Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γνωρίστε το Ρωμαϊκό Βαλανείο της Ραφήνας

Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του λεγομένου Ρωμαϊκού Βαλανείου της Ραφήνας- πρώτη γνωριμία με έναν αρχαιολογικό χώρο που αποκαλύπτε...

Γνωρίστε το Ρωμαϊκό Βαλανείο της Ραφήνας

Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του λεγομένου Ρωμαϊκού Βαλανείου της Ραφήνας- πρώτη γνωριμία με έναν αρχαιολογικό χώρο που αποκαλύπτεται. Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί από την Π. Φωτιάδη, αρχαιολόγο της ΕΦΑ.ΑΝ.ΑΤ., και τον Δρ. Βαγγέλη Νικολόπουλο, δ/ντή της ανασκαφής. 

Σε περιοχή όπου τοποθετείται ο αρχαίος δήμος του Αραφήνος, με την επέκταση του σχεδίου πόλεως της σύγχρονης Ραφήνας κατά τις δεκαετίες 1970-1980, ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαία λείψανα εκτεταμένου οικοδομικού συγκροτήματος των ρωμαϊκών χρόνων και της ύστερης αρχαιότητας. Από το 2013, σε απαλλοτριωμένο χώρο 7 περίπου στρεμμάτων, διεξάγεται συστηματική ανασκαφική έρευνα στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με συμμετοχή πλειάδας φοιτητών και ερευνητών.

Γνωρίστε το Ρωμαϊκό Βαλανείο της Ραφήνας

Γνωρίστε το Ρωμαϊκό Βαλανείο της Ραφήνας

Θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στις αρχαιότητες υπό αποκάλυψη, όπως βαλανείο (με λουτρικούς χώρους, καμαροσκέπαστο διάδρομο με κλιβάνους, χώρο υποδοχής με ψηφιδωτό), μεγάλο επίμηκες οικοδόμημα υπό διερεύνηση και ποικίλοι εργαστηριακοί χώροι (ελαιοτριβείο, κεραμικός κλίβανος, δεξαμενές).

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη σημασία της προστασίας και ανάδειξης των αρχαίων που αποκαλύπτονται μέσα στον σύγχρονο πολεοδομικό ιστό και για την απόδοσή τους, με συνέχιση και ολοκλήρωση της έρευνας, στην κοινωνία της σύγχρονης Ραφήνας.

Στη δράση είναι προσκεκλημένοι οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ραφήνας.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, ώρα 10.00 – 12.00

Γνωρίστε το Ρωμαϊκό Βαλανείο της Ραφήνας

Αρχαιολογικός χώρος "Ρωμαϊκού Βαλανείου Ραφήνας", συμβολή οδών Ελ. Βενιζέλου και Ελευθερίας, Ραφήνα

Πληροφορίες : Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής
τηλ. 210 3213122 (εσωτ. 102), 697-1994920
e-mail: efaanat@culture.gr

Την Δευτέρα στις 11:00 υποδεχόμαστε τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Ραφήνας, ωστόσο κάθε ενδιαφερόμενος είναι ευπρόσδεκτος να γνωρίσει μαζί μας τα μνημεία, να συζητήσουμε για την έρευνα και τη σημασία τους και να απαντήσουμε στις απορίες σας για τις αρχαιότητες που αποκαλύπτονται.


Πηγή: Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια