Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δεληβορριάς:Εμβολιάζω συστηματικά τις εγγονές μου με έργα γενιάς του '30

Μια συζήτηση για το χθες και το σήμερα και μια εκ βαθέων εξομολόγηση από τον, επί 40 έτη διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελο Δελη...


Δεληβορριάς:Εμβολιάζω συστηματικά τις εγγονές μου με έργα γενιάς του '30

Μια συζήτηση για το χθες και το σήμερα και μια εκ βαθέων εξομολόγηση από τον, επί 40 έτη διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελο Δεληβορριά, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Η Ελλάδα έχει περάσει και χειρότερα. Όπως τα βγάλαμε πέρα και στο παρελθόν, έτσι θα τα καταφέρουμε και τώρα»

Για το χθες αλλά και το σήμερα... Ο ακαδημαϊκός και επί 40 και πλέον χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβορριάς ήταν ο συνομιλητής της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Πουρνάρα στη συζήτηση με θέμα «Η αποτίμηση της προσφοράς της γενιάς του ΄30 σήμερα», που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών στο πλαίσιο των «Καταθέσεων Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεληβορριάς:Εμβολιάζω συστηματικά τις εγγονές μου με έργα γενιάς του '30
Άγγελος Δεηβορριάς
Ο φετινός κύκλος συζητήσεων συμπίπτει με τη συμπλήρωση 90 ετών από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος, το 1928, και γι΄αυτό το λόγο η θεματική τους είναι σχετική με την περίοδο του Μεσοπολέμου. Δείγματα της δουλειάς των ζωγράφων της γενιάς του ΄30 περιλαμβάνονται στην μεγάλη έκθεση «Τόποι αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος», που παρουσιάζεται ως τις 20 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς. με αφορμή την επέτειο.

Η συζήτηση προσέφερε μια γοητευτική περιήγηση στη γενιά του ΄30 από έναν άνθρωπο που έστησε κυριολεκτικά με τα χέρια του την Πινακοθήκη Γκίκα στην οδό Κριεζώτου, όπου, εκτός από τη συλλογή με έργα του μεγάλου ζωγράφου, παρουσιάζεται ολόκληρη η ιστορία της γενιάς του΄30, στην οποία ανήκε και ο ίδιος ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας.

Δεληβορριάς:Εμβολιάζω συστηματικά τις εγγονές μου με έργα γενιάς του '30
Άγγελος Δεληβορριάς, Άννα Καραπαναγιώτη, έφορος Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, Παναγιώτης Παναγάκης
Μεταξύ άλλων ο Αγγελος Δεληβορριάς είπε για τη γενιά του ΄30:
  • Υπερασπιζόταν με πάθος την ιδέα της ελληνικότητας.
  • Οι άνθρωποι που την αποτελούσαν, έχοντας συνείδηση της αποστολής τους, κατάφεραν να συνδυάσουν την αγάπη τους για το λαϊκό πολιτισμό με τα καλλιτεχνικά ρεύματα που επικρατούσαν τότε στην Ευρώπη.
  • η γενιά του ΄30 ενισχύει τις εσωτερικές μας αντιστάσεις και τις δικλείδες ασφαλείας που έχουμε για να αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα καθόλου ενθαρρυντική.
  • Η γενιά του ΄30 αναδεικνύει την ενότητα που διασυνδέει  όλους τους ανθρώπους που σκεφτόντουσαν εκείνα τα χρόνια.
  • Η γενιά αυτή συνδύασε το λαϊκό πολιτισμό με τα ρεύματα που επικρατούσαν τότε στην Ευρώπη – Ήταν μια ευρύχωρη γενιά που τους χωρούσε όλους –  Η ελληνικότητα (για την οποία κατηγορήθηκε από τους επιγόνους) είναι αυτή που πρέπει να μας εμπνέει – Εάν η έμπνευση δεν αντλεί από μία παράδοση, θα είναι μια στείρα έμπνευση.
  • Το Μουσείο Γκίκα είναι μια εξόφληση  τους χρέους της Ελλάδας προς τους ανθρώπους εκείνους που επιτρέπουν στην Ελλάδα να μην ντρέπεται.  Το Μουσείο οφείλει πολλά στη γενναιοδωρία των απογόνων αυτής της γενιάς. Ιδιαίτερη αναφορά στην ψυχική γενναιοδωρία της Ειρήνης Καλλιγά (κόρης του Αντώνη Μπενάκη, ιδρυτή του Μουσείου) και του Μαρίνου Γερουλάνου.
  • Εμβολιάζω» συστηματικά τις εγγονές μου με έργα της γενιάς του '30                                                                                         

Μεταξύ άλλων έδωσαν το «παρών»: 
  • Νικόλαος Γκαργκάνας, πρώην Διοικητής ΤτΕ
  • Ελένη Λουρή - Δενδρινού, πρώην υποδιοικητής ΤτΕ, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Έφη Χριστοδούλου, σύζυγος του Ευθύμιου Χριστοδούλου, πρώην Διοικητή της ΤτΕ
  • Ειρήνη Γερουλάνου, πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη
  • Καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος
  • Άννα Καραπαναγιώτη, Έφορος Αρχαιοτήτων Αρκαδίας
  • Νάσος Βαγενάς, ποιητής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Γιάννης Αδαμάκος, ζωγράφος
  • Ασπασία Λούβη, πρώην πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων



Πηγή: The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια