Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχέτυπα. Όψεις της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφίας

Η εντυπωσιακή βιβλιοδεσία του παραπάνω βιβλίου, κατ’ απομίμηση της βιβλιοδεσίας του 15ου αιώνα. Ποια είναι τα πρώτα ελληνικά βιβλία πο...

Αρχέτυπα. Όψεις της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφίας
Η εντυπωσιακή βιβλιοδεσία του παραπάνω βιβλίου, κατ’ απομίμηση της βιβλιοδεσίας του 15ου αιώνα.
Ποια είναι τα πρώτα ελληνικά βιβλία που τυπώνονται; Πόσοι άνθρωποι συνεργάζονταν για να δημιουργηθεί μια έκδοση; Ποιοι ήταν εκείνοι που σημάδεψαν την πρώιμη τυπογραφική δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εκδόσεις; Ποιες είναι οι πρώτες ελληνικές γραμματοσειρές; Πώς διακοσμούνταν τα πρώτα βιβλία και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της βιβλιοδεσίας τους;

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου, άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό η νέα έκθεση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με τίτλο «Αρχέτυπα. Όψεις της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφίας», όπου θα παρουσιαστούν 29 αρχέτυπα από την Ιστορική του Βιβλιοθήκη. Τα αρχέτυπα, βιβλία του πρώτου αιώνα της τυπογραφίας (15ου), κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία των γραμμάτων, της επιστήμης, της οικονομίας και εν γένει του πολιτισμού.

Με στόχο τη γνωριμία του ελληνικού κοινού με την πρώιμη τυπογραφία και την ανάδειξη της σημασίας της για τα ελληνικά γράμματα, παρουσιάζονται επιλεγμένες εκδόσεις από την πλούσια συλλογή αρχετύπων του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Στην έκθεση, επιχειρείται μια σφαιρική θεώρηση της πρώιμης τυπογραφικής δραστηριότητας, με επίκεντρο τα πρώτα ελληνικά βιβλία. Ανάμεσα στα βιβλία που εκτίθενται συγκαταλέγονται πρώτες εκδόσεις σημαντικών έργων της κλασικής γραμματείας, καθώς και λατινικές μεταφράσεις ελληνικών κειμένων.

Αρχέτυπα. Όψεις της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφίας
Paulus Venetus, Expositio in libros Posteriorum Aristotelis. Βενετία: Reynaldus de Novimagio & Theodorus de Reynsburch, 1477. Πρώτη έκδοση με εντυπωσιακή διακόσμηση με μεγάλο πρωτόγραμμα που περιλαμβάνει μικρογραφία Αριστοτελικού αντιγραφέα.
Αρχέτυπα. Όψεις της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφίας
Ψαλτήριον. Βενετία: Aldus Manutius, Romanus, περ. 1498. Η τρίτη έκδοση του Ψαλτηρίοιυ στα ελληνικά, από τον σπουδαίο τυπογράφο και λόγιο Άλδο Μανούτιο.
Αρχέτυπα. Όψεις της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφίας
Μουσαίος, Τα καθ' Ηρώ και Λέανδρον. Φλωρεντία: Laurentius (Francisci) de Alopa, Venetus, περ. 1494. Πρώτη έκδοση, υπό την επιμέλεια του σημαντικού λόγιου Ιανού Λάσκαρη, ο οποίος σχεδίασε και τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε.
Η έκθεση αρθρώνεται σε ενότητες με άξονες την ιστορία της τυπογραφίας, τα θέματα των πρώτων ελληνικών έντυπων βιβλίων, τους συντελεστές των πρώτων εκδόσεων, τις πρώτες ελληνικές γραμματοσειρές που δημιουργούνται, τη βιβλιοδεσία και τη διακόσμησή τους. Μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε έκδοσης, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει ξεχωριστά αλλά και συνολικά όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τα πρώτα ελληνικά βιβλία, με τρόπο απλό και εύληπτο.

Αρχέτυπα. Όψεις της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφίας
Άποψη της κεντρικής αίθουσας της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με τη συλλογή του Προέδρου του Ιδρύματος Παναγιώτη Λασκαρίδη.
Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη θησαυρίζει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχετύπων στην Ελλάδα, με 63 τίτλους και συνολικά 65 αρχέτυπες εκδόσεις, και συνεχίζει να εμπλουτίζεται. Τα αρχέτυπα αυτά ανήκουν σε δύο από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες του Ιδρύματος, τη Bibliotheca Graeca του Αθανασίου Οικονομόπουλου και τη συλλογή του Προέδρου του Ιδρύματος Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς, τηλ.: 210 4523937, 210 4297540 – 2 (γραμματεία).

Διάρκεια: έως 28 Μαΐου.  
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00-17:00, Πέμπτη: 10:00-19:00. 

Είσοδος ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια