Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

1.500 χαμένα αρχαία μνημεία αποκάλυψε η... ξηρασία!

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι πραγματικό και εξαιρετικά εντυπωσιακό. Η ξηρασία που πλήττει τη Βρετανία, φέτος, είχε ως αποτέλεσμα να εμ...

1.500 χαμένα αρχαία μνημεία αποκάλυψε η... ξηρασία!

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι πραγματικό και εξαιρετικά εντυπωσιακό. Η ξηρασία που πλήττει τη Βρετανία, φέτος, είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν περίεργα ίχνη στους αγρούς που όπως αποδείχθηκε έκρυβαν έργα, κτήρια, μνημεία ακόμα και από την Προϊστορική Εποχή! 

Οι αρχαιολόγοι έφτασαν στις ανακαλύψεις τους πετώντας πάνω από τη βρετανική εξοχή και φωτογραφίζοντας διάφορες περιοχές.

Μια αγροικία ρωμαϊκής εποχής, αρχαία ταφικά μνημεία ή οικίες από την εποχή του σιδήρου, είναι μόνο μερικές από τις 1.500 ανακαλύψεις που ήρθαν στο φως.

Τα γεωγραφικά μοτίβα που βρέθηκαν, μαρτυρούν την μακρόχρονη ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Το κύμα ζέστης προσέφερε τις τέλειες συνθήκες ώστε οι αρχαιολόγοι μας να μπορέσουν να δουν "μέσα από το έδαφος"» εξήγησε ο Ντάνκαν Ουίλσον, γενικός διευθυντής του Historic England, ενός κρατικού οργανισμού που είναι επιφορτισμένος με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Αυτές οι ανακαλύψεις είναι άκρως εντυπωσιακές» συμπλήρωσε.

1.500 χαμένα αρχαία μνημεία αποκάλυψε η... ξηρασία!

Τα σημάδια αυτά εμφανίστηκαν καθώς τα ερείπια τροποποιούν τη γονιμότητα του εδάφους: εκεί όπου υπήρχαν τείχη, τα οποία βυθίστηκαν με το πέρασμα του χρόνου, οι πέτρες συγκρατούν την ανάπτυξη των φυτών στην επιφάνεια, τα οποία σχεδόν δεν αντέχουν κατά τη διάρκεια περιόδων ξηρασίας. Αντιθέτως, τα χαντάκια που είχαν σκαφτεί προτού επιχωματωθούν με το πέρασμα των αιώνων προσφέρουν ένα πιο γόνιμο έδαφος, επιτρέποντας στις καλλιέργειες να είναι ανθεκτικότερες για πολύ περισσότερο.

Οι φωτογραφίες που τράβηξε το Historic England δείχνουν εκτάσεις όπου το χορτάρι έχει κιτρινίσει από τη ζέστη, όπου είναι εμφανείς κύκλοι, οι οποίοι αποκαλύπτουν τη θέση των κτισμάτων.

Σε κάθε περίπτωση τα ερείπια εμφανίζονται ως διαφορές στο χρώμα ή το ύψος των καλλιεργειών ή του χορταριού.

1.500 χαμένα αρχαία μνημεία αποκάλυψε η... ξηρασία!

Η ανάλυση των φωτογραφιών που τράβηξαν από ψηλά οι ειδικοί του Historic England στις αγροτικές αυτές καλλιέργειες, που έχουν πληγεί από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, επέτρεψαν την ανακάλυψη, μεταξύ άλλων, πολλών προϊστορικών ταφικών μνημείων, δύο μνημείων πιθανόν της νεολιθικής εποχής, και κατοικιών της εποχής του σιδήρου. «Είναι συναρπαστικό που είχαμε μια τόσο μακρά περίοδο ζέστης. Η τελευταία φορά ήταν το 2011 και είχαμε ανακαλύψει 1.500 χώρους, κυρίως στην ανατολική Αγγλία» υπογράμμισε η Έλεν Ουίντον, υπεύθυνη της υπηρεσίας ερευνών και χαρτογράφησης.


Πηγή: PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια