Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διημερίδα και έκθεση για τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη

Διημερίδα με θέμα «Ειδικά Θέματα Έρευνας και Εφαρμογών στα Αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης την Περίοδο 2010-2015» πραγματοποιούν στι...


Διημερίδα και έκθεση για τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη

Διημερίδα με θέμα «Ειδικά Θέματα Έρευνας και Εφαρμογών στα Αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης την Περίοδο 2010-2015» πραγματοποιούν στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2016, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).

Παράλληλα, ΕΣΜΑ και ΥΣΜΑ, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εγγραφές στη Μνήμη: Ανακαλώντας στιγμές από την αναστήλωση των Προπυλαίων» στον πολυχώρο της έκθεσης «Άνθρωποι και Εργαλεία» του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (οδός Πανός 19, Πλάκα).

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει από 18 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου 2016, θα παρουσιαστεί αρχειακό υλικό από το έργο αποκατάστασης των Προπυλαίων, με κεντρικό θεματικό άξονα τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στο αναστηλωτικό έργο που επιτελέστηκε στο μνημείο.

Ως προς τη διημερίδα, στόχος της είναι να παρουσιαστούν εξειδικευμένες μελέτες έρευνας στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της δομικής αποκατάστασης και της συντήρησης επιφανείας, αλλά και ειδικότερα προβλήματα τεχνολογίας και εφαρμογών που εξετάστηκαν κατά την εξέλιξη των αναστηλωτικών προγραμμάτων στα μνημεία της Ακρόπολης, την περίοδο 2010-2015. Η διοργάνωση δεν έχει χαρακτήρα απολογισμού των ολοκληρωμένων έργων και δεν θα θέσει υπό συζήτηση προτάσεις αποκατάστασης μελλοντικών προγραμμάτων, θέματα που αποτελούν αντικείμενο των διεθνών συναντήσεων για την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης.

Θα γίνουν 28 ανακοινώσεις από τον πρόεδρο της ΕΣΜΑ και 33 υπηρετούντες και υπηρετήσαντες υπαλλήλους της ΥΣΜΑ, κατά την περίοδο 2010-2015, που αναπτύσσονται σε 6 συνεδρίες. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το πρωί της Παρασκευής, με χαιρετισμό της γενικής γραμματέως Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, του προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένης Μπάνου. Στις συνεδρίες θα προεδρεύσουν τα μέλη της ΕΣΜΑ.

Η 1η συνεδρία θα ξεκινήσει με την ομιλία του προέδρου της ΕΣΜΑ, ομότιμου καθηγητή, Μανόλη Κορρέ και θα συνεχιστεί με θέματα αρχιτεκτονικής και οικοδομικής του Παρθενώνα. Η 2η συνεδρία αφορά σε θέματα δομικής αποκατάστασης, επίσης στον Παρθενώνα. Η 3η αφορά σε θέματα μελετών σχετικά με τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και τα Τείχη. Στην 4η συνεδρία θα παρουσιαστούν θέματα σχετικά με την συντήρηση της επιφάνειας σε όλα τα μνημεία της Ακρόπολης και στην 5η θέματα αρχαιολογικής έρευνας, τεκμηρίωσης των εργασιών και ενημέρωσης του κοινού.

Στην 6η συνεδρία θα γίνει συνοπτικός απολογισμός του πρόσφατου αναστηλωτικού έργου από τη διευθύντρια της ΥΣΜΑ, Βασιλικής Ελευθερίου, θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για το επόμενο αναστηλωτικό πρόγραμμα και θα ακολουθήσει η σύνοψη και τα συμπεράσματα της επιστημονικής συνάντησης.


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια