Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογική έρευνα επιφανείας στη λεκάνη του Μέσου Καλαμά Θεσπρωτίας (2011-2015)

Στα πλαίσια του Παλαιολιθικού Σεμιναρίου η κ. Γεωργία Κουρτέση-Φιλιππάκη,  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του  Εθ...


Αρχαιολογική έρευνα επιφανείας στη λεκάνη του Μέσου Καλαμά Θεσπρωτίας (2011-2015)

Στα πλαίσια του Παλαιολιθικού Σεμιναρίου η κ. Γεωργία Κουρτέση-Φιλιππάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα "Αρχαιολογική έρευνα επιφανείας στη λεκάνη του Μέσου Καλαμά Θεσπρωτίας (2011-2015)", την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο “Ι. Δρακόπουλος”, Κεντρικό κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

Το πρόγραμμα Αρχαιολογική έρευνα επιφανείας στη λεκάνη του Μέσου Καλαμά Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 2011-2015 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συνεργασία και την ενεργό συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας καθώς και με τη συνδρομή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Γενεύης και του Πανεπιστημίου Eberhard Karls του Tübingen. 

Στόχος του ήταν η μελέτη της ανθρώπινης κατοίκησης στο βόρειο τμήμα της Θεσπρωτίας, και συγκεκριμένα στη λεκάνη του Μέσου Καλαμά, μια περιοχή που αποτελεί πέρασμα από την ηπειρωτική χώρα στα παράκτια και που δεν είχε γίνει μέχρι πρόσφατα αντικείμενο μελέτης. Η έρευνα πεδίου εγγράφηκε σε μια γεωαρχαιολογική προσέγγιση συνδέοντας τη συστηματική αναγνώριση του ανάγλυφου και τη μελέτη της γεωμορφολογικής δυναμικής με τον εντοπισμό των αρχαιολογικών ευρημάτων και την ερμηνεία τους.

Αρχαιολογική έρευνα επιφανείας στη λεκάνη του Μέσου Καλαμά Θεσπρωτίας (2011-2015)

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο Μέσο Καλαμά ένας μεγάλος αριθμός προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων καταρτίστηκε στη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε στο πεδίο και στη διαχείριση του αρχαιολογικού υλικού, κυρίως λίθινων λαξευμένων τέχνεργων. Ήρθαν επίσης στο φως πολλές νέες αρχαιολογικές θέσεις το χρονολογικό εύρος των οποίων κινείται από την Παλαιολιθική εποχή έως το τέλος των Ιστορικών Χρόνων και μεταγενέστερα, επιτρέποντας έτσι τον εμπλουτισμό του αρχαιολογικού χάρτη της περιοχής και συμβάλλοντας στον επαναπροσδιορισμό και τη συζήτηση ζητημάτων τα οποία είχαν τεθεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ήπειρο ευρύτερα. 

Η μελέτη των αρχαιολογικών ευρημάτων είναι σε εξέλιξη. Στη διάλεξη παρουσιάζονται τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και οι προοπτικές της έρευνας όσον αφορά το σκέλος της Πρώιμης Προϊστορίας και ειδικότερα της Παλαιολιθικής εποχής.

Είσοδος ελεύθερη.

Υπεύθυνες διοργάνωσης:
  • Γεωργία Κουρτέση-Φιλιππάκη, αναπλ. καθηγήτρια Εθνικoύ και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Νένα Γαλανίδου, αναπλ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης


Πηγή: Αιγεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια