Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κορινθιακή περικεφαλαία εντοπίστηκε σε ανασκαφές στη Ρωσία

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στη χερσόνησο Taman, στη νοτιοδυτική Ρωσία και στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας έφεραν στο φως μία αρ...

Κορινθιακή περικεφαλαία εντοπίστηκε σε ανασκαφές στη Ρωσία

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στη χερσόνησο Taman, στη νοτιοδυτική Ρωσία και στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας έφεραν στο φως μία αρχαία κορινθιακή περικεφαλαία, σε αρκετά καλή κατάσταση.   

Διαβρωμένη μετά από 2500 χρόνια, και κατά συνέπεια εξαιρετικά κατακερματισμένη, η ανακάλυψη της περικεφαλαίας παραμένει εντυπωσιακή. 

Πρόκειται για ένα κορινθιακό κράνος της ομάδας "Ερμιόνη", το οποίο χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ.    

Όταν ο πολεμιστής πέθανε, η περικεφαλαία θάφτηκε δίπλα του. Σύμφωνα με τον Roman Mimohod, διευθυντή της ανασκαφής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IA RAS), «η περικεφαλαία της χερσονήσου Taman ανήκει στον τύπο Corinthian Hermione και χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του πέμπτου αιώνα π.Χ.».

Κορινθιακή περικεφαλαία εντοπίστηκε σε ανασκαφές στη Ρωσία
Γενική άποψη της ταφής του Έλληνα πολεμιστή
Αρχαιολόγοι της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών εργάζονται εδώ και δύο χρόνια σε νεκρόπολη 600 ταφών, όπου έχουν θαφτεί και πολλοί Έλληνες πολεμιστές του βασιλείου του Βοσπόρου. Υπενθυμίζεται ότι οι βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας είχαν αποικιστεί από Έλληνες, οι οποίοι ήδη από τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ. έχτισαν μια σειρά από ανεξάρτητες πολιτείες κατά μήκος της ακτής. Μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ., οι πόλεις ήταν μέρος του βασιλείου του Βοσπόρου, το οποίο κατέστη ρωμαϊκό τον 1ο αιώνα π.Χ.    

Κορινθιακή περικεφαλαία εντοπίστηκε σε ανασκαφές στη Ρωσία
Στα κτερίσματα περιλαμβάνεται και ένας αμφορέας
«Αυτοί οι οικισμοί βρίσκονταν σε πολύ στενή επαφή με τους Σκύθες κατοίκους της στέπας», λέει ο ιστορικός Iraos Lebedynsky, ειδικός των αρχαίων Ευρασιατικών πολιτισμών. Από τον 6ο αιώνα π.Χ., οι Έλληνες ίδρυσαν μεγάλες πόλεις στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Τα κυριότερα ήταν η Όλβια, στο στόμα του Δνείπερου, το Παντικάπαιον (σημερινό Κερτς) στα δυτικά της Κριμαίας, και η Χερσόνησος (σημερινή Σεβαστούπολη). Στη ρωσική πλευρά, υπήρχε η Φαναγόρεια (σημερινό Taman), που έδωσε το όνομα στη χερσόνησο όπου ανακαλύφθηκε το κορινθιακό κράνος.
  
Η περικεφαλαία μαζί με άλλα αντικείμενα της ίδιας εποχής ήρθε στο φως από την ομάδα αρχαιολογικών εργασιών του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IA RAS) που επιχειρεί στη νεκρόπολη της περιοχής εδώ και τρία χρόνια. Ο λόγος για την περιοχή που βρίσκεται έξω από το χωριό Volna και αριθμεί περί τους 600 αρχαίους τάφους.  


Δεν υπάρχουν σχόλια