Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας προσκαλεί σε μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας και τη δυνατότητα να...

Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας προσκαλεί σε μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας και τη δυνατότητα να γίνετε για λίγο ραψωδός!

Δύο ραψωδίες κάθε φορά παρουσιάζονται από τον μουσικοσυνθέτη Δρ Νίκο Ξανθούλη, αλλά και όσους από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας. Η μετάφραση που χρησιμοποιείται είναι του Ζήσιμου Σίδερη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι δύο ώρες.

Την Κυριακή 23 Απριλίου και ώρα 11 π.μ. θα παρουσιαστούν εκτάκτως, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Βιβλίου, οι ραψωδίες η και θ. 

Ο Οδυσσέας βρίσκεται στο νησί των Φαιάκων, όπου ζητάει άσυλο στο παλάτι του βασιλιά Αλκίνοου. Χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, διηγείται πώς έφτασε ναυαγός χωρίς τους συντρόφους του στο νησί της Καλυψώς όπου έμεινε επτά χρόνια. Ο Αλκίνοος υπόσχεται να τον βοηθήσει να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Ιθάκη. Την επόμενη ημέρα, στο εορταστικό γεύμα που δίνεται προς τιμήν του Οδυσσέα, ο αοιδός Δημόδοκος τραγουδά για τα κατορθώματα των ηρώων του Τρωϊκού Πολέμου, γεγονός που κάνει τον Οδυσσέα να κλάψει κρυφά. Ο Αλκίνοος το αντιλαμβάνεται και διακόπτει τη γιορτή. Στους αγώνες που ακολουθούν, ο Οδυσσέας εντυπωσιάζει στη ρίψη του δίσκου. Στο δείπνο, ο Δημόδοκος τραγουδά αυτή τη φορά για το Δούρειο Ίππο. Ο Οδυσσέας συγκινείται ξανά και τώρα πια ο Αλκίνοος του ζητάει να τους αποκαλύψει ποιος πραγματικά είναι. 

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση, μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 106 82
Τηλ: 213214 4817, 213214 4833

Δωρεάν είσοδος


Δεν υπάρχουν σχόλια