Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επαναπατρισμός θραύσματος λίθινου αγωγού από την Αρχαία Ολυμπία

Γερμανός πολίτης το παρέδωσε στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο. Όπως ανέφερε το θραύσμα προερχόταν πιθανόν από το Στάδιο της Αρχαίας...

Επαναπατρισμός θραύσματος λίθινου αγωγού από την Αρχαία Ολυμπία

Γερμανός πολίτης το παρέδωσε στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο. Όπως ανέφερε το θραύσμα προερχόταν πιθανόν από το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας και βρισκόταν παρανόμως στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1930.

Επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία ένα θραύσμα από μαρμάρινο αγωγό, που είχε αποσπαστεί από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και είχε εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα. Το αρχαίο αντικείμενο παραδόθηκε από Γερμανό πολίτη στα γραφεία της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανού που το παρέδωσε, το θραύσμα προερχόταν από την Αρχαία Ολυμπία, πιθανόν από το Στάδιο, βρισκόταν δε παρανόμως στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1930. 

Από μια πρώτη εξέταση του αντικειμένου, για το οποίο ενημερώθηκε και ο Δ/ντήςτων ανασκαφών Ολυμπίας κ. R. Senff, πρόκειται πιθανόν για θραύσμα μαρμάρινου αγωγού νερού, διαστάσεων 0,32Χ0,18Χ0,075 μ. 

Η άνω επιφάνειά του είναι επεξεργασμένη και στο μέσον της σχηματίζεται αβαθής αύλακα, πλάτους 0,057 μ., για τη ροή του νερού. Η διαμόρφωση κυκλοτερών βαθύνσεων στα δύο του άκρα, πιθανόν για την τοποθέτηση συνδέσμων, ίσως αποτελεί ένδειξη ότι το θραύσμα αυτό είχε επαναχρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν. 

Κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το θραύσμα μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Βερολίνο στην Αθήνα, στις 10 Αυγούστου 2017, συνοδεία υπαλλήλου της Πρεσβείας, και από εκεί, αυθημερόν, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, όπου φυλάσσεται.

Επισημαίνεται ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας σώζεται τμηματικά ακόμη και σήμερα ένα εξελιγμένο δίκτυο αγωγών, συνήθως από κογχυλιάτη πωρόλιθο, για την ύδρευση και την απορροή των ομβρίων υδάτων.


Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια