Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018

Ρωμαϊκή σαρκοφάγος βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη

Ρωμαϊκή σαρκοφάγος βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη

Σαρκοφάγος της ρωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια κατασκευής γυμνασίου στην περιοχή της Χαλκηδόνας στη Κωνσταντινούπολη.

Αρχαιολόγοι από το μουσείο της Κωνσταντινούπολης που βρέθηκαν στο χώρο, βρήκαν ανθρώπινα οστά μέσα στη σαρκοφάγο. Το κάλυμμα της σαρκοφάγου βρέθηκε σε διαφορετικό μέρος.

Η σαρκοφάγος τέθηκε υπό την προστασία της τουρκικής αστυνομίας για 24 ώρες, ενώ αναμένεται να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του μουσείου.

Με την ανεύρεση της σαρκοφάγου δρομολογούνται και οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον εν λόγω χώρο.

Τα οστά της σαρκοφάγου θα εξεταστούν και θα υποβληθούν σε εξετάσεις DNA, σύμφωνα με δηλώσεις των αρχαιολόγων. 

Μιλώντας για την ανακάλυψη στην περιοχή του Kuşdili Çayırı, ο αρχαιολόγος Murar Sav δήλωσε: «Το Kuşdili Çayırı και η γύρω περιοχή βρίσκονται κοντά ή μέσα στην αρχαία πόλη της Χαλκηδόνας. Εδώ υπήρξε οικισμός τον 7ο αιώνα π.Χ., όταν ιδρύθηκε η αρχαία ελληνική πόλη Βυζάντιο. Στην αριστερή πλευρά του ποταμού Kurbağalıdere (βατραχοπόταμος) βρίσκεται η νεκρόπολη της αρχαίας Χαλκηδόνος και η σαρκοφάγος βρέθηκε στη δεξιά πλευρά του ρέματος. Πιστεύεται επίσης ότι υπήρχε λιμάνι στο σημείο όπου το ρέμα συναντά τη θάλασσα».

Σήμφωνα με τον Sav, η σαρκοφάγος χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει ανάγλυφη διακόσμηση ή επιγραφή στην σαρκοφάγο. Αν υπήρχαν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανήκε σε πλούσιο άτομο. Ωστόσο, δεν ανήκε ούτε σε συνηθισμένο άτομο. Δεν υπήρχαν κτερίσματα. Η περιοχή της ανασκαφής θα πρέπει να επεκταθεί για να βρούμε κι άλλους τάφους τριγύρω».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου