Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων: Εκδηλώσεις για ένταξη στα μνημεία της Unesco

Οι διήμερες εκδηλώσεις, για τον εορτασμό της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικ...

Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων: Εκδηλώσεις για ένταξη στα μνημεία της Unesco

Οι διήμερες εκδηλώσεις, για τον εορτασμό της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ξεκινούν σήμερα Σάββατο και συνεχίζονται αύριο Κυριακή, 8 και 9 Απριλίου, από τον δήμο Καβάλας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου, με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου.

Η ένταξη των Φιλίππων στον παγκόσμιο κατάλογο μνημείων της UNESCO, το περασμένο καλοκαίρι, το γεγονός που δικαίως θα εορτασθεί μέσα στο διήμερο, υπήρξε απότοκος άοκνης δεκαετούς εργασίας της αρχαιολογικής υπηρεσίας σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Αναμένεται να αυξήσει εντυπωσιακά τον αριθμό των επισκεπτών, που φτάνει μέχρι τώρα τις 50.000 τον χρόνο και να τονώσει την τουριστική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα όμως δημιούργησε και την υποχρέωση εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες (αναστήλωση μνημείων, δημιουργία διαδρομών επίσκεψης, αναδιάταξη εισόδων) σε βάθος πενταετίας, ώστε ο χώρος να διατηρήσει τα στοιχεία χάρη στα οποία διακρίθηκε και να αυξήσει σταδιακά την πολιτιστική του αξία. Masterlpan είχε καταρτιστεί τον Ιανουάριο του 15, προκειμένου να κατατεθεί ολοκληρωμένος φάκελος στην επιτροπή που αποφάσιζε για τα μνημεία και αποτελεί πλέον τμήμα των συμβατικών μας υποχρεώσεων.

Σάββατο 8 Απριλίου

Το Σάββατο 8 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στη νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, θα γίνει παρουσίαση του πλήρους φακέλου της υποψηφιότητας και της πορείας που οδήγησε στην ένταξη του χώρου στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 40ής Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο του 2016. Θα παρουσιαστεί, επίσης, το διαχειριστικό σχέδιο, καθώς και τα προγραμματιζόμενα έργα που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάδειξη και προβολή των Φιλίππων παγκοσμίως.

Την εκδήλωση του Σαββάτου θα πλαισιώσει η χορωδία Συν - Οδοιπόροι της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κανάκη.

Κυριακή 9 Απριλίου

Την Κυριακή 9 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων, στη διάρκεια μιας πανηγυρικής τελετής, θα γίνουν, από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, τα αποκαλυπτήρια των σχετικών πινακίδων που σηματοδοτούν την ένταξη του ιστορικού χώρου στον διεθνή Οργανισμό

Στην εκδήλωση της Κυριακής θα παρουσιαστεί απόσπασμα από την ιστορική παράσταση «Οιδίπους Τύραννος», από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1961), ενώ θα διαβαστούν αποσπάσματα από τις Πράξεις των Αποστόλων και η «προς Φιλιππησίους επιστολή», του Αποστόλου Παύλου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μαθητές σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων και η φιλαρμονική του δήμου Καβάλας.

Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων: Εκδηλώσεις για ένταξη στα μνημεία της Unesco

Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων: Εκδηλώσεις για ένταξη στα μνημεία της Unesco

Από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια

Οι Φίλιπποι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της  Βόρειας Ελλάδας, με πλήθος μνημείων, τα οποία συνδέονται με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Η στρατηγική τους θέση, που διέκρινε ο Φίλιππος Β΄, αναβαθμίζεται με την «Εγνατία Οδό».

Μετά τη δραματική μάχη το 42 π.Χ., που καθόρισε την πολιτική ιστορία του ρωμαϊκού κράτους, ζει μια περίοδο ακμής ως ρωμαϊκή αποικία (Colonia Augusta Julia Philippensis). Σε αυτό το ζωηρό αστικό κέντρο ήρθε ο Απόστολος Παύλος και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49/50 μ.Χ., γεγονός που έμελλε να αλλάξει τόσο τη φυσιογνωμία της πόλης, όσο και της ηπείρου. Με την αναγνώριση του Χριστιανισμού και την καθιέρωσή του ως επίσημη θρησκεία του κράτους, στην πόλη ιδρύθηκαν επιβλητικοί χριστιανικού ναοί, ένα πανόραμα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής.


Πηγή: The TOC, Aντ. Καρατάσου, Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια