Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πάτρα: Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται τμήματα 3 ψηφιδωτών δαπέδων

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών εκτίθενται αποσπάσματα τριών ψηφιδωτών δαπέδων από την Άνω Π...


Πάτρα: Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται τμήματα 3 ψηφιδωτών δαπέδων

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών εκτίθενται αποσπάσματα τριών ψηφιδωτών δαπέδων από την Άνω Πόλη και τα Ψηλά Αλώνια Πάτρας, περιοχές που γνώρισαν αίγλη και χλιδή στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Τα δάπεδα αυτά απηχούν τις καλλιτεχνικές προτιμήσεις αλλά παράλληλα τις κοινωνικές τάσεις και την ιδεολογία της εποχής. Ταυτόχρονα δείχνουν πως η εικονιστική παράσταση δεν ήταν κατ’ ανάγκη συναφής με τη λειτουργικότητα του αντίστοιχου κτιρίου. Μολονότι τα θέματα εκ πρώτης όψεως φαίνονται θρησκευτικά και μυθολογικά, ερμηνεύοντας τα δεδομένα παρατηρούμε ότι πρόκειται για οικιστικό περιβάλλον ιδιωτικών επαύλεων. Εντυπωσιάζει η επιδεξιότητα των ψηφοθετών, η μίξη πολιτισμικών επιρροών, η σύνθεση ιταλικών και βορειοαφρικανικών στοιχείων με την ελληνιστική παράδοση, η ευμάρεια και το μορφωτικό υπόβαθρο των παραγγελιοδοτών.

Η εικονογραφία προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του καθημερινού ανθρώπου, στον ιδιωτικό του χώρο, όχι πλέον για να αγαλλιάσει ο θεός -όπως συνέβαινε στην αρχαία Ελλάδα- αλλά για να απολαύσει ο θνητός. Ενδεικτικά των τότε αντιλήψεων είναι ο εξανθρωπισμός της δαιμονικής Μέδουσας και η σύνδεσή της με το διονυσιακό πνεύμα, καθώς και η σπουδαιότητα των χώρων συμποσίων στις επαύλεις.

Πάτρα: Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται τμήματα 3 ψηφιδωτών δαπέδων

*Εξειδικευμένη παρουσίαση των έκτακτων εκθεμάτων σε φοιτητές και ενήλικες ανά ομάδες έως 20 ατόμων, από τη Δρα Έλενα Παρτίδα, το Σάββατο 28/4/2018, ώρα 10:30, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Τηλ. 2613 – 616158, - 616100.

Να θυμίσουμε πως η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (International Council of Monuments and Sites - ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων.


Πηγή: The Best News

Δεν υπάρχουν σχόλια