Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Ξύλινος πίνακας από το σπήλαιο Πιτσά της Κορινθίας με παράσταση πομπής προς τον βωμό για τη θυσία αρνιού, με συνοδεία αυλού και λύρας. 54...

Τα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους
Ξύλινος πίνακας από το σπήλαιο Πιτσά της Κορινθίας με παράσταση πομπής προς τον βωμό για τη θυσία αρνιού, με συνοδεία αυλού και λύρας. 540-530 π.Χ. (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ TAΠΑ). 
Το Ανοιχτό Μουσείο είναι η δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις πολύπλευρες εργασίες που διενεργούνται για την έρευνα, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. 

Τι συμβαίνει στα εργαστήρια συντήρησης, όταν οι αρχαιότητες ετοιμάζονται να συναντήσουν το φως της δημοσιότητας στους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και να ταξιδέψουν σε μουσεία και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο; Ποιες ειδικότητες συνεργάζονται για τη μελέτη, αποκατάσταση και φροντίδα των αρχαίων που φυλάσσονται στο Μουσείο; 

Από τον Νοέμβριο 2016 έως τον Ιούνιο 2017 θεματικές παρουσιάσεις στους εκθεσιακούς χώρους αποκαλύπτουν στους επισκέπτες τα μυστικά των εργαστηρίων συντήρησης, τιμώντας και υπενθυμίζοντας την υπεραιωνόβια προσφορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ως κέντρου συντήρησης για όλη την Ελλάδα από την αρχή της λειτουργίας του.

Τα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους
Αττική λευκή λήκυθος με παράσταση πολεμιστή καθισμένου στον τάφο του. Από την Ερέτρια. 410-400 π.Χ.
(© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ TAΠΑ). 
Οι παρουσιάσεις, με διάρκεια από μισή έως μία ώρα, περιλαμβάνουν επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, παρουσίαση με powerpoint, επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων, καθώς και επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης. Με την προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της επιστημονικής του δραστηριότητας. 

Στις 25 Μαΐου 2017 και ώρα 12.00 θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη παρουσίαση με τίτλο: 

Ευαίσθητα χρώματα: από τους ξύλινους πίνακες του Πιτσά στις λευκές ληκύθους και τα πήλινα ειδώλια 

Στον πρώτο όροφο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εκτίθενται οι ξύλινοι πίνακες του Πιτσά, μοναδικοί μάρτυρες για τις τεχνικές και τη χρωματική παλέτα που οι Κορίνθιοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούσαν στη μεγάλη ζωγραφική. Λίγες αίθουσες παρακάτω, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις λευκές ληκύθους με τις πολύχρωμες παραστάσεις, που συνόδευαν τους νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία. 

Τα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους
Ειδώλιο γυναικείας μορφής από τη Μύρινα. 200-160 π.Χ.
(© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ TAΠΑ). 
Ακολουθούν τα πήλινα ειδώλια των ιστορικών χρόνων, που όπως και τα γλυπτά των αρχαίων Ελλήνων ήταν ζωγραφισμένα, δημιουργώντας έναν ζωντανό και χαρούμενο κόσμο. Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες αντικειμένων, υλικών και τεχνικών (ξύλο, επίθετα χρώματα, επιχρύσωση κ.ά.) θέτει ειδικές απαιτήσεις στους συντηρητές, τόσο κατά τη στιγμή της εύρεσης, όσο και μετέπειτα ως προς τις συνθήκες ασφαλούς καθαρισμού, φύλαξης, έκθεσης ή μεταφοράς των αρχαιοτήτων. 

Μετά την παρουσίαση στους εκθεσιακούς χώρους, θα ακολουθήσει επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης αγγείων και μικροτεχνίας. 

Τα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους
Άποψη του εργαστηρίου συντήρησης αγγείων και μικροτεχνίας
(© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ TAΠΑ).
Για την παρακολούθηση απαιτείται δήλωση συμμετοχής μια μέρα πριν στα τηλέφωνα 213 2144817. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 30 μόνο άτομα. Απαραίτητη είναι και η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο. 

Στοιχεία επικοινωνίας: 

Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο): Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00 
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682 
Τηλ: 213214 4891 Fax: 210 8213573 
Email: eam@culture.gr , Ιστότοπος: www.namuseum.gr


Πηγή: ΥΠΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια