Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Το Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Αρχαία νομίσματα, καθώς και άλλες αρχαιότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά, θα παρουσιαστούν στη νέα περιοδική έκθεση του ...


«Το Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Αρχαία νομίσματα, καθώς και άλλες αρχαιότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά, θα παρουσιαστούν στη νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα». 

Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 2 Νοεμβρίου 2017 έως τις 15 Απριλίου 2018, αποτελεί συνδιοργάνωση του μουσείου με τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, από την οποία θα συμμετέχουν 86 νομίσματα. Εκτός αυτών, θα παρουσιαστούν κι άλλες αρχαιότητες από 33 μουσεία, τα περισσότερα ελληνικά, ενώ όλα τα εκθέματα θα φτάνουν περίπου τα 248. 

Συγκεκριμένα, η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 138 αντικείμενα από 26 αρχαιολογικά μουσεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, έξι αρχαιότητες από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κι ένα έργο από ιδιωτική συλλογή. Τα υπόλοιπα θα «ταξιδέψουν» στην Αθήνα από το εξωτερικό: έξι από το Λούβρο, τρία από τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Νάπολης και του Τάραντα κι άλλα τρία από το Βρετανικό Μουσείο.

Η έκθεση αναφέρεται στις ποικίλες αναφορές και αναγνώσεις των συμβόλων των νομισμάτων από τα τέλη του 7ου/αρχές 6ου αι. π. Χ. έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Δίπλα στα νομίσματα, θα εκτεθούν μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως αγγεία, ανάγλυφα, αγάλματα, ειδώλια και επιγραφές, ένας τρόπος για να γίνει ακόμα πιο ευανάγνωστο το θέμα που πραγματεύεται η έκθεση, η οποία θα διαρθρώνεται σε οκτώ ενότητες: «Χρήμα και συναλλαγές», «Χρήμα και εμπόριο», «Χρήμα και πολιτισμός», «Χρήμα και ιστορία», «Χρήμα και διακίνηση ιδεών», «Χρήμα και προπαγάνδα», «Χρήμα και κοινωνία», «Χρήμα και Τράπεζες».

«Μια συλλογή νομισμάτων αφορά ένα συγκεκριμένο κοινό. Γι' αυτό, σε αυτές τις ενότητες, μεγάλα αντικείμενα, όπως επιγραφές, αγγεία και ανάγλυφα, τα οποία βρίσκονται σε άμεση σχέση με τα νομίσματα και τις αρχές που τα έκοψαν (πόλεις, βασίλεια ή οτιδήποτε άλλο), κάνουν τον επισκέπτη να αντιληφθεί τι είναι αυτό που ενδιαφέρει στο νόμισμα», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης και μέλος του ΚΑΣ στο Συμβούλιο, το οποίο έδωσε ομόφωνα το «πράσινο φως» για τον προσωρινό δανεισμό των έργων από τα ελληνικά μουσεία.

Από τα έργα που ζητήθηκαν να συμπεριληφθούν στην έκθεση, μόνο δύο δεν θα συμμετέχουν: Μία μαρμάρινη κεφαλή Αλεξάνδρου με τη λεοντή του Ηρακλή (περ. 300 π.Χ.), καθώς περιλαμβάνεται στην περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οποία προβλέπεται να παραταθεί έως τις 31 Μαρτίου 2018. Το άλλο είναι ένα μαρμάρινο άγαλμα Απόλλωνα που πατά σε γαλατικές ασπίδες (2ος-1ος αι. π.Χ.) το οποίο βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου. Η αρμόδια Εφορεία Κυκλάδων δεν συναίνεσε στη μεταφορά του, λόγω της προβληματικής κατάστασης διατήρησής του. 

Την έκθεση θα συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά, με εισαγωγικά κείμενα και φωτογραφίες. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα μεγέθυνσης μέρους των νομισμάτων.


Πηγή: Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια