«Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο» είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λ...
«Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο» είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητής Νίκος Ζούρος. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης σήμερα στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Δ1 του Διδασκαλείου (Αρχαιολογικού Μουσείου 29Α, απέναντι από το Γενί Τζαμί).
Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο» στο Γενί Τζαμί και ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο από τον καθηγητή Νίκο Ζούρο. Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά με ολοκληρωμένο και κατανοητό τρόπο τα εντυπωσιακά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και οι διαδικασία της ανασκαφής, αρχειοθέτησης, συντήρησης, προστασίας, μεταφοράς και ανάδειξης και των ευρημάτων με στόχο να γίνει κατανοητή η μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται για την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού αυτού φυσικού μνημείου της Λέσβου.
Οι ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έφεραν στο φως ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας. Αποκαλύφθηκεν ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί σε πρωτόγνωρους αριθμούς. Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως δαφνίδες, βαλανιδιές, φοίνικες, κυπαρισσίδες και πευκίδες. Ακόμη ήλθαν στο φώς ηφαιστειακοί ορίζοντες ιδιαίτερα πλούσιοι σε απολιθωμένα φύλλα και με μεγάλη ποικιλίας ειδών, όπως φύλλα δάφνης, κανέλλας, καρυδιάς, φοινικόδενδρων που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη επάλληλων εκτεταμένων υποτροπικών δασών στην περιοχή που σκεπάστηκαν και απολιθώθηκαν από διαδοχικές βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις. Στην έκθεση παρουσιάζονται δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ριζικά συστήματα και κλαδιά δενδρων, φυλλοφόροι ορίζοντες με μεγάλη ποικιλία φύλλων μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση.
Η έκθεση μεταφέρει στον επισκέπτη την ατμόσφαιρα του εργοταξίου και επιχειρεί να εστιάσει στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων, δίνοντας πληροφορίες για τις διαδικασίες της ανασκαφής, της συντήρησης, της μεταφοράς και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων, της χαρτογράφησης και της ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και λεπτομερείς περιγραφές σε ενημερωτικές πινακίδες καθώς και οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την εκπόνηση των εργασιών που πραγματοποιούνται από την στιγμή που ένα εύρημα εντοπίζεται στο ύπαιθρο μέχρι την στιγμή που φυλάσσεται ή εκτίθεται στο Μουσείο.
Η έκθεση θα λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή, έως τις 7 Απριλίου, κατά τις ώρες 10.00 έως 18.00, και το Σάββατο από τις 11.00 έως τις 15.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Πηγή: DailyThes
Δεν υπάρχουν σχόλια