Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουσεία με πολλά «αγκάθια»

Στη Δήλο, το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν περιορίζεται μόνο στο μουσείο και στους σοβάδες που έπεφταν – τώρα το μουσείο είναι ανοικτό. ...

Μουσεία με πολλά «αγκάθια»
Στη Δήλο, το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν περιορίζεται μόνο στο μουσείο και στους σοβάδες που έπεφταν – τώρα το μουσείο είναι ανοικτό.
«Κλειστό λόγω απώλειας προσωπικού μέχρι νεωτέρας» θα παραμείνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου. Το μουσείο του νησιού απ’ όπου τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την πρόσληψη 200 μονίμων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ. Και δεν είναι βέβαια το μόνο που δεν λειτουργεί. Περίπου 80 χώροι και μουσεία έχουν πρόβλημα, αφού ούτε οι 200 προσλήψεις έγιναν ούτε τίποτα από όσα έταξαν εδώ και δυόμισι χρόνια για τον χώρο του πολιτισμού έχει γίνει.

Προσωπικό λείπει, πωλητήρια υπολειτουργούν, μουσεία προσπαθούν να μπαλώσουν τις ελλείψεις, δεν υπάρχει ρευστότητα για τα βασικά. Όμως οι ημέρες του καύσωνα έφεραν στο προσκήνιο και το άλλο βασικό πρόβλημα. Αυτό των αναψυκτηρίων. Άλλο να υπολειτουργούν τον χειμώνα και άλλο το καλοκαίρι με τον καύσωνα. Το ζήτημα επρόκειτο να τεθεί εκ νέου επί τάπητος τις ημέρες αυτές στο ΥΠΠΟΑ. Ο λόγος είναι η ακύρωση στο παρά πέντε του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 6 Ιουλίου, με αντικείμενο την ταυτόχρονη μίσθωση έντεκα αναψυκτηρίων σε κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Ένας διαγωνισμός, όμως, που είχε δεχθεί μεγάλη κριτική, είχε κατηγορηθεί ότι οι διατάξεις του είναι φωτογραφικές, ότι αποκλείει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ προκάλεσε προβληματισμό μπροστά στο ενδεχόμενο να αναλάβει ομάδα αναψυκτηρίων και μάλιστα κορυφαίων χώρων μία μόνο μεγάλη εταιρεία, δημιουργώντας μονοπώλιο στον χώρο, κάτι πρωτοφανές για τα μέχρι σήμερα δεδομένα (και τι τραγική ειρωνεία, αυτό επιδιώκεται από μια κυβέρνηση της Αριστεράς).

Η ακύρωση έγινε ύστερα από επείγον έγγραφο το οποίο απέστειλε η Εφορεία Κυκλάδων προς το ΤΑΠΑ, περί αναθεώρησης χωροθέτησης νέου κτιρίου στο αναψυκτήριο του αρχαιολογικού χώρου Δήλου. Μετά την εξέλιξη αυτή, το ΥΠΠΟΑ αναζητεί τρόπο για την επανακήρυξη του διαγωνισμού. Όσο για τη Δήλο, το πρόβλημα είναι μεγάλο. Διότι δεν περιορίζεται μόνο στο μουσείο και τους σοβάδες που έπεφταν (τώρα το μουσείο είναι ανοικτό), αλλά επεκτείνεται και στο αναψυκτήριο. Οι αρμόδιοι μηχανικοί έκριναν πως είναι προτιμότερο να γίνει καινούργιο.

Στάσεις εργασίας

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) κήρυξε για σήμερα στάσεις εργασίας από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί, ζητώντας την πρόσληψη των 200 ατόμων «για λόγους ασφαλείας και λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων», την καταβολή των δεδουλευμένων (Κυριακές και τις αργίες) και διαβούλευση για τον νέο οργανισμό του ΤΑΠΑ. 

Οι αρχαιοφύλακες θεωρούν «αδιανόητο να μην υπάρχει διαβούλευση για τον Οργανισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) σε μείζοντα θέματα που αφορούν: 1) την καλύτερη λειτουργία και αποδοτικότητα του συγκεκριμένου φορέα και 2) τη συνέχιση καταβολής των αμοιβών μας (εξαιρέσιμα - πέραν πενθημέρου)».

Επίσης αναφέρουν, ότι «οι τραγικές ελλείψεις φυλακτικού προσωπικού (ημερήσιοι και νυχτοφύλακες) στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που έχουν αντίκτυπο στη διαδικασία της ομαλής λειτουργίας, κάνουν επιτακτική ανάγκη άμεσων μονίμων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ», ενώ απαιτούν «την απρόσκοπτη λειτουργία του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να συνεχιστούν οι κοινωνικές δράσεις του υπέρ των εργαζομένων, όπως πχ ο βρεφονηπιακός σταθμός των υπαλλήλων, οι κατασκηνώσεις, εκδηλώσεις κ.α. και τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού».

Ο νέος οργανισμός επίσης προκαλεί ερωτήματα. Γιατί, εφόσον έχει δοθεί στην υπουργό εδώ και μήνες, δεν συζητιέται. Ούτε όμως και το σχέδιο των εργαζομένων που επίσης έχει η υπουργός Λυδία Κονιόρδου. Όλα δείχνουν ότι το ΥΠΠΟΑ δεν δείχνει μεγάλη διάθεση να καταπιαστεί με το θέμα. Ούτε και με το ζήτημα των ηλεκτρονικών εισιτηρίων που επρόκειτο να ξεκινήσει πιλοτικά σε κάποια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Κωμωδία ή δράμα;


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή , Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια