Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

To Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής αφηγείται την ιστορία του

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό η Αιανή. Μια πόλη - απ΄ τους σημαντικότερους ...αεί ( αεί, αιεί= πάντοτε) μάρτυρες του ιστορικού συνόλου τ...

To Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής αφηγείται την ιστορία του

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό η Αιανή. Μια πόλη - απ΄ τους σημαντικότερους ...αεί ( αεί, αιεί= πάντοτε) μάρτυρες του ιστορικού συνόλου του μακεδονικού ελληνισμού.

Η Αιανή της Άνω Μακεδονίας (βρίσκεται σήμερα 20 χιλιόμετρα νότια της σύγχρονης Κοζάνης) με οικιστική γέννηση απ τη νεολιθική εποχή (αιώνες πριν την ίδρυση και ενοποίηση του βασιλείου των Μακεδόνων απο το Φίλιππο Β’ στις Αιγές και την Πέλλα της Κάτω Μακεδονίας).

Η Αιανή - πρωτεύουσα  της αρχαίας Ελιμιώτιδας, με οικιστική οργάνωση και πολιτική ανάπτυξη από τα υστεροαρχαϊκά και κλασικά χρόνια (6ος , 5ος και αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.) που τεκμηριώνει με τα ευρήματα που έκρυβε αιώνες στα ορεινά σπλάχνα της το ιστορικό δεδομένο πως υπήρχαν ακμαίες και οργανωμένες πόλεις στην Άνω Μακεδονία πολύ πριν από την ενοποίηση του μακεδονικού ελληνισμού. 

Αρχαιολογικός και τουριστικός προορισμός με επισκεψιμότητα μάλλον περιορισμένη (λόγω της απόστασης της απο τη θάλασσα - βασικό προορισμό των σύγχρονων τουριστών), ο αρχαιολογικός χώρος και το σύγχρονο Μουσείο της Αιανής - "προιόν" ακάματης εργασίας ενός και μόνου ανθρώπου - της αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου - Μεντεσίδη (ανασκαφέα της Αιανής και πρωτεργάτριας του Μουσείου, επίτιμη σήμερα Προϊσταμένη του ΥΠΠΟΑ) αλλά και του “ επιτεύγματός” της για ενεργή συμμετοχή του συνόλου των κατοίκων της περιοχής και διαμόρφωση της αρχαιολογικής τους συνείδησης και άποψης πως ο αρχαιολογικός πλούτος είναι..."αεί" προσοδοφόρος (εθνικά, γνωσιολογικά, τουριστικά, επιστημονικά και εμπορικά) - περισσότερο και απο τό  εν πολλοίς άγνωστο στην περιοχή οργανωμένο έγκλημα της αρχαιοκαπηλείας. 

"Οι κάτοικοι της Αιανής έχουν διαμορφώσει - είχαν νομίζω πάντα - κάτι ιδιαίτερο σαν κοινωνία. Η συνείδηση της εθνικής κληρονομιάς, η άποψη πως ο αρχαιολογικός πλούτος του τόπου, διατηρημένος και προβεβλημένος προσφέρουν ΑΕΙ... (αιέν ) στους "κληρονόμους" πλούτο εργασίας, οικονομικής ανάπτυξης και ιστορικής συνείδησης απ΄ ότι η περιστασιακή (ιδεολογική και εμπορική) καπηλεία της ιστορίας, προυπήρχε. Η ίδρυση του Μουσείου(στα 1992) - μετα από μια δεκαετία σωστικών ανασκαφών με πλούσια αρχαιολογική "σοδειά" απλώς επι-στέγασε την κληρονομιά της περιοχής αλλά και τα ίδια ευρήματα που ...δεν είναι "αρχαία μπιμπελό" αλλά αφηγούνται μοναδικά -με απόλυτη ακρίβεια και εντυπωσιακή αισθητική την ιστορική ταυτότητα της Μακεδονίας" λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Γεωργία Καραμήτρου Μεντεσίδη, με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, στο πλαίσιο ανάδειξης και προβολής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

Η ημερίδα με τίτλο "Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής αφηγείται την ιστορία του. - Με τη δυναμική του παρελθόντος στοχεύοντας το μέλλον" πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής. 

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστεί και να γνωστοποιηθεί στο επιστημονικό και ευρύ κοινό η ιστορία του Μουσείου μέσα από τους ίδιους τους εμπνευστές και δημιουργούς του: Δια ζώσης, από τους ίδιους τους ανθρώπους που κατέθεσαν και καταθέτουν χρόνια τώρα την ψυχή τους, φέροντας ταυτόχρονα και την ευθύνη ολοκλήρωσης των εργασιών, καθώς και της ανάδειξης και προβολής του.

Η ημερίδα περιλάμβανε κεντρική ομιλία από την κ. Γ. Καραμήτρου - Μεντεσίδη, ανασκαφέα της Αιανής και πρωτεργάτρια του Μουσείου, επίτιμη σήμερα Προϊσταμένη του ΥΠΠΟΑ, καθώς και εισηγήσεις, ή σύντομες παρεμβάσεις από φορείς και άτομα που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου - σημαντικού πολιτισμικού πυρήνα του τόπου και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και από όσους συμμετέχουν στην ολοκλήρωση των στόχων του, με όραμα για το μέλλον του.


Παράλληλα, οπτικοακουστικό υλικό με έκθεση φωτογραφίας αλλά και προβολή βίντεο, ταξίδεψε τους συμμετέχοντες στην πολύχρονη διαδρομή του Μουσείου, ενώ οι ξεναγήσεις έδωσαν την ευκαιρία σε όσους το επισκέφθηκαν να μυηθούν στον πολιτιστικό πλούτο του.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής θεμελιώθηκε το 1992 και αποτελεί την έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης και το επιστέγασμα του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που συντελείται επί τριάντα και πλέον χρόνια στην Αιανή και σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

"Τα δικά μας αρχαία ειναι ...πιο αρχαία απ' αυτά της Βεργίνας"

"Αδιάψευστο μάρτυρα της ελληνικότητας της όλης Μακεδονίας και απτή απόδειξη οτι η Άνω Μακεδονία υπήρξε μήτρα της όλης αρχαίας και ελληνικής Μακεδονίας και όχι περιφερειακή της "επέκταση", χαρακτηρίζει η κ. Καραμήτρου -Μεντεσίδη το πλούσιο και εντυπωσιακό σύνολο των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν στην περιοχή κατα τη διάρκεια των ανασκαφών (απο το 1983 -μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90).

"Πρόκειται για μοναδικές αρχαιότητες που καλύπτουν πολλά ιστορικά κενά για την περιοχή της Άνω Μακεδονίας, τις σχέσεις με τη λεγόμενη "κάτω Μακεδονία" (της Πέλλας και των Αιγών) και την ιστορική εικόνα απ΄ τα πρώιμα χρόνια ως τα κλασσικά. Στη διάρκεια των ανασκαφών εντοπίστηκαν και δημόσια κτίρια, αλλά και επιτύμβια ευρήματα (όπως η εντυπωσιακή κεφαλή κόρης των αρχών του 6ου αιώνα π.Χ , από μαρμάρινο άγαλμα - τύπο δημοφιλή στην Αθήνα και τις Κυκλάδες) αποδεικνύοντας πως ...ή Αθηναίοι γλύπτες ταξίδευαν και εργαζόταν στην Άνω Μακεδονία, ή η Ανω Μακεδονία - που δεν υπήρξε ουδέποτα απομονωμένη - είχε αμεσες επαφές με τον ελληνισμό του Νότου. Η Αιανή και η αποκάλυψη των ευρημάτων από την αρχαία ζωή της ουσιαστικά μεταθέτουν βορειότερα το όριο του μυκηναϊκού κόσμου".

"Γιατί να χτίζουμε μουσεία και στα χωριά;", αναρωτιόταν προ τριακονταετίας σχεδόν κυβερνητικός παράγων που δέχτηκε το αίτημα της ακάματης τότε αρχαιολόγου - ανασκαφέα της περιοχής, κ. Μεντεσίδου, για τη στέγαση των εντυπωσιακών ευρημάτων και η...απάντηση δόθηκε λίγα μόλις χρόνια μετά, με την αποκορύφωση της επισκεψιμότητας του Μουσείου, την διοργάνωση πλήθους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συμμετοχή του ενεργού πληθυσμού της περιοχής και στις ανασκαφές και στη λειτουργία αλλά κυρίως στη διαμόρφωση ιστορικής συνείδησης της περιοχής.

"Τα δικά μας αρχαία ειναι... πιο αρχαία απ΄ αυτά της Βεργίνας", έλεγε χαρακτηριστικά - όπως θυμάται η κ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη -  ένας απ΄ τους ηλικιωμένους εργάτες της περιοχής σ΄έναν καθηγητή - εκ των ανασκαφέων της Βεργίνας που είχε επισκεφθεί την περιοχή και το μουσείο. 

Και καταλήγει: "Η δουλειά έγινε...το ζητούμενο είναι πλέον η αύξηση της επισκεψιμότητας, η διαμόρφωση νέου εκπαιδευτικού τουρισμού που θα μπορούσε να ενισχυθεί με τη δημιουργία τμήματος ιστορίας - αρχαιολογίας στην περιοχή. Σε συνδιασμό με την ήδη υπάρχουσα βιομηχανική - ενεργειακή αξιοποίηση της περιοχής, η αξιοποίηση και μελέτη του αρχαιολογικού πλούτου θα έδινε κοινωνική και οικονομική ώθηση στην περιοχή, και - κυρίως - πολιτικά και εθνικά οφέλη. Το μουσείο και ο Αρχαιολογικός χώρος της Αιανής μπορεί να εξυπηρετήσει κοινωνικά την τοπική κοινωνία και επιστημονικά την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τα επόμενα 50 τουλάχιστον χρόνια...". 


 Πηγή: Β. Χαρισοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ , ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια