στην κοιλάδα των Μολοσσών, που προέρχονται από τα λείψανα εγκατάστασης στη θέση «Παλαμπούτι» στο Νεοχωρόπουλο, είναι μεταξύ των εκθεμάτων της πρώτης προϊστορικής ενότητας της έκθεσης με τίτλο «Αρχαιολογία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Από τις απαρχές ως την Ύστερη Αρχαιότητα».

Η έκθεση, που περιλαμβάνει ευρήματα σωστικών ανασκαφών, παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της κοιλάδας των Μολοσσών και της πρωτεύουσάς τους, Πασσαρώνας, από τις απαρχές της Νεολιθικής περιόδου ως την Ύστερη Αρχαιότητα.

Ενδιαφέρουσα είναι η κεραμική αλλά και τα λίθινα τέχνεργα της Νεολιθικής περιόδου (3000-2000 π.Χ.) από τη θέση Επισκοπή Σερβιανών, από την οποία προέρχεται και μία ακέραιη... μπανιέρα ελληνιστικών-πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων. Στη θέση αυτή αποκαλύφθηκαν κατάλοιπα μικρού ατείχιστου οικισμού ή αγροτικής εγκατάστασης ελληνιστικών-πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων και αρχαίο νεκροταφείο ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων. Στον χώρο του νεκροταφείου εντοπίστηκε και προϊστορική εγκατάσταση, πιθανόν νεολιθικών χρόνων, ενώ ρωμαϊκό λουτρό βρέθηκε στη θέση Κρανούλα, στην αντίθετη κατεύθυνση, βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων.

Όπως είπε στο «Έθνος» ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κώστας Σουέρεφ, «η έκθεση αυτή παρουσιάζει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών και ερευνών, τα οποία και συμβάλλουν στην προβολή της διαχρονικής σημασίας του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα. Τα νέα αυτά στοιχεία, τα οποία συνεξετάζονται με τα παλαιότερα, δίνουν κατά περίπτωση απαντήσεις και εμπλουτίζουν τις γνώσεις, πέρα και από τις τολμηρότερες υποθέσεις εργασίας».

Η έκθεση θα μείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 22 Ιανουαρίου του 2017 και τα εκθέματα, που προέρχονται από τις συλλογές της ΕΦΑ, πλαισιώνονται από εποπτικό υλικό, κείμενα, λεζάντες, χάρτες, κατόψεις, φωτογραφίες και οθόνες με βίντεο από τις ανασκαφές.

Η δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Από την αυγή των ιστορικών χρόνων έως τη ρωμαϊκή κατάκτηση», αναφέρεται στις εθνότητες της ενδοχώρας και παρουσιάζει τις μαρτυρίες που συναινούν ότι το λεκανοπέδιο υπήρξε ο χώρος εντός του οποίου διαμορφώθηκαν οι Μολοσσοί.

Η τρίτη ενότητα με τίτλο «Μετά το 167 π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα» δίνει έμφαση στις υπαίθριες εγκαταστάσεις, όπως μια αγροικία και μια αγρέπαυλη με συγκρότημα λουτρού στην Κρανούλα.

Σε ιδιαίτερη ενότητα με τίτλο «Ιδεολογίες: Χώροι λατρείας, ταφικά έθιμα» αναπτύσσονται το θέμα των ιδεολογιών, οι χώροι λατρείας και τα ταφικά έθιμα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια