Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Αύξηση επισκεπτών και εσόδων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Αύξηση επισκεπτών και εσόδων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Παραδόθηκε έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που αφορά το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος.

Κατά 71.078 αυξήθηκαν οι επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος του τρέχοντος έτους συγκριτικά με το ίδιο δίμηνο της περασμένης χρονιάς. Αναλυτικότερα, οι επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του διμήνου Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2016 ήταν 392.040 ενώ οι εφετινοί 463.118. Η αύξηση των επισκεπτών επηρεάζει και τα έσοδα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που είχαν άνοδο 37%: τα έσοδα του 2016 ήταν 1.946.721 ενώ τα εφετινά 2.666.509.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 13,6% και αύξηση των εισπράξεων κατά 42,2%.

Σε ό,τι αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους βλέπουμε αύξηση των επισκεπτών κατά 9,2%, την ώρα που ο αριθμός των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου παρουσίασε μείωση κατά 6,5%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 31,6%.

Κατά το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2017 παρατηρείται επίσης αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2016 κατά 17,8% στα έσοδα από τους επισκέπτες των μουσείων και αύξηση κατά 2,9% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 29,2%. Στους αρχαιολογικούς χώρους, κατά το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 11,5% και αντίθετα μείωση κατά 8,0% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 40,6%.

Η έρευνα Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων παρουσιάζει αποτελέσματα από το 1970. Με την έρευνα συγκεντρώνονται στοιχεία από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (TAΠ) του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που αναφέρονται στον αριθμό των επισκεπτών και των εισπράξεων από τα διατεθέντα εισιτήρια στα μουσεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και στους αρχαιολογικούς χώρους.

Η έρευνα διενεργείται σε μηνιαία βάση και τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από το ΤΑΠ αφορούν τον αριθμό των επισκεπτών και των αντίστοιχων εισπράξεων από τα διατεθέντα εισιτήρια στα μουσεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Στοιχεία παρουσιάζονται κατά μήνα και στο τέλος του έτους συνολικά για όλο το έτος.

Να σημειωθεί επίσης ότι για το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως που έχει τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα των μουσείων (26,8% με δεύτερους τους Δελφούς που συγκεντρώνουν μόλις το 4,6%), στοιχεία δίδονται από τον Δεκέμβριο του 2009.

Για την καταβολή του εισιτηρίου

Από τον Ιανουάριο του έτους 2002 θεωρούνται επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, εκτός των ατόμων που αγοράζουν εισιτήριο εισόδου, και τα άτομα στα οποία χορηγείται εισιτήριο ελεύθερης εισόδου. Για την είσοδο στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους καταβάλλεται από 16.06.1996 το προβλεπόμενο εισιτήριο από όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες, Ελληνες και αλλοδαπούς, καθ' όλες τις ημέρες του έτους, εκτός από τις ακόλουθες κατά τις οποίες η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους:

n Τις εθνικές επετείους (25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου)

n Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα κατά το διάστημα 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου

n Την 6η Μαρτίου (Μνήμη Μελίνας Μερκούρη)

n Τη 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων)

n Τη 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)

n Την 5η Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)

n Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

Εισιτήρια ελεύθερης εισόδου

Από την καταβολή του εισιτηρίου απαλλάσσονται:
 • Οι νέοι έως 18 ετών από τις χώρες της ΕΕ με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας
 • Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Ανώτατων και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή ισότιμων σχολών των χωρών της ΕΕ, καθώς και των σχολών Ξεναγών με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας
 • Οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού με επίδειξη υπηρεσιακής ταυτότητας
 • Οι κάτοχοι κάρτας μέλους του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS)
 • Οι ξεναγοί με επίδειξη ταυτότητας του υπουργείου Ανάπτυξης
 • Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί κατά τις επισκέψεις σχολείων και ιδρυμάτων της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
 • Οι δημοσιογράφοι με επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας
 • Τα μέλη Εταιρειών και Συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων
 • Οι επίσημοι φιλοξενούμενοι του Ελληνικού Δημοσίου μετά από σχετική έγκριση
 • Οι συνοδοί τυφλών και ατόμων με κινητικά προβλήματα
 • Οι κάτοχοι δελτίου ελευθέρας εισόδου
 • Οι κάτοχοι της Κάρτας Πολιτισμού
Αριθμός ενιαίων εισιτηρίων

Από τον Απρίλιο του 1999, εκτός του καθιερωμένου εισιτηρίου, άρχισε να καταβάλλεται ενιαίο εισιτήριο σε ορισμένα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Το σύνολο των εισιτηρίων αυτών για τοv μήνα Φεβρουάριο του 2017 ανέρχεται σε 6.798.


Πηγή: Γ. Ζουμπουλάκης, Το Βήμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου