Το εμβληματικό έργο που συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής ...
Το εμβληματικό έργο που συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο συρρέουν στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να γιορτάσουν το Πάσχα σε κλίμα κατάνυξης και να βιώσουν το Θείο δράμα, τη Σταύρωση και την Ανάσταση.
Από πέρυσι, το εσωτερικό του ναού είναι πιο επιβλητικό και λαμπερό, μετά το ιστορικό και μεγαλειώδες έργο αποκατάστασης του Μνημείου του Ιερού Κουβουκλίου. Ένα έργο που ανέλαβε η διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ τον Οκτώβριο του 2016 και το οποίο παρέδωσε στις 22/3/2017.
Επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης ήταν η καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Αντωνία Μοροπούλου.
Μέσα από το διεθνώς χρηματοδοτούμενο έργο αξίας 4 εκατ. δολαρίων ο ναός, καθαρίστηκε από αιώνες αιθάλης από τα κεριά, ενισχύθηκε δομικά και απελευθερώθηκε από τα δεσμά του σιδερένιου κλωβού που τοποθετήθηκε από τη Βρετανική Αρμοστεία το 1947, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι παραμορφώσεις του Μνημείου.
Λίγο πριν παραδοθεί το έργο, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ένιωσαν δέος όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι οι επιστήμονες που διενεργούσαν τις εργασίες συντήρησης στο Ιερό Κουβούκλιο αφαίρεσαν την ταφική πλάκα και αποκάλυψαν το νεκρικό κρεβάτι του Ιησού.
Ανυψώνοντας τη μαρμάρινη πλάκα του τάφου, για πρώτη φορά τα τελευταία 500 χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν το νεκρικό κρεβάτι (μια πλάκα από ασβεστόλιθο), πάνω στο οποίο πιστεύεται ότι εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού μετά τη Σταύρωση. Επίσης ανακάλυψαν, μια δεύτερη γκρίζα μαρμάρινη πλάκα, χαραγμένη με ένα σταυρό που πιστεύεται ότι σκαλίστηκε τον 12ο αιώνα από τους Σταυροφόρους.
Σήμερα, ένα χρόνο το εμβληματικό έργο που συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελεί σημείο αναφοράς για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θέτοντας μελλοντικές τάσεις στην προστασία των μνημείων στην Ευρώπη και διεθνώς.
Νέα στοιχεία από την ανάλυση και χρονολόγηση των ευρημάτων
Η ανάλυση των κονιαμάτων που συνέλεξαν οι επιστήμονες από το εσωτερικό του Τάφου συνεχίζεται, και όπως ανακοίνωσε η κ. Μοροπούλου, το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μετά από την ανάλυση και χρονολόγησή τους επιβεβαίωσαν την ιστορική συνέχεια των οικοδομικών φάσεων από την Κωνσταντίνεια περίοδο έως τη σημερινή αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου.
«Χαρακτηρίσαμε και χρονολογήσαμε τα κονιάματα με πρότυπες και καινοτόμες μεθόδους. Τα συμπεράσματα είναι πολύ σημαντικά. Διότι επιβεβαιώνουν ότι ο Τάφος του Χριστού, που κατά την Ιστορία αποκαλύφθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, ορθομαρμαρώθηκε από αυτόν» εξηγεί η κ. Μοροπούλου.
«Δηλαδή, το κονίαμα που συνδέει τη γκρίζα μαρμάρινη πλάκα που ακουμπάει πάνω στον Τάφο είναι της εποχής του Μεγάλου Κωνσταντίνου».
«Ενώ τα κονιάματα που συνδέονται με την επάνω πλάκα -αυτήν την άσπρη μαρμάρινη πλάκα που απομακρύναμε για να ανοίξουμε τον Τάφο του Χριστού- ανάγονται σε εποχές μετά την καταστροφή του Τάφου από τους Μαμελούκους το 1244 μ.Χ και έως το 1550 μ.Χ που ήταν η αναγεννησιακή αναστήλωση από τον Mπονιφάτσιο ντι Ραγκούζα».
«Επίσης σπουδαίο εύρημα είναι ότι από τις αναλύσεις πολλών κονιαμάτων στον Ιερό Βράχο γύρω από τον Τάφο και όσον αφορά στις ορθομαρμαρώσεις βρίσκουμε την ιστορική συνέχεια των επεμβάσεων που έχουν χαρακτηρίσει το Ιερό Κουβούκλιο: από την Κωνσταντίνεια περίοδο, την Βυζαντινή, τους Σταυροφόρους, την αναγεννησιακή αναστήλωση, την αναστήλωση του Κομνηνού».
Τι είδαμε όταν ανοίξαμε τον Τάφο του Ιησού
Δείτε παρακάτω τις αποκλειστικές φωτογραφίες που παραχώρησε στο THETOC η κ. Μοροπούλου από το εσωτερικό του Παναγίου Τάφου.
«Κάτω από τη μαρμάρινη πλάκα της αναστήλωσης του 1810, βρήκαμε άλλη πλάκα με χαραγμένο σταυρό, κι όταν πιο κάτω απομακρύναμε πληρωτικό υλικό, αποκαλύφτηκε η κλίνη του Βράχου όπου λέγεται ότι εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού», εξηγεί η κ. Μοροπούλου η οποία έζησε τη «συγκλονιστική στιγμή» που ο Τάφος άνοιξε για πρώτη φορά από το 1550, προσθέτοντας ότι «Ο Τάφος είναι ζωντανός».
Η πλάκα από ασβεστόλιθο - το νεκρικό κρεβάτι του Ιησού |
H δεύτερη γκρίζα μαρμάρινη πλάκα, χαραγμένη με ένα σταυρό που πιστεύεται ότι σκαλίστηκε τον 12ο αιώνα από τους Σταυροφόρους.
Η κ. Μοροπούλου παραχώρησε αποκλειστικά στο TheTOC, την επίσημη παρουσίαση που έκανε ενώπιον των επισήμων, μετά την ολοκλήρωση του έργου.
Αντωνία Μοροπούλου, καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης |
Σε αυτή την ιστορική παρουσίαση η κ. Μοροπούλου έχει καταγράψει καρέ - καρέ όλα τα στάδια του μεγαλειώδους έργου, το πριν και το μετά, ενώ το πιο συγκλονιστικό κομμάτι της είναι οι αποκλειστικές φωτογραφίες από το άνοιγμα του Πανάγιου Τάφου για πρώτη φορά μετά από 500 χρόνια.
Δείτε παρακάτω ένα μέρος της.
Παρουσίαση ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου
ΕΜΠ Καθ. Αντωνία Μοροπούλου
H ιστορία του Ιερού Κουβουκλίου
Η Διερευνητική Ερευνητική Ομάδα
Προστασίας Μνημείων
Τα βασικά στάδια των εργασιών αποκατάστασης
Διατήρηση αξιών - Ευρήματα
Το άνοιγμα του Πανάγιου Τάφου
Η στιγμή που η ταφική πλάκα ανοίγει |
Το εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου, ο χαραγμένος σταυρός και η πλάκα από ασβεστόλιθο |
Αποκάλυψη των αξιών
Ο κίνδυνος κατάρρευσης του Μνημείου
Αμέσως μετά την παράδοση του έργου, η κ. Μοροπούλου είχε τονίσει, μιλώντας στο National Geographic ότι παρά το μεγάλο έργο αποκατάστασης, το Μνημείο κινδυνεύει ακόμα και πως η πτώση του κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου δεν θα είναι αργή αλλά καταστροφική.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο κίνδυνος εντοπίστηκε κατά τις έρευνες στα θεμέλια του κουβούκλιου καθώς ένα τμήμα του στηρίζεται σε απότομους βράχους που εκτιμάται ότι κάποτε ήταν ένα αρχαίο λατομείο ενώ το κονίαμα έχει καταρρεύσει έπειτα από δεκατίες έκθεσης σε υγρασία. Η έρευνα εντόπισε επίσης μυστικές σήραγγες και κανάλια κάτω από το κουβούκλιο.
Προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στα θεμέλια του κουβουκλίου, απαιτούνται επιπλέον 6,5 εκατ. δολάρια.
Πηγή: Ε. Μαμμή, The TOC
Δεν υπάρχουν σχόλια