Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η «Άνοιξη των Γραμμάτων» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πήλινη σφραγίδα από το Σέσκλο, από τις μεγαλύτερες του είδους της. Χρονολογείται στη Μέση Νεολιθική περίοδο (5800-5300 π.Χ.). Στο πλαί...

Η «Άνοιξη των Γραμμάτων» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πήλινη σφραγίδα από το Σέσκλο, από τις μεγαλύτερες του είδους της. Χρονολογείται στη Μέση Νεολιθική περίοδο (5800-5300 π.Χ.).
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018. Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου» το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο οργανώνει θεματικές ξεναγήσεις σπονδυλωτού χαρακτήρα στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

Ξεκινώντας από την προγραφική κοινωνία της προϊστορίας, όπου τα γραμμικά μοτίβα των σφραγίδων αποτέλεσαν το συνδετικό κρίκο μεταξύ της εικονογραφίας και της γραφής, οι ξεναγήσεις ακολουθούν μια νοητή διαδρομή προς την πρώτη γραπτή απόδοση της ελληνικής γλώσσας στα ανακτορικά αρχεία πινακίδων Γραμμικής Β από την Πύλο και τις Μυκήνες.

Η «Άνοιξη των Γραμμάτων» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πινακίδα Γραμμικής Β γραφής από το Ανάκτορο της Πύλου (13ος αι. π.Χ), όπου η λέξη ti-ri-po (τρίπους) προσδιορίζεται και από το λογόγραμμα του αντίστοιχου αγγείου. Η ταύτιση των λογογραμμάτων με τις ελληνικές λέξεις αποτέλεσε επιβεβαίωση ότι η συλλαβική Γραμμική Β απέδιδε την ελληνική γλώσσα.

Η «Άνοιξη των Γραμμάτων» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Αττική γεωμετρική τριφυλλόστομη οινοχόη που σώζει στη ζώνη του ώμου μια από τις πρωιμότερες επιγραφές του ελληνικού αλφαβήτου: ΗΟΣΝΥΝΟΡΧΕΣΤΟΝΠΑΝΤΟΝΑΤΑΛΟΤΑΤΑΠΑΙΖΕΙΤΟΤΟΔΕΚΛΜΙΝ - ὃς νῦν ὀρχηστῶν πάντων ἀταλώτατα παίζει τῶ τόδε - όποιος τώρα από όλους τους χορευτές χορέψει με περισσότερη χάρη. Βρέθηκε στην Αθήνα, στην περιοχή του Διπύλου. Χρονολογείται μεταξύ 750-725 π.Χ.

Η «Άνοιξη των Γραμμάτων» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Άνω τμήμα του επιτυμβίου μνημείου που έστησαν οι Αθηναίοι για να τιμήσουν τους πεσόντες στις μάχες της Κορίνθου και της Κορώνειας το 394 π.Χ. Βρέθηκε στο Δίπυλο το 1907. Στον κανόνα κάτω η επιγραφή ΑΠΕΘΑ]ΝΟΝ ΕΝ ΚΟΡΙΝΘΩΙ ΚΑΙ ΕΝ ΒΟΙΩΤΟΙ[Σ]. Στον κορμό της στήλης είναι χαραγμένα τα ονόματα των πεσόντων και οι φυλές τους.

Η «Άνοιξη των Γραμμάτων» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εικονιστική μαρμάρινη κεφαλή του αυτοκράτορα Αδριανού (117-138 μ.Χ.). Βρέθηκε το 1933 στην Αθήνα, στη λεωφόρο Συγγρού. Χρονολογείται το 130-140 μ.Χ. 
Από τη γένεση της αλφαβητικής γραφής και τα πρώτα δείγματά της που εκτίθενται στο Μουσείο, η παρουσίαση θα διατρέξει τους αιώνες της άνθησης του ελληνικού κόσμου. Η διαδρομή της ξενάγησης θα καταλήξει στην περιοδική έκθεση του Μουσείου  «Αδριανός  και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο»,  όπου παρουσιάζεται γλαφυρά η πνευματική «Άνοιξη των Γραμμάτων» κατά την εποχή του Αδριανού που αποτέλεσε την πολιτισμική βάση του Δυτικού πολιτισμού.

Ημερομηνίες και ώρες ξεναγήσεων:

Τρίτη, 5 Ιουνίου στις 15.00

Τετάρτη, 6 Ιουνίου στις 12.00

Πέμπτη, 14 Ιουνίου στις 15.00

Παρασκευή, 15 Ιουνίου στις 12.00

Οι ξεναγήσεις διοργανώνονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και προσφέρονται δωρεάν από τους αρχαιολόγους του.

Σε κάθε ξενάγηση θα μπορούν να συμμετέχουν έως 30 άτομα, με σύστημα τηλεφωνικής κράτησης θέσεων εκ των προτέρων. Στα άτομα αυτά θα εξασφαλιστεί ελεύθερη είσοδος.

Τηλέφωνο επικοινωνίας προκρατήσεων: 2132144814.


Οι ξεναγήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019.

Πηγή: Καθημερινή


Δεν υπάρχουν σχόλια