Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το ΥΠΠΟΑ στους εορτασμούς της Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Με δράσεις αφιερωμένες στην ποίηση, τη γραφή και τη θεατρική έκφραση κ.α. συμμετέχει το Υπουργείο Πολιτισμού στον εορτασμό στις 23 Α...


Το ΥΠΠΟΑ στους εορτασμούς της Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Με δράσεις αφιερωμένες στην ποίηση, τη γραφή και τη θεατρική έκφραση κ.α. συμμετέχει το Υπουργείο Πολιτισμού στον εορτασμό στις 23 Απριλίου 2018.

Το Υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει στον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, στις 23 Απριλίου 2018, με δράσεις αφιερωμένες στην ποίηση, τη γραφή και τη θεατρική έκφραση, τρεις αρχετυπικές μορφές της έννοιας του «βιβλίου» από τις απαρχές της εμφάνισης της λογοτεχνίας.

Την Κυριακή 22 Απριλίου, μεταξύ 12.00-15.00, στην αυλή του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12), 35 ποιητές κάτω των 35 ετών θα διαβάσουν ποιήματά τους στην εκδήλωση με τίτλο “35 κάτω των 35”/”35 under 35”. Οι νεότεροι εκφραστές της ελληνικής ποίησης, βραβευμένοι, ήδη, αρκετοί από αυτούς με βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων, μας προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να αφουγκραστούμε τις αναζητήσεις, την ευαισθησία και την αισθητική ποικιλομορφία της έκφρασης της νέας γενιάς, γνωρίζοντάς τους από κοντά.

Ποίησή τους στην εκδήλωση θα διαβάσουν, με αλφαβητική σειρά, οι ποιητές: Μαρία Αγγελοπούλου, Λευτέρης Αχμέτης, Σάντι Βασιλείου, Νίκος Βιολάρης, Άννα Γρίβα, Θάνος Γώγος, Νίκος Ερηνάκης, Κατερίνα Ζυγούρα, Στάθης Ιντζές, Στέργια Κάββαλου, Χρήστος Κολτσίδας, Χάρις Κοντού, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Πάνος Κουτούλιας, Παυλίνα Μάρβιν, Ανέστης Μελιδώνης, Παναγιώτης Μηλιώτης, Χαρίλαος Νικολαΐδης, Λήδα Ντόντου, Φάνης Παπαγεωργίου, Μυρτώ Παπαχριστοφόρου, Χρήστος Σιορίκης, Δανάη Σιώζιου, Πέτρος Σκυθιώτης, Γιώργος Στεργιόπουλος, Ελένη Τζατζιμάκη, Μάξιμος Τρεκλίδης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Λευτέρης Τσώνης, Μαρία Φίλη, Νίκος Φιλντίσης, Πέτρος Φωκιανός, Νάντη Χατζηγεωργίου, Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους, Βάσω Χριστοδούλου.

Στο πλαίσιο της προβολής των νέων καλλιτεχνών, τα μουσικά διαλείμματα της εκδήλωσης  αναλαμβάνει το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών της Ακαδημίας Νέων Μουσικών και των Εργαστηρίων Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. 

Στο Επιγραφικό Μουσείο συνεχίζει να φιλοξενείται έως τις 31 Μαΐου 2018 η έκθεση “Μνήμη - Λήθη: Γραφή Ελληνική-Κινεζική”, την οποία επιμελήθηκαν οι Βασιλική Κολιπέτσα, Κωνσταντίνος Στουπάθης και Lin Ioanna και εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου. Μέσω των εκτιθέμενων έργων τέχνης συναντιούνται και συνδιαλέγονται δύο από τις αρχαιότερες γραφές του κόσμου, η ελληνική και η κινεζική.Συμμετέχουν με έργα τους οι Έλληνες και οι Κινέζοι καλλιτέχνες: Αγγελόπουλος Χρήστος, Αποστολά Αγγελική, Yimimg Kuang, Γκαρστέα Έλενα, Kallan Canuto, Κολιπέτσα Βασιλική, Lin Ioanna, Παπαγεωργίου Χριστίνα, Πεταλάς Μιλτιάδης, Σανταμούρης Χρήστος, Τριανταφύλλου Δώρα, Xianilang Ca.

Όπως είχε γίνει και το 2017, οι δράσεις του Υπ. Πολιτισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου διαχέονται σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Διαβάζω και Αλλάζω”, με εθελοντική συμμετοχή των φορέων που εποπτεύονται κα χρηματοδοτούνται από αυτό.

Έτσι,  το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το Σάββατο 21 Απριλίου, στις 7μμ, τον «Ειρηνοποιό» του David Holman και την Τετάρτη  25 Απριλίου,  στις 7μμ,  την «Πεντάμορφη και το τέρας», στον αίθριο χώρο έξω από το Βασιλικό Θέατρο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου διοργανώνει στην Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, τη Δευτέρα 23 Απριλίου, στις 7.30 μμ. την εκδήλωση-συζήτηση «Οι περιπέτειες μια λέξης», με συμμετοχή των συγγραφέων Ντίνου Μελάχρι, Σταύρου Σταυρίδη και Θανάση Μανιφάβα.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), διοργανώνουν το Σάββατο 28 Απριλίου, μεταξύ 11.00-13.00, την δράση ανοιχτού χώρου «#Bookάρουμε: Το βιβλίο επιστρέφει!», με μουσικά όργανα, ντουντούκες και εικονικά σημεία ‘πώλησης’ βιβλίων, σε κεντρικά σημεία της πόλης. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί και μουσικοί των ομάδων του ΔΗΠΕΘΕ.

Τέλος, στις δράσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου συμμετέχει και το Θέατρο Τέχνης-Καρόλου Κουν.


Πηγή:  The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια