Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δημοπρατείται στο Λονδίνο ρωμαϊκό άγαλμα αθλητή των Σάϊμς-Μιχαηλίδη

Ένα μαρμάρινο άγαλμα νεαρού αθλητή 1ου – 2ου αιώνα μ.Χ. που έχει περάσει από τα χέρια των εμπόρων αρχαιοτήτων Σάϊμς-Μιχαηλίδη ετοιμάζε...

Δημοπρατείται στο Λονδίνο ρωμαϊκό άγαλμα αθλητή των Σάϊμς-Μιχαηλίδη

Ένα μαρμάρινο άγαλμα νεαρού αθλητή 1ου – 2ου αιώνα μ.Χ. που έχει περάσει από τα χέρια των εμπόρων αρχαιοτήτων Σάϊμς-Μιχαηλίδη ετοιμάζεται να δημοπρατηθεί στις 3 Ιουλίου 2018 στο Λονδίνο από τους Sotheby’s.

Tο υπέροχο αυτό άγαλμα φιγουράρει με τρεις επαγγελματικές εικόνες στο κατασχεθέν αρχείο των Σάϊμς-Μιχαηλίδη, όπως αναφέρει ο αρχαιολόγος που ασχολείται με την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας  δρ Χρήστος Τσιρογιάννης.

Το συγκεκριμένο έργο τέχνης δημοπρατείται ως παρτίδα 23, από τα  «Ακίνητα της συλλογής των Willard και Elizabeth Clark” με τιμή εκκίνησης 30.000-50.000 στερλίνες.

Ως προέλευση για την παρτίδα αριθ. 23 αναφέρεται στον κατάλογο των Sotheby’s: «John Hewett (1919-1994), Λονδίνο, που ίσως το απόκτησε από τον Ρόμπιν Σάϊμς. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 πιθανότατα το απέκτησε ο James Freeman, από το Κιότο από τον οποίο το αγόρασαν στις 21 Δεκεμβρίου 1980 οι Willard και Elizabeth Clark.

Στην περίπτωση αυτή δεν αποκρύπτεται από τους Sotheby’s ότι το αρχαίο πέρασε από τα χέρια του Ρόμπιν Σάϊμς και του Χρήστου Μιχαηλίδη όπως συνέβαινε με άλλες γκρίζας προέλευσης αρχαιότητες. Ωστόσο ενδεικτικό της παράνομης προέλευσης του αγάλματος είναι ότι στις φωτογραφίες  του κατασχεθέντος αρχείου παρουσιάζεται ακαθάριστο και με την επιφάνειά του ασυντήρητη, ενώ στον κατάλογο της δημοπρασίας διακρίνεται το έργο με αποκαταστημένο το μηρό.

Γι αυτό, ο Χρήστος Τσιρογιάννης με τηλεγράφημά του στην Ιντερπόλ ενημερώνει σχετικά παραθέτοντας όλα τα στοιχεία που εκείνος διαθέτει ώστε να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες βρετανικές αρχές στο Λονδίνο, καθώς και οι  αρχές των υπόλοιπων (25+) χωρών που υπήρξαν μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, προκειμένου να ελεγχθεί σε ποιόν ανήκει και ποιά χώρα μπορεί να το διεκδικήσει.


Πηγή: Enetpress

Δεν υπάρχουν σχόλια