Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι διαρκείς περιπέτειες του ΥΠΠΟΑ

Το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία λειτουργεί τις καθημερινές, όχι όμως τα Σαββατοκύριακα. Δεν είναι μόνον οι ...

Οι διαρκείς περιπέτειες του ΥΠΠΟΑ
Το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία λειτουργεί τις καθημερινές, όχι όμως τα Σαββατοκύριακα.
Δεν είναι μόνον οι Δελφοί. Στην Ολυμπία, ο επισκέπτης τα Σαββατοκύριακα δεν μπορεί να επισκεφθεί το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, για το οποίο δαπανήθηκαν τεράστια κονδύλια. Μπορεί, βέβαια, τις υπόλοιπες ημέρες: Δευτέρα έως Παρασκευή. 

Κι αν οι περισσότεροι έρχονται Σαββατοκύριακο για να δουν όλους τους χώρους και τα δύο μουσεία στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι. «Έφυγε το εποχικό προσωπικό», απαντούν στην απορία των επισκεπτών. Βασικός υπεύθυνος για την υπολειτουργία των μουσείων, των πωλητηρίων και των αναψυκτηρίων είναι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία που δεν φρόντισε εγκαίρως. Γνωρίζει πόσο διαρκούν οι συμβάσεις, όπως επίσης γνωρίζει ότι για το χειμερινό ωράριο στα μουσεία θέλει προσωπικό.

Το υπουργείο Πολιτισμού κινητοποιήθηκε για τους Δελφούς μετά την παρέμβαση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη στην υπουργό Πολιτισμού. Προχθές, ανακοίνωσε –λες και έλυσε το πρόβλημα– ότι «και τις Τρίτες θα είναι ανοικτός ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών έως το ύψος του ναού του Απόλλωνα, η αίθουσα του Ηνιόχου του μουσείου και το Ιερό της Προναίας με τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ». Αυτά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Για 9 κλειστές από τις 10 αίθουσες και το ήμισυ του αρχαιολογικού χώρου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΠΕΥΦΑ, επίσης και για «κενό ασφαλείας».

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί οποιοδήποτε δημόσιο μουσείο –ειδικά όσα βρίσκονται εκτός Αθηνών– πρέπει να επικοινωνήσει με το μουσείο, την αρμόδια εφορεία ή τον δήμο και την αστυνομία για τα μικρά νησιά. Από τα πιο οργανωμένα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο στην ιστοσελίδα του ενημερώνει το κοινό ότι το αναψυκτήριο είναι κλειστό. Ο υπάλληλος πάντως ενημερώνει ότι υπάρχει μηχάνημα για ένα καφέ ή ένα μικρό σνακ. Όσο για το ωράριο λειτουργίας, από το ερχόμενο Σάββατο ξεχάστε το 8 π.μ.- 8 μ.μ. Θα είναι πλέον 9 π.μ.-4 μ.μ. Το ίδιο ισχύει και στο Εθνικό Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό Μουσείο στην Αθήνα, όχι όμως το Μουσείο του Κεραμεικού, που λειτουργεί 8 π.μ.-3 μ.μ., όπως το Βυζαντινό στα Ιωάννινα, ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Κορίνθου. 

Αν τώρα προγραμματίζετε χειμερινές εκδρομές στα νησιά, είναι θέμα τύχης: Το Αρχαιολογικό της Νάξου θα λειτουργεί από το τέλος του μήνα δύο ημέρες την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Σάββατο, των Κυθήρων Δευτέρα και Τρίτη θα είναι κλειστό, ενώ εκείνο της Λέρου, της Καλύμνου και άλλων απομακρυσμένων περιοχών δεν απαντούσαν χθες στις τηλεφωνικές κλήσεις.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια