Μαρίνα Τασακλάκη, η υπεύθυνη αρχαιολόγος Οι εργασίες κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) έφεραν στο φως πολύτι...
Μαρίνα Τασακλάκη, η υπεύθυνη αρχαιολόγος |
Οι εργασίες κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) έφεραν στο φως πολύτιμες μαρτυρίες του παρελθόντος. Ειδικότερα, δύο νέες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, έλκουν το ενδιαφέρον της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και όχι μόνο.
Η μία, σύμφωνα με την υπεύθυνη αρχαιολόγο, την κα Μαρίνα Τασακλάκη, βρίσκεται στο Αρσάκειο της Ροδόπης. «Στο πλαίσιο των εργασιών διάνοιξης της τάφρου για την τοποθέτηση του αγωγού στην περιοχή του Αρσακείου τον Φεβρουάριο του 2017 εντοπίστηκαν αρχικά τμήματα πίθων, οστά και ίχνη καύσης» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Τασακλάκη και σημειώνει ότι ακολούθησε ανασκαφική διερεύνηση, η οποία έφερε στο φως: τάφους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ήταν λακκοειδείς και ακτέριστοι, ένα επίμηκες μονόχωρο ορθογώνιο κτίριο, έναν κεραμικό κλίβανο, ένα πηγάδι και μια κυκλική κατασκευή.
Χώρος παραγωγής αγγείων των Βυζαντινών ή των ρωμαϊκών χρόνων
«Τα κινητά ευρήματα είναι λιγοστά και η κεραμική δεν έχει μελετηθεί στο σύνολό της. Έτσι, η εικόνα που προκύπτει από την έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα είναι πως πρόκειται για μια θέση ρωμαϊκών / βυζαντινών χρόνων. Η αρχική χρήση ήταν εργαστηριακή/βιοτεχνική, χώρος δηλαδή παραγωγής αγγείων, ο οποίος μετά την εγκατάλειψή του χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο» εξηγεί η κα Τασακλάκη και σημειώνει ότι πολύ κοντά στην παραπάνω θέση βρίσκεται το ορθογωνικής κάτοψης φρούριο που είναι ενισχυμένο με κυκλικούς πύργους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1964 σε αγροτεμάχιο μεταξύ Αετόλοφου και Αρσακείου βρέθηκε Μιλιοδείκτης της αρχαίας Εγνατίας οδού που χρονολογείται στον 3ο αι. μ.Χ. «Ίσως εδώ θα πρέπει να αναζητηθεί σύμφωνα με τα ρωμαϊκά δρομολόγια σταθμός της Εγνατίας οδού με το όνομα Brendice ή Brizice».
Φώτο από το αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής |
Ο αγωγός διασταυρώνεται με το Ιουστινιάνειο υδραγωγείο
Η δεύτερη θέση που έρχεται στο φως λόγω του TAP βρίσκεται στην Αναστασιούπολη (περιοχή Αμαξάδες Ροδόπης). Εξ αρχής ήταν γνωστό πως ο αγωγός διασταυρώνεται με το Ιουστινιάνειο διατείχισμα/υδραγωγείο της Αναστασιούπολης, το οποίο παρουσιάζει μοναδικό επιστημονικό ενδιαφέρον, λειτουργικό και κατασκευαστικό. Σύμφωνα με την Απόφαση του ΥΠΠΟΑ έπρεπε των εργασιών διάτρησης να προηγηθούν εργασίες στερέωσης του μνημείου. Οι εργασίες αυτές, όπως εξηγεί η κα Τασακλάκη, ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και έτσι ξεκίνησε την Τετάρτη 5 Ιουλίου η διάτρηση με τη μέθοδο της υδραυλικής προώθησης Σωλήνων με τη χρήση Χιτωνίου με τη συνεχή επίβλεψη αρμόδιου υπαλλήλου της ΕΦΑ Ροδόπης.
Έργο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού
Όσον αφορά στην ταυτότητα του μνημείου, το διατείχισμα/υδραγωγείο κατασκευάστηκε, σύμφωνα με τον Προκόπιο, από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό στο πλαίσιο εργασιών ενίσχυσης της πόλης και της ανέγερσης του παράλιου τείχους. Σύμφωνα με την Κομοτηναία αρχαιολόγο έχει μήκος περίπου 4 χλμ. και ο ρόλος του ήταν διττός, λειτουργούσε αφενός ως υδραγωγείο για τη μεταφορά του νερού από τις ορεινές πηγές στην πόλη, αφετέρου ως διατείχισμα για τον έλεγχο της πεδινής περιοχής μεταξύ της πόλης και του παρακείμενου βουνού. «Τον 14ο αι. το διατείχισμα ενισχύθηκε κατά διαστήματα με πύργους. Σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος του, σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Το ύψος διατήρησής του δεν ξεπερνά πλέον τα 3 μέτρα στα υψηλότερα σημεία του. Το υλικό κατασκευής του είναι ποταμίσιες κροκάλες που συνέχονται με κονίαμα». Η γη της Θράκης, έχει να επιδείξει τον δικό της αρχαιολογικό πλούτο. Κάθε νέα μαρτυρία επιβεβαιώνει τη δική της ξεχωριστή αξία και πλουτίζει ακόμη περισσότερο για τη ζωή χθες.
Πηγή: Μ. Νικολάου, ΕΡΤ
Φωτογράφος: Μ. Νικολάου
Δεν υπάρχουν σχόλια