Επιστολή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης απέστειλε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, ζητώντας την αλλαγή τ...
Επιστολή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης απέστειλε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, ζητώντας την αλλαγή της ονοματοδοσίας του μακεδονικού τάφου Δερβενίου «Μακρίδη Μπέη», που έχει μετονομαστεί ως «Μακεδονικός Τάφος Λαγκαδά» σε «Τάφο Αρχαίας Λητής Ωραιοκάστρου».
«Ενημερωθήκαμε πριν λίγες ημέρες ότι στην είσοδο του μακεδονικού τάφου στην περιοχή του Δερβενίου Λητής τοποθετήθηκε επιγραφή στην οποία ο τάφος αναφέρεται ως «Μακεδονικός Τάφος Λαγκαδά». Ο εν λόγω τάφος ανακαλύφθηκε στις αρχές του 1910 από τον Μακρίδη Μπέη ο οποίος και χαρακτήρισε τον τάφο αυτό ως «Μακεδονικό Τάφο Λαγκαδά» καθώς την εποχή εκείνη ο μόνος οργανωμένος οικισμός κοντά στον τάφο ήταν ο Λαγκαδάς. Ωστόσο, τόσο ο συγκεκριμένος τάφος όσο και οι άλλοι γύρω απ’ αυτόν στην περιοχή Δερβενίου ανήκουν χωροταξικά στην Αρχαία Λητή», τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.
Σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Ωραιοκάστρου, σημειώνεται πως ο πάπυρος που βρέθηκε σε τάφο στα υψώματα του Δερβενίου, ονομάζεται πάπυρος Δερβενίου και όχι πάπυρος Λαγκαδά, ενώ τα ευρήματα του Δερβενίου, αλλά και αυτά, που βρέθηκαν στη γύρω περιοχή και στον νυν οικισμό της Λητής, ανήκουν στην αρχαία Λητή, όπως έχει γραφεί και πιστοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια από σημαντικούς ερευνητές, αρχαιολόγους και ιστορικούς.
«Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένη την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και τη μετονομασία του «Μακεδονικού τάφου Λαγκαδά» σε «Τάφο Αρχαίας Λητής Ωραιοκάστρου», ώστε να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη γεωγραφική πραγματικότητα», καταλήγει ο κ. Γαβότσης.
Πηγή: Thestival, Aftodioikisi
Δεν υπάρχουν σχόλια