Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου εντυπωσιάζει στο Σικάγο

Δεύτερη παράταση για την έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Η μεγάλη επισκεψιμότητα της έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απ...

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου εντυπωσιάζει στο Σικάγο
Δεύτερη παράταση για την έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Η μεγάλη επισκεψιμότητα της έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Αιγαίον, η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο National Hellenic Museum στο Σικάγο των ΗΠΑ έκανε τους διοργανωτές του Μουσείου να παρατείνουν δεύτερη φορά τη διάρκειά της έως τον Ιούνιο του 2017. 

Η έκθεση παρουσιάζεται παράλληλα στο Polytechnic Museum της Μόσχας έως 16 Μαρτίου 2017 προβάλλοντας το Απολιθωμένο Δάσος, τη Λέσβο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο πρόγραμμα εορτασμού «Ετος Ρωσίας - Ελλάδας 2016».

Η εν λόγω έκθεση παρουσιάστηκε πρώτα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS, στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014, ακολούθησε η παρουσίασή της στο Ιδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, ενώ τον Φεβρουάριο 2015 φιλοξενήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Vittoriano στη Ρώμη.

«Η έκθεση στο Σικάγο εγκαινιάστηκε στις 23 Νοεμβρίου 2015 από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη και η αρχική περίοδος λειτουργίας προγραμματίστηκε μέχρι τον Αύγουστο του 2016», εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου στη Λέσβο, Νίκος Ζούρος. Αποφασίστηκε η πρώτη παράταση λειτουργίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 και τώρα δόθηκε νέα παράταση, γεγονός που δείχνει το εξαιρετικό μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού.

Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της Tetragon. Ο κ. Ζούρος επισημαίνει ότι η έκθεση θα παραμείνει στις ΗΠΑ με στόχο την περαιτέρω προβολή της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου, αλλά «θα μεταφερθεί σε άλλη πόλη».

Μέσα από τα εκθέματα, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τις οπτικοακουστικές προβολές και τα αναλυτικά κείμενα, ανοίγουν νέες ευκαιρίες προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό: οι επισκέπτες ταξιδεύουν τόσο στη Λέσβο όσο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, απολαμβάνουν τις ομορφιές τους και τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους.

Βασικό στοιχείο της έκθεσης αποτελούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Μάλιστα εκατοντάδες νέα απολιθώματα έχουν βρεθεί κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου στη Δυτική Λέσβο, πολλά από τα οποία θα φιλοξενηθούν στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο», ενώ πολλά μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης του Γεωπάρκου Λέσβου στη φυσική τους θέση.

Πηγή: Α. Παζιάνου, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια