Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κίνα: Ανακαλύφθηκε αρχαία βασιλική «λιμουζίνα» 2.400 ετών

Μία αρχαία «λιμουζίνα» που ανήκε στον 'Αρχοντα του Κράτους Τζενγκ, ηλικίας 2.400 χρόνων, ήρθε στο φως έπειτα από πέντε μήνες ανασκ...


Μία αρχαία «λιμουζίνα» που ανήκε στον 'Αρχοντα του Κράτους Τζενγκ, ηλικίας 2.400 χρόνων, ήρθε στο φως έπειτα από πέντε μήνες ανασκαφών στην πόλη Σιντζένγκ στην κεντρική επαρχία Χενάν της Κίνας.


Το τεράστιο, εκκεντρικό άρμα, μήκους 2,56 μέτρων και πλάτους 1,66 μέτρων ήταν ειδικά εξοπλισμένο στην οροφή του για την προστασία από την βροχή και τον ήλιο και διακοσμημένο με χάλκινα και κοκκάλινα στολίδια.

Κάθε ρόδα διέθετε πάνω από 26 ακτίνες, γεγονός που υποδήλωνε την ευγενή καταγωγή και το υψηλό κύρος του ιδιοκτήτη.

Η «λιμουζίνα» ανακαλύφθηκε σε ένα ταφικό σύνολο των Αρχόντων του Κράτους Τζενγκ, ενός υποτελούς κράτους κατά τη διάρκεια της Περιόδου της Άνοιξης και του Φθινοπώρου (770-476 π.Χ.) και της Περιόδου των Εμπόλεμων Κρατών (475-221 π.Χ.).

«Το άρμα-λιμουζίνα είναι το μεγαλύτερο και το πιο εκκεντρικό εύρημα που έχουμε φέρει στο φως έως τώρα από το χώρο αυτό των ανασκαφών», δήλωσε ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιολογίας της επαρχίας Χενάν, Μα Τζουτσάι.


Κίνα: Ανακαλύφθηκε αρχαία βασιλική «λιμουζίνα» 2.400 ετών

Κίνα: Ανακαλύφθηκε αρχαία βασιλική «λιμουζίνα» 2.400 ετών

Κίνα: Ανακαλύφθηκε αρχαία βασιλική «λιμουζίνα» 2.400 ετών

«Η λιμουζίνα ήταν άνετη και ευρύχωρη, οι άνθρωποι μπορούσαν να στέκονται όρθιοι, να κάθονται ή να ξαπλώνουν. Ήταν το καλύτερο δημόσιο όχημα που χρησιμοποιούσαν οι άρχοντες του Κράτους Τζενγκ και οι σύζυγοί τους», εξηγεί ο Μα.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τέσσερις άμαξες σε ένα λάκκο, που όλες είχαν κατεύθυνση προς τα δυτικά, προς την πρωτεύουσα του Κράτους Τζενγκ. Ο Μα εξηγεί ότι το κράτος αυτό ιδρύθηκε στην κομητεία Χουασιάν της επαρχίας Σαανσί της βορειοδυτικής Κίνας.

Οι αρχαιολόγοι καθαρίζουν τώρα την τρίτη άμαξα, καθώς η αριστερή της ρόδα υπέστη ζημιές από τους τυμβωρύχους.

«Υπάρχουν περισσότερα άλογα από ό,τι άμαξες μέσα στον τάφο. Η ανασκαφή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο», λέει ο Μα και προσθέτει: «η νέα ανακάλυψη μπορεί να παράσχει σημαντικά στοιχεία για τη μελέτη της επιστήμης και της τεχνολογίας, της παραγωγής και του πολιτισμού κατά την περίοδο της Άνοιξης και του Φθινοπώρου και την περίοδο των Εμπόλεμων Κρατών».

Στη διάρκεια των ανασκαφών στους τάφους του Κράτους Τζενγκ και της γύρω περιοχής έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής 18 άλογα, άμαξες και πάνω από 3.000 τάφοι.


Πηγή: Καθημερινή, Ναυτεμπορική, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια