Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Καστροπολιτεία του Μυστρά στις 10 ομορφότερες καστροπολιτείες του κόσμου

Η Καστροπολιτεία του Μυστρά βρίσκεται στις 10 πιο εντυπωσιακές περιτειχισμένες μεσαιωνικές πόλεις ανά τον κόσμο στην λίστα του ταξιδ...


Στη δεκάδα της λίστας με τις ομορφότερες μεσαιωνικές πόλεις στο κόσμο ο Μυστράς

Η Καστροπολιτεία του Μυστρά βρίσκεται στις 10 πιο εντυπωσιακές περιτειχισμένες μεσαιωνικές πόλεις ανά τον κόσμο στην λίστα του ταξιδιωτικού CNN (online travel edition).


Στο σχετικό δημοσίευμα, ο δημοσιογράφος Bruce Holmes που επισκέφτηκε αρκετούς τέτοιους προορισμούς παρουσιάζει τη λίστα του. «Για τους λάτρεις της ιστορίας, τους φωτογράφους και όλους όσους έχουν πει ποτέ «Ουάου!», δεν υπάρχει τίποτα σαν τη θέα μιας περιτειχισμένης μεσαιωνικής πόλης που προσεγγίζεται από απόσταση. Κι ύστερα, υπάρχουν οι εξερευνήσεις στο εσωτερικό των πόλεων, οι περιηγήσεις στα κάστρα, οι περίπατοι κατά μήκος των τειχών και τα καταστήματα και τα εστιατόρια στις μεσαιωνικές πλατείες. Πολλές πόλεις εξακολουθούν να έχουν τα μεσαιωνικά τείχη τους ανέπαφα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ανέφερα την εμμονή μου; Έχω επισκεφθεί αρκετές!».

Η λίστα του Bruce Holmes και του CNN online travel edition περιλαμβάνει τις εξής 10 μεσαιωνικές πόλεις:

1.    Pingyao, Κίνα

Βρίσκεται στην επαρχία Shanxi και η κινεζική αυτή πόλη του 14ου αιώνα ήταν κάποτε το κυριότερο οικονομικό κέντρο της Κίνας με τις μισές τράπεζες της χώρας να βρίσκονται εκεί.


Σήμερα διατηρεί τα χαρακτηριστικά από τις δυναστείες των Μινγκ και Κινγκ και μαζί με τα εντυπωσιακά του τείχη, επάξια κέρδισε τον τίτλο «μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» το 1997.

2.    Carcassonne, Γαλλία
3.    York, Αγγλία
4.    Dubrovnik, Κροατία

Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα τείχη και οχυρώσεις γύρω από το παλιό κέντρο της πόλης του Ντουμπρόβνικ στην Αδριατική κατασκευάστηκαν κατά τον 14ο και 15ο αιώνα, αλλά ορισμένα τμήματα επεκτάθηκαν και ενισχύθηκαν μέχρι τον 17ο αιώνα.

5.    Xian, Κίνα
6.    Obidos, Πορτογαλία
7.    Quebec City, Καναδάς

Περπατώντας κατά μήκος των προμαχώνων των 4,6 χιλιομέτρων των τειχών της πόλης και μέσα από τις πύλες στο παλιό Κεμπέκ, είναι μια ιστορική εμπειρία, καθώς το Κεμπέκ είναι μία από τις λίγες πόλεις της Βόρειας Αμερικής, που έχει διατηρήσει την οχυρή γραμμή άμυνάς της.

Είναι ευχής έργο που αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς επέζησε, γιατί τον 19ο αιώνα οι κάτοικοι της πόλης αποφάσισαν  να γκρεμίσουν τις πύλες και τμήματα του τείχους. Αλλά ένας νέος γενικός κυβερνήτης, ο Λόρδος Ντουφερίν, έστρεψε την κοινή γνώμη και έσωσε τις οχυρώσεις.

Η «νέα» πύλη του Σαιντ Λουί, που ξαναχτίστηκε το 1878, μαρτυρά τις προσπάθειες και δίνει μια ματιά στην παλιά γοητεία της πόλης.

8.    Taroudant, Μαρόκο

Από το 1509 το Ταρουντάντ ήταν η πρωτεύουσα της δυναστείας Σάαντι του Μαρόκου, μέχρι που μετακόμισε στο Μαρακές. Ο Μοχάμεντ Ας-Σεϊχ έχτισε τα τείχη της πόλης και έκτισε το μεγάλο τζαμί και το μιναρέ του το 1528.

9.    Μυστράς, Ελλάδα

Δεν εξακολουθούν να κατοικούνται όλες οι περιτειχισμένες μεσαιωνικές πόλεις. Στο βουνό του Ταϋγέτου, κοντά στη Σπάρτη στην Πελοπόννησο βρίσκεται ένας αρχαιολογικός θησαυρός, η εγκαταλελειμμένη πόλη του Μυστρά όπου στέφθηκε τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος ΧΙ Παλαιολόγος το 1449.

Η πόλη του Μυστρά ιδρύθηκε το 1249 από ένα Φράγκο σταυροφόρο, τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίν αλλά πέρασε σύντομα στον έλεγχο του Βυζαντίου και μετέπειτα, το 1460 έπεσε στους Τούρκους. Τελικά, οι κάτοικοι του Μυστρά εγκατέλειψαν και μετοίκησαν.

Μεταξύ των πολλών σημείων λατρείας στο Μυστρά, η Εκκλησία της Παναγίας Περιβλέπτου είναι διακοσμημένη με σπάνιες τοιχογραφίες που αποτελούν τέλεια παραδείγματα βυζαντινής τέχνης και χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.


10.    Avila, Ισπανία

Όταν έπεσε στα χέρια των Αράβων, η πόλη Άβιλα υπέστη επανειλημμένες επιθέσεις από τους βασιλείς των Ιβηρικών Χριστιανών μέχρι να εγκαταλειφθεί. Τον 11ο αιώνα κατοικήθηκε ξανά υπό την κυριαρχία του Ρέιμοντ της Βουργουνδίας, ο οποίος και άρχισε να χτίζει τα αμυντικά τείχη.

Πηγή: NotosPressGreekpost

Δεν υπάρχουν σχόλια