Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανοίγει το Μουσείο της Τροίας

Στα μέσα Ιουλίου θα ανοίξει το Μουσείο της Τροίας στο Τσανάκαλε Mε ευρήματα και μαρτυρίες 5.000 ετών, το Μουσείο της Τροίας, το οποίο ...

Ανοίγει το Μουσείο της Τροίας
Στα μέσα Ιουλίου θα ανοίξει το Μουσείο της Τροίας στο Τσανάκαλε
Mε ευρήματα και μαρτυρίες 5.000 ετών, το Μουσείο της Τροίας, το οποίο πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του στα μέσα του εφετινού Ιουλίου, φιλοδοξεί να αποτελέσει ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας σημείο για την παγκόσμια κληρονομιά. 

Βρίσκεται στην περιοχή του Τσανάκαλε, η οποία αναδεικνύεται σε σταυροδρόμι ανατολικών και δυτικών πολιτισμών.

Η εφετινή χρονιά, θυμίζουμε, έχει ανακηρυχθεί Έτος Τροίας από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ενώ συν τοις άλλοις εφέτος είναι και η επέτειος των 20 χρόνων από την ένταξη της Αρχαίας Πόλης της Τροίας στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το Μουσείο της Τροίας, ένα λιτό αλλά εντυπωσιακό κόκκινο κτίριο που βρίσκεται απομονωμένο - σαν ένα κουτί στη μέση του πουθενά - στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Τροίας, συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα σύγχρονα αρχαιολογικά μουσεία του κόσμου. Συνολικής επιφάνειας 12.765 τ.μ., έχει κατασκευαστεί σε έκταση 37.250 τ.μ. και η αρχιτεκτονική είναι το βασικό χαρακτηριστικό του.  

Στους συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ. χώρους του Μουσείου φιλοξενούνται περίπου 2.000 έργα από την Τροία και την περιοχή της Τρωάδας. Ανάμεσά τους αντικείμενα που μαρτυρούν την ιστορία της ανθρωπότητας: αγάλματα, σαρκοφάγοι, επιγραφές, βωμοί, μεταλλικά δοχεία, χρυσά νομίσματα. 

Κατά την περιήγησή τους από την είσοδό ως και τον τέταρτο όροφο, οι επισκέπτες του Μουσείου της Τροίας θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά σημαντικά έργα και ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, χωρισμένα σε 7 θεματικές ενότητες/περιόδους.

Οι ενότητες αυτές είναι: «H Αρχαιολογία της περιοχής της Τρωάδας», «Η Εποχή του Χαλκού στην Τροία», «Το Επος της Ιλιάδας και ο Τρωικός Πόλεμος», «Η Τρωάδα και το Ιλιον στην Αρχαιότητα», «Η περίοδος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και η Οθωμανική περίοδος», «Η ιστορία της Αρχαιολογίας», «Τα ίχνη της Τροίας». 

Στον χώρο του Μουσείου φιλοξενούνται επίσης τα 24 κομμάτια χρυσών κοσμημάτων τα οποία είχαν αφαιρεθεί από τον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας και είχαν μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα κοσμήματα αυτά επεστράφησαν στον φυσικό τους χώρο πριν από έξι χρόνια ύστερα από προσπάθειες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. 

Τα εκθέματα, καθένα από τα οποία αποτελεί έναν πολιτιστικό θησαυρό, παρουσιάζονται στον επισκέπτη με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς υποστηρίζονται από τρισδιάστατες εικόνες, κινούμενες απεικονίσεις, διαδραστικά βίντεο και προσομοιώσεις.

Σύμφωνα με το ελληνικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας στα εγκαίνια του Μουσείου θα προσκληθούν εκπρόσωποι των ΜΜΕ από όλον τον κόσμο, εκφραστές του πολιτισμού, της τέχνης, εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και προσωπικότητες από το διεθνές καλλιτεχνικό και αθλητικό γίγνεσθαι.


Πηγή: Γ. Ζουμπουλάκης, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια