Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Δείτε πώς το Moυσείο Πράδο μεγαλώνει με επέκταση σε ένα υπέροχο παλάτι και την υπογραφή του αρχιτέκτονα Νόρμαν ΦόστερΔείτε πώς το Moυσείο Πράδο μεγαλώνει με επέκταση σε ένα υπέροχο παλάτι και την υπογραφή του αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ

Η νέα επέκταση του μουσείου θα του δώσει εντυπωσιακή εμφάνιση και νέο χώρο για τις σπάνιες συλλογές του.

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Norman Foster επιλέχθηκε για να μετατρέψει ένα πρώην παλάτι στη Μαδρίτη σε επέκταση του περίφημου, μουσείο Πράδο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και κατέχει μία από τις πιο σημαντικές συλλογές ζωγραφικής του κόσμου.   

Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας θα συνεργαστεί με τον Carlos Rubio Carvajal, ένα Ισπανό αρχιτέκτονα για να ανακαινίσουν το «Ηall of Realms» που κάποτε αποτελούσε μέρος του παλατιού Buen Retiro και χτίστηκε επί βασιλείας του Φίλιππου IV. 

Η αίθουσα χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και ήταν μέρος μιας δευτερεύουσας κατοικίας στην οποία ο βασιλιάς φιλοξενούσε ξένους πρεσβευτές.   Το πρότζεκτ έχει στόχο να δώσει στο Πράδο περισσότερο εκθεσιακό χώρο και θα είναι η δεύτερη μεγάλη επέκταση που γίνεται στην ιστορία λειτουργίας του μουσείου. 

Δείτε πώς το Moυσείο Πράδο μεγαλώνει με επέκταση σε ένα υπέροχο παλάτι και την υπογραφή του αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ
      
Το μουσείο ανακοίνωσε την επιλογή των Foster και Rubio έχοντας εξετάσει τις προτάσεις των οκτώ φιναλίστ του διαγωνισμού και ή επιτροπή υπογράμμισε τα αρχιτεκτονικά πλεονεκτήματα του σχεδίου ανακαίνισης που τελικά ξεχώρισαν, αλλά και το γεγονός ότι το πρότζεκτ που κέρδισε ενισχύει και εδραιώνει την ταυτότητα της πανεπιστημιούπολης Museo del Prado.   

Μερικοί από τους γύρω δρόμους θα πρέπει επίσης να μετατραπούν σε πεζοδρόμους καθώς το Μουσείο θα ενωθεί με το πάρκο Retiro στην καρδιά της Μαδρίτης. Οι κατασκευαστικές εργασίες για την επέκταση αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 16 μήνες και θα αρχίσουν το 2018. Το νέο κτίριο θα έχει περίπου 61.500 τετραγωνικά πόδια διαθέσιμου χώρου, εκ των οποίων περίπου 27.000 τετραγωνικά πόδια θα χρησιμοποιηθούν ως χώρος έκθεσης για τα έργα. Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός μεγάλου αίθριου στη είσοδο. Η διοίκηση του μουσείου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ότι δεν είχε ακόμη αποφασίσει για το ποια θα είναι τα έργα που θα φιλοξενηθούν αν και το πιθανότερο είναι πως η επέκταση θα γίνει η στέγη για την μπαρόκ συλλογή του. 


Πηγή: Θ. Χαράμης, LiFO

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου