Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πολλά μυστικά κρύβει ο πυθμένας της Δήλου

Κατά τη διάρκεια της σάρωσης του στενού Δήλου-Ρήνειας. Πιθανές θέσεις άγνωστων ναυαγίων που θα διερευνηθούν, παλαιο-ακτογραμμές και θα...

Πολλά μυστικά κρύβει ο πυθμένας της Δήλου
Κατά τη διάρκεια της σάρωσης του στενού Δήλου-Ρήνειας.
Πιθανές θέσεις άγνωστων ναυαγίων που θα διερευνηθούν, παλαιο-ακτογραμμές και θαμμένες κοίτες μικρών ποταμο-χειμάρρων εντοπίστηκαν κατά την ενάλια γεωμορφολογική έρευνα που έγινε 4 και 5 Νοεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Δήλου και Ρήνειας.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (ΓΣΑ) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) διεξήγαγαν την πρώτη υποθαλάσσια γεωμορφολογική και γεωαρχαιολογική έρευνα στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά Δήλο και Ρήνεια το χρονικό διάστημα 4 και 5 Νοεμβρίου 2016. 

Αποτυπώθηκε με μεγάλη λεπτομέρεια η βαθυμετρία του πυθμένα και αποκαλύφτηκε το υποβρύχιο τοπίο, με την χρήση του Πλοίου Επιστημονικών Ερευνών «Αλκυών» του ΕΛΚΕΘΕ. Με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων, όπως πολυδεσμική βαθυμετρία, μορφολογική αποτύπωση με ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης και τομογραφία υποδομής πυθμένα, εντοπίστηκαν παλαιο-ακτογραμμές, θαμμένες κοίτες μικρών ποταμο-χειμάρρων και βυθισμένες αρχαίες κατασκευές. 

Πολλά μυστικά κρύβει ο πυθμένας της Δήλου
To σκάφος ΑΛΚΥΩΝ του ΕΛΚΕΘΕ.
Πολλά μυστικά κρύβει ο πυθμένας της Δήλου
Σάρωση του βυθού με πολυδεσμικό βυθόμετρο.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν επίσης πιθανές θέσεις αρχαίων ναυαγίων άγνωστων μέχρι σήμερα, που πρόκειται να διερευνηθούν στα πλαίσια της μελέτης. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συνδυαστούν με τα δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγηθείσης υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας το περασμένο Σεπτέμβριο από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών. 

Επιστημονικοί υπεύθυνοι της έρευνας από πλευράς ΕΕΑ ήταν η καταδυόμενη αρχιτέκτονας Αικατερίνη Ταγωνίδου, από πλευράς της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής ο Antoine Chabrol, επιστημονικό μέλος της Σχολής και ο Δρ Βασίλης Καψιμάλης από πλευράς του ΕΛΚΕΘΕ.


Πηγή: ΥΠΠΟ, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, EnetPress

Δεν υπάρχουν σχόλια