Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άνοιξε τις πύλες του ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας»

Τις πύλες του άνοιξε την Κυριακή το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄, γνωστό και ως ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας», στη Βεργίνα. 


Τις πύλες του άνοιξε την Κυριακή το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄, γνωστό και ως ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας», στη Βεργίνα. 

Μετά από έντεκα χρόνια εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης, το ανάκτορο είναι και πάλι σε θέση να δεχτεί επισκέπτες. Το πρωί της Κυριακής, η Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας και μελετήτρια του μνημείου δρ Αγγελική Κοτταρίδη υποδέχθηκε τους επισκέπτες στο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄, κάνοντας μια πανηγυρική ξενάγηση.

Αν και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στον χώρο και να δουν και την εξέλιξη της αναστύλωσης.  

Το παρών στην πρώτη ξενάγηση του ανακτόρου των Αιγών έδωσαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, οι βουλευτές Γιώργος Ουρσουζίδης και Χρήστος Αντωνίου, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ο αντιδήμαρχος Βέροιας Άρης Λαζαρίδης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στον χαιρετισμό της η Μαρία Βλαζάκη χαρακτήρισε σημαντική την ημέρα διότι αποδίδεται στον κόσμο ένα τόσο μεγάλο μνημείο και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, αν και δεν τελείωσε το έργο, να μπορελι να παρακολουθεί το κοινό την πορεία των εργασιών. Με την αποπεράτωση του έργου αλλά και την ολοκλήρωση του μουσείου, η γγ του υπουργείου υπογράμμισε ότι οι επισκέπτες θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα ποιος ήταν ο Φίλιππος και ποιος ήταν ο Αλέξανδρος.

Οι επισκέπτες που βρέθηκαν στην πρώτη ξενάγηση, είχαν την ευκαιρία να λάβουν πληροφορίες για το μέγεθος του ανακτόρου, τους χώρους και τις χρήσεις τους, να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών και το τι πρόκειται να γίνει στην συνέχεια. Η Αγγελική Κοτταρίδη ενημέρωσε το κοινό για το πώς καταστράφηκε ο χώρος και πώς έγινε το... πλιάτσικο με τα υλικά των κτηρίων.


Απόσπασμα της ξενάγησης (βίντεο: pliroforiodotis.gr)

Ανοιχτός για το κοινό ο χώρος

Ο αρχαιολογικός χώρος από εδώ και πέρα θα είναι ανοιχτός για το κοινό. Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία των εργασιών συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του ανακτόρου σε προκαθορισμένη διαδρομή μέσα στο μνημείο. Επειδή πρόκειται για χώρο με μεγάλο αναστηλωτικό έργο σε εξέλιξη, δεν θα υπάρχει εισιτήριο, οι ώρες λειτουργίας για το κοινό θα είναι από την Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 14:00. Τα σαββατοκύριακα και τις αργίες που δεν λειτουργεί το εργοτάξιο το μνημείο θα είναι κλειστό.

Οι επισκέπτες που θα φθάνουν στον χώρο του ανακτόρου πεζοί, έχοντας έτσι την ευκαιρία να διασχίσουν το δυτικό τμήμα της πόλης των Αιγών, αποκτώντας μια αίσθηση των διαστάσεων και της τοπογραφίας της. Θα εισέρχονται αποκλειστικά από την ανατολική είσοδο και θα πρέπει να ακολουθούν τις υποδείξεις του προσωπικού και τις περισχοινίσεις για την ασφαλή κίνησή τους στον χώρο του μνημείου.

Προσβάσιμη για το κοινό θα είναι η καλύτερα σωσμένη νότια πλευρά του κτηρίου, όπου έχει ολοκληρωθεί ο κύριος όγκος των εργασιών και όπου συγκεντρώνονται τα πιο ενδιαφέροντα σωζόμενα ψηφιδωτά δάπεδα.


Πηγή: PontosNews, από Α. Χατζηκυριακίδης/pliroforiodotis, VeriaNet

Δεν υπάρχουν σχόλια