Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πύλα: Το ελληνιστικό οχυρό αποκαλύπτει τα μυστικά του

Έναν εντυπωσιακό τοίχο από πλιθάρια, κατασκευασμένο πάνω από έναν μεγάλο τοίχο από λίθους, ο οποίος βρίσκεται πάνω από το φυσικό βρά...


Πύλα: Το ελληνιστικό οχυρό αποκαλύπτει τα μυστικά του

Έναν εντυπωσιακό τοίχο από πλιθάρια, κατασκευασμένο πάνω από έναν μεγάλο τοίχο από λίθους, ο οποίος βρίσκεται πάνω από το φυσικό βράχο αποκάλυψε η μικρή τομή που ανασκάφηκε από την ομάδα The Pyla Koutsopetria Archaeological Project (PKAP) στη θέση Κουτσοπέτρια στην Πύλα.

Στη βάση του τοίχου βρέθηκε ένας μικρός, σκόπιμα λαξευμένος θάλαμος, ο οποίος περιείχε όστρακα κεραμεικής και ζωικά κατάλοιπα, πιθανώς τα κατάλοιπα ενός αποθέτη της φάσης θεμελίωσης του τοίχου. Αυτή η ανακάλυψη επαληθεύει την χρονολόγηση του οικισμού στη Βίγλα, όπως διατυπώθηκε κατά τις προηγούμενες τρεις ανασκαφικές περιόδους 2008, 2009 και 2012 και καταδεικνύει ότι στο πλάτωμα της Βίγλας υπάρχουν περισσότερα μνημειακά κτίρια από ό,τι πιστευόταν παλαιότερα.

Στους μελλοντικούς στόχους του προγράμματος είναι να γίνει κατανοητό το μέγεθος και η σύνθετη κατασκευή αυτού του ελληνιστικού οχυρού, καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισε στην ιστορία της περιοχής.

Η έρευνα πεδίου του 2018 είχε τρεις στόχους: να διαπιστωθεί κατά πόσο ο μνημειακός οχυρωματικός τοίχος που ανακαλύφθηκε το 2012 συνεχίζει στο βόρειο άκρο του πλατώματος, να εξακριβώσει κατά το δυνατό την χρονολογία κατασκευής του οχυρωματικού συστήματος και να συμπληρώσει την μελέτη της πρώιμης ελληνιστικής κεραμεικής που συλλέχθηκε τις προηγούμενες χρονιές και η οποία θα δημοσιευτεί στον δεύτερο τόμο του προγράμματος.

Την ανασκαφή πραγματοποίησε τον Μάιο και τον Ιούνιο η ομάδα PKAP υπό την διεύθυνση του δρος Μπράντον Ρ. Όλσον (Metropolitan State University of Denver), του δρος Τομ Λαντβάτερ (Reed College) και του δρος Ρ. Σκοτ Μουρ (Indiana University of Pennsylvania).

Ο αρχικός στόχος του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε το 2014, ήταν να διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη της παράκτιας πεδιάδας στην περιοχή Κουτσοπέτρια, στις ανατολικές παρυφές της επαρχίας Λάρνακας και στα δυτικά σύνορα της περιοχής Δεκέλειας. Το καλοκαίρι του 2008, 2009 και 2012 η ανασκαφική ομάδα του PKAP, ανέσκαψε μικρές τομές στο πλάτωμα της Βίγλας στην Πύλα και αποκάλυψε την ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι τότε οχυρού της Ελληνιστικής περιόδου. Οι απότομες πλαγιές αυτού του λόφου αποτελούν ένα φυσικό αμυντικό στοιχείο, ενώ παράλληλα προσφέρουν προνομιακή θέα στον κόλπο της Λάρνακας και την γύρω παράκτια πεδιάδα.

Αυτή η στρατηγικής σημασίας θέση αλλά και ανακάλυψη κατά την φετινή ανασκαφική περίοδο ενός λιθόκτιστου αμυντικού τείχους, βλήματος σφενδόνης και μπουλονιού καταπέλτη, τεκμηριώνουν το στρατιωτικό χαρακτήρα της θέσης. Επιπλέον, τα αρχιτεκτονικά, κεραμεικά και νομισματικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους, χρονολογούν τη χρήση των οχυρών στη Βίγλα στον ύστερο 4ο και πρώιμο 3ο αιώνα π.Χ., περίοδο όχι καλά τεκμηριωμένη στην κυπριακή ιστορία. Τα ευρήματα του προγράμματος στις προηγούμενες περιόδους παρουσιάστηκαν σε διάφορα άρθρα και αποτελούν τον πρώτο τόμο του προγράμματος “Pyla-Koutsopetria I: Archaeological Survey of an ancient coastal town”, ο οποίος εκδόθηκε από το American Schools of Oriental Research το 2014.


Πηγή: Philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια