Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αντικείμενα ελληνιστικής περιόδου σε ανασκαφή στην Αττάλεια

Εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή, η ηλικία των οποίων υπολογίζεται στα 2.350 χρόνια π.Χ. ήρθαν στο φως στη διάρκεια...


Αντικείμενα ελληνιστικής περιόδου σε ανασκαφή στην Αττάλεια

Εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή, η ηλικία των οποίων υπολογίζεται στα 2.350 χρόνια π.Χ. ήρθαν στο φως στη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στα Πάταρα, στη νότια επαρχία Kας της Αττάλειας. 

Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται μία κορνίζα καθρέφτη καθώς και ένα σιδερένιο πιρούνι.

Τα Πάταρα ήταν μία από τις έξι κορυφαίες πόλεις του Κοινού της Λυκίας, στα παράλια της Μικράς Ασίας. 

Σύμφωνα με αρχαίες πηγές ιδρύθηκε από τον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και βρισκόταν, όπως γράφει ο Στράβων, 60 στάδια νοτιοανατολικά από τις εκβολές του ποταμού Ξάνθου.  

Στην αρχαία πόλη υπήρχε μαντείο και ναός του Απόλλωνα και συγκρίνονταν μόνο με εκείνον των Δελφών. 

Εδώ ο αρχαίος θεός είχε την ονομασία «Απόλλων Παταρεύς» και φέρεται να ιδρύθηκε από τους Δωριείς. 

Σύμφωνα με την επικεφαλής των ανασκαφών Χαβά Ισκάν Ισίκ, καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Τμήμα Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Άκντενιζ, στην περιοχή αυτή γεννήθηκε και μία μεγάλη μορφή του Χριστιανισμού, ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος μάλιστα δίδαξε εκεί.

Οι ανασκαφές οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 1988, φέτος επικεντρώθηκαν στα Λουτρά και στη γύρω περιοχή, στη Βασιλική και στην αρχαία Ακρόπολη στο κέντρο της πόλης. 

Σύμφωνα με την επικεφαλής των ανασκαφών, ο πρώτος οικισμός βρισκόταν στην περιοχή του Κισίκ και τα πιο σημαντικά ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί εδώ τα οποία αναμένεται να ρίξουν φως στην Ελληνιστική και Κλασική εποχή.

200 αντικείμενα καθημερινής χρήσης 

Στη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών ανακαλύφθηκαν 200 αντικείμενα σε ένα μεγάλο σπίτι, προφανώς ενός ελεύθερου για την τότε εποχή ανθρώπου, το οποίο καταστράφηκε από μία πυρκαγιά. 

Δοχεία τροφίμων, ζυγαριές, αγαλματάκια και νομίσματα, καθώς και είδη οικιακής χρήσεως βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση.

Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι αυτά τα χειροποίητα αντικείμενα προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην Ελληνιστική εποχή.

Το εύρημα όμως που ενθουσίασε τους ανασκαφείς ήταν ένα πήλινο μπιμπερό, ενώ ένα από τα πιο γοητευτικά ευρήματα ήταν μία χάλκινη κορνίζα καθρέφτη.

«Εικάζουμε ότι πρόκειται για το σπίτι ενός αριστοκράτη καθώς εκείνη την εποχή μόνο οι πλούσιοι και οι αριστοκράτες χρησιμοποιούσαν καθρέφτη, και όχι οι απλοί άνθρωποι», είπε η Ισίκ. Ανάμεσα στα ευρήματα υπήρχαν και πολλοί αργαλειοί της εποχής του 350 π.Χ.


Πηγή: iefimerida, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hurriyet Daily News





Δεν υπάρχουν σχόλια