Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τελετή Έναρξης της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2018 στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής πραγματοποιούν την Πέμπτη 21 Ι...


Τελετή Έναρξης της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2018 στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής πραγματοποιούν την Πέμπτη 21 Ιουνίου, ώρα 20:30, την εναρκτήρια συναυλία και την επίσημη τελετή έναρξης του εθνικού δικτύου της Γιορτής στο Μουσείο Μαστίχας, που βρίσκεται στα μεσαιωνικά Μαστιχοχώρια της Νότιας Χίου.

Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Δήμου Χίου, θα γίνει φέτος για πρώτη φορά στη Χίο, σε έναν τόπο ζωντανό και χαρούμενο, με σπουδαία μουσική παράδοση, την οποία πρώτος κατέγραψε και ηχογράφησε ο Γάλλος γλωσσολόγος και ελληνιστής Ιμπέρ Περνό στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, που ανήκει στο Δίκτυο θεματικών Μουσείων του ΠΙΟΠ, αποτυπώνεται η σύνδεση του πολιτισμού με το περιβάλλον, του ανθρώπου και της φύσης, της παράδοσης με το σήμερα. Στο ιδανικό αυτό τοπίο, όπου παράγεται ένα παγκόσμια μοναδικό προϊόν, η μαστίχα, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής επιλέγει να σηματοδοτήσει την αξία της μουσικής και του πολιτισμού, στο ελληνικό αλλά και το διεθνές τοπίο, με μία πρωτότυπη σύμπραξη στην οποία Έλληνες καλλιτέχνες από ένα ευρύ μουσικό φάσμα, θα παρουσιάσουν αποκλειστικά για την βραδιά, μία μουσική εκδήλωση απόλυτα εναρμονισμένη στο φυσικό τοπίο.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει το ΠΙΟΠ, πρόκειται για τους σπουδαίους μουσικούς των Reggetiko Project, οι οποίοι καλούνται, μαζί με τον διεθνή Έλληνα παραγωγό Serafim Tsotsonis, να συνομιλήσουν με το κλασικό, δημιουργώντας επί σκηνής τον ήχο του σήμερα. Οργανικά και ηλεκτρονικά στοιχεία, φυσικά όργανα και υπολογιστές ενώνονται και συνομιλούν σε μια διαχρονική και παγκόσμια γλώσσα που δεν είναι άλλη από τη μουσική.

Οι Reggetiko Project ξεχώρισαν μέσα από την συμμετοχή τους στη μουσική συνάντηση «Οι νέοι για τη Δόμνα Σαμίου» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προς τιμήν της σπουδαίας ερμηνεύτριας και ερευνήτριας της παραδοσιακής μουσικής Δόμνας Σαμίου. Είναι ένα ταλαντούχο νέο σχήμα που μεταφέρει την παραδοσιακή μουσική και τις αξίες της στο σήμερα σε ένα πολυδιάστατο μωσαϊκό. Στο Reggetiko Project συμμετέχουν οι μουσικοί Σωκράτης Βότσκος (πνευστά), Θεόδωρος Κουμαρτζής (μπαγλαμάς, μελόντικα), Λίνος Τζέλος (κιθάρα), Μάριος Ποδάρας (βιολί) και Νίκος Βαρελάς (cajon).

Ο Σεραφείμ Τσοτσώνης είναι ένας από τους περιζήτητους παραγωγούς της ηλεκτρονικής σκηνής. Δεν είναι τυχαίο ότι το Ocean Hope, το πρόσφατο side project που δημιούργησε με την αδερφή του Αγγελική, στεγάστηκε σε αμερικανική δισκογραφική εταιρεία. Μαζί του επί σκηνής θα είναι ο μάστερ των κρουστών, δάσκαλος, μουσικός εκτελεστής, συνθέτης και δημιουργός Ιάκωβος Παυλόπουλος.

Η εκδήλωση θα μαγνητοσκοπηθεί και θα μεταδοθεί ζωντανά στην επίσημη σελίδα του ΕΟΤ στο facebook (VisitGreece). Έξι πόλεις θα αναμεταδώσουν ζωντανά την Τελετή Έναρξης: Αθήνα (προβολή σε κοινοτική λέσχη σε ταράτσα), Κύθηρα (δημόσια προβολή σε πλατεία), Λευκάδα (προβολή σε πεζόδρομο), Νίσυρος (δημόσια προβολή σε πλατεία), Παράλιο 'Αστρος (προβολή σε πεζόδρομο), Ωρωπός (δημόσια προβολή σε πλατεία).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για λόγους ασφαλείας, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σημειώνεται ότι συναυλίες και δράσεις για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής πραγματοποιούνται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και στα ακόλουθα μουσεία του Δικτύου του:

• Κυριακή 17/6

Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ιωάννινα

Συναυλία τζαζ μουσικής του μουσικού σχήματος Christos Sidiropoulos Quartet (ώρα έναρξης: 20:00).

• Πέμπτη 21/6

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, Βόλος

Συναυλία «Duo Armaos Rastani» (ώρα έναρξης 20:30)

Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίων, Ίσθμια

«Μύθοι στη μουσική», συναυλία από το Σύγχρονο Κορινθιακό Ωδείο (ώρα έναρξης: 20:00). Μουσική επιμέλεια: Γεωργία Γιαννακοπούλου. Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρες: Ιχνηλατώντας πολιτιστικά αποτυπώματα στην Κορινθία».

• Παρασκευή 22/6

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Σπάρτη

«Ο αφρός των ημερών». Στέλιος Χατζηκαλέας Quintet, συναυλία τζαζ μουσικής (ώρα έναρξης: 21:00)

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Τήνος

Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή, από την Ορχήστρα Φίλων του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας (ώρα έναρξης: 21:00). Καλλιτεχνική διεύθυνση-μουσική διδασκαλία: Σοφοκλής Κοσκινάς. Γενική διεύθυνση: Γιώργος Κουμεντάκης.

• Σάββατο 23/6

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Δημητσάνα

Συναυλία με έντεχνη ελληνική μουσική από την Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης (ώρα έναρξης: 21:00). Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σωτήριος Κωστούρος.

Πηγή: Real

Δεν υπάρχουν σχόλια