Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018

Αρχαιοκάπηλοι ήθελαν να πουλήσουν για μισό εκατ. ευρώ το άγαλμα της θεάς Υγείας

Αρχαιοκάπηλοι ήθελαν να πουλήσουν για μισό εκατ. ευρώ το άγαλμα της θεάς Υγείας

Συνελήφθησαν στην Σπάρτη τρεις επαγγελματίες αυτοκινητιστές ως μέλη κυκλώματος αρχαιοκαπήλων, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας, μεταξύ των οποίων και άγαλμα των ελληνιστικών χρόνων ανυπολόγιστης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας.

Εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. κύκλωμα αρχαιοκαπήλων και συνελήφθησαν τρία άτομα ως μέλη του, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας. Τα τρία μέλη που συνελήφθησαν είναι επαγγελματίες αυτοκινητιστές και συνελήφθησαν στην Σπάρτη.

Ειδικότερα, μεσημβρινές ώρες της 23ης Μαρτίου 2018 και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στη Σπάρτη Λακωνίας, όπου συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, ηλικίας 44, 48 και 57 ετών.

Στην κατοχή αυτών και συγκεκριμένα σε φορτηγό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 57χρονου συλληφθέντα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα της Θεάς Υγείας, ελληνιστικών χρόνων, με την πλίνθο του, μήκους πενήντα πέντε περίπου εκατοστών, το οποίο φαίνεται να προοριζόταν για πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό, έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου.

Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας το μαρμάρινο άγαλμα είναι σημαντικής αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας και εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Επίσης, σε έρευνες των συλληφθέντων σε οικίες στη Σπάρτη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • μία θραυσμένη αγνύθα (υφαντικό βάρος) και μία λαβή μελαμβαφούς αγγείου, ελληνιστικών χρόνων, καθώς και ένα κομβίο από καπάκι ρωμαϊκων χρόνων, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας,
  • δύο ανιχνευτές μετάλλων,
  • δύο βέργες ραβδοσκοπίας και τρεις κεραίες,
  • δύο πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων,
  • τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • ένα σπρέυ πιπεριού,
  • οχτώ κινητά τηλέφωνα,
  • ένα δημόσιας χρήσης φορτηγό όχημα, καθώς και
  • το χρηματικό ποσό των οχτακοσίων ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Αρχαιοκάπηλοι ήθελαν να πουλήσουν για μισό εκατ. ευρώ το άγαλμα της θεάς Υγείας

Αρχαιοκάπηλοι ήθελαν να πουλήσουν για μισό εκατ. ευρώ το άγαλμα της θεάς Υγείας

Το πιο σημαντικό εύρημα ανάμεσα σε άλλα είναι ένα άγαλμα των ελληνιστικών χρόνων, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που είχαν φορτώσει σε φορτηγό και η σύλληψή τους έγινε την στιγμή που το μετέφεραν για την αγοραπωλησία.

“Η σημερινή παρουσίαση αφορά μία ακόμα επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στο πεδίο της αντιμετώπισης της οργανωμένης δράσης αρχαιοκάπηλων, οι οποίοι με τις εγκληματικές τους πράξεις πλήττουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας” σχολίασε κατά την αναλυτική παρουσίαση στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. η εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Ιωάννα Ρωτζιόκου.

Πρόκειται για το άγαλμα της θεάς Υγείας, ύψους περίπου μισού μέτρου, το οποίο προόριζαν να πουλήσουν εντός της επικράτειας έναντι 500.000 ευρώ, το οποίο ενδεχομένως είναι προϊόν λαθρανασκαφής από αρχαιολογικό χώρο της Πελοποννήσου, για το οποίο όμως δεν θέλησαν οι συλληφθέντες να συνεργαστούν κατά την ανάκριση και να φανερώσουν την ακριβή του προέλευση.

Από την πλευρά της, η γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπ. Πολιτισμού, Έλενα Κόρκα τόνισε: «Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η κατάσχεση του αγάλματος αυτού είναι πολύ σημαντική. Πρόκειται για τον τύπο Υγείας Hope και κάθε φορά που ανακτούμε κάτι από το «μαύρο» εμπόριο, όταν συμμετέχουμε όλοι στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, είναι μια μεγάλη γιορτή, ένα μεγάλο κέρδος για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Κάθε φορά που ανακτούμε κάτι από το «μαύρο» εμπόριο, είναι μια μεγάλη γιορτή» και πρόσθεσε: «Η συνεργασία μας με το αρμόδιο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας είναι εξαιρετική, με όλο το Σώμα της Αστυνομίας και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη σημερινή εξέλιξη που είναι μία μεγάλη καταξίωση των αγώνων στην προσπάθεια για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας».

«Θα ήθελα να επισημάνω και να διαβεβαιώσω πως η Ελληνική Αστυνομία, μεταξύ των πολλών και σημαντικών δράσεων και προτεραιοτήτων, της δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διαφύλαξη της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και όπως και σήμερα αποδεικνύει, θα συνεχίσει την προσπάθειά της, εντείνοντας τη δράση και αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη αποτελεσματικότητά της και σ’ αυτόν τον τομέα» τόνισε με τη σειρά του ο Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Την πληροφορία την είχαν οι Αρχές τους τελευταίους δύο μήνες και τους είχαν θέσει υπό στενή παρακολούθηση.

Για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση που έγινε στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. το μεσημέρι. 

Δείτε το σχετικό βίντεο:Πηγή: ΕΛ.ΑΣ., News247

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου