Δύο μνημειακοί βιομηχανικοί χώροι της Αργολίδας, το εργοστάσιο «ΡΕΑ» και ο «Πελαργός» της Νέας Κίου, διακόπτουν τη δραματική σιωπή...
Δύο μνημειακοί βιομηχανικοί χώροι της Αργολίδας, το εργοστάσιο «ΡΕΑ» και ο «Πελαργός» της Νέας Κίου, διακόπτουν τη δραματική σιωπή τους κι από εγκαταλελειμμένες ζώνες μετατρέπονται σε δυναμικούς τόπους ζωντανής καλλιτεχνικής δράσης.
Αυτό θα συμβεί στις 8 και 9 Ιουλίου, οπότε δώδεκα καλλιτέχνες θα καταλάβουν ρημαγμένες γωνιές, θα αξιοποιήσουν ευρήματα και θα διαμορφώσουν το άγριο περιβάλλον με τα επιτόπια έργα τους.
Η παρέμβαση τους εντάσσεται στο καλλιτεχνικό, ερευνητικό site specific πρότζεκτ «Διεθνής Τόπος», Πελοπόννησος: 'Αργος- Μυκήνες, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις Μυκήνες, το 'Αργος και την περιοχή της Αργολίδας από 6 έως 9 Ιουλίου με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.
Το πρότζεκτ διευθύνει η θεατρολόγος και κριτικός, Ελένη Βαροπούλου. Πρόκειται, όπως ενημερώνουν οι διοργανωτές, «για ένα διεθνές εγχείρημα που πραγματοποιείται είκοσι χρόνια από τη λήξη του ιστορικού site specific Φεστιβάλ 'Αργους (1994-1997), το οποίο ανέπτυσσε τις καλλιτεχνικές δράσεις του σε αρχιτεκτονικά μνημεία, αρχαία και σύγχρονα, σε αρχαιολογικούς χώρους και εργοστάσια της περιοχής».
Η προσωρινή κατάληψη των εργοστασίων από τους καλλιτέχνες 'Αρτεμη Αλκαλάη, Έρη Δημητριάδη, Δημήτρη Μεράντζα, Ειρήνη Μπαζάρα, Μάχη Ξενάκη, Ιωάννα Παπαντωνίου, Αλίκη Παππά, Νατάσσα Πουλαντζά, Νίκο Σεπετζόγλου, Βουβούλα Σκούρα, Σωκράτη Φατούρο και Θοδωρή Χρυσικό, θα ολοκληρωθεί με την περιπλάνηση των επισκεπτών στον ερειπειώδη χώρο- μουσείο μνήμης, όπου θα ανακαλύπτουν τα σύγχρονα έργα τέχνης. Η επιτόπια παρέμβαση των καλλιτεχνών τιτλοφορείται «Μικροφυσικές των ερειπίων».
Εκτός από την αρχαιολογία του βιομηχανικού χώρου, στην οποία παραπέμπει το παραπάνω εγχείρημα, η αρχαιολογία με τις τεχνικές και τις μεθόδους της αποτελεί την αφετηρία και για τις τρεις εργαστηριακές πρακτικές που οργανώνουν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες και επιστήμονες στα εργοστάσια «ΡΕΑ» και «Πελαργός» της Νέας Κίου. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε σπουδαστές και σπουδάστριες, κατοίκους της περιοχής, αγρότες και εργάτριες και θα λειτουργήσουν 3-7 Ιουλίου.
Το άλλο σκέλος του πρότζεκτ έχει τίτλο «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης» και «με την περιβαλλοντική διάστασή του, θα αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στο παλαιό Φεστιβάλ 'Αργους και το καινούριο πρότζεκτ, ανάμεσα στο 'Αργος και τις Μυκήνες, όπου ο Ξενάκης είχε με το δικό του ιστορικό, μουσικό και πολύτεχνο δρώμενο, παρέμβει στο τοπίο των Μυκηνών», τονίζουν οι διοργανωτές. Το αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη περιλαμβάνει ένα «θέατρο τοπίου», μια πρωτότυπη σύνθεση του Παναγιώτη Βελιανίτη ειδικά γραμμένη για τις Μυκήνες με τη σύμπραξη της χορογράφου και χορεύτριας Μαριάννας Καβαλλιεράτου (7 Ιουλίου).
Στο Αρχαίο Θέατρο 'Αργους, στις 7 Ιουλίου, ο πιανίστας και ερμηνευτής του ξενακικού έργου, Στέφανος Θωμόπουλος θα ερμηνεύσει στο πιάνο έργα του Ιάννη Ξενάκη και άλλων σημαντικών συνθετών. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει και την σκηνική διάλεξη μετά μουσικής «Αρχαιο-λογίες του Ύψους» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, στην οποία συμμετέχει η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου.
Το «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης» ολοκληρώνεται στις 8 Ιουλίου με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Charisma X: Ιάννης Ξενάκης» της σκηνοθέτριας Έφης Ξηρού που θα παιχτεί στον θερινό κινηματογράφο «Cine Valia», δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο 'Αργους.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας στηρίζει οικονομικά και ενισχύει αυτό το πρότζεκτ, για την υλοποίηση του οποίου συνεργάζεται και ο Δήμος Άργους- Μυκηνών. Ανάμεσα στους διαφόρους συνεργαζόμενους φορείς της περιοχής περιλαμβάνεται και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΕΑΣΑ).
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του πρότζεκτ θα είναι ελεύθερη, ενώ για τη μεταφορά των επισκεπτών θα διατίθεται καθημερινά πούλμαν.
Πηγή: Real, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια