HIDE_BLOG
Gradient_Skin

Τελευταια Νεα:

latest

Κρήτη: Βρέθηκε αρχαίος αμφορέας στην Αρίνα του Ηρακλείου

Έναν αρχαίο αμφορέα εντόπισε λουόμενος στη θαλάσσια περιοχή του ξενοδοχείου Arina Sand Beach στο χωριό Κοκκίνη Χάνι, στο Ηράκλειο τη...


Κρήτη: Βρέθηκε αρχαίος αμφορέας στην Αρίνα του Ηρακλείου

Έναν αρχαίο αμφορέα εντόπισε λουόμενος στη θαλάσσια περιοχή του ξενοδοχείου Arina Sand Beach στο χωριό Κοκκίνη Χάνι, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Μια έκπληξη έκρυβε η πολυσύχναστη παραλία του Αρίνα καθώς κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι βουτιές γίνονται δίπλα σε μικρούς αρχαιολογικούς «θησαυρούς».

Τεράστια λοιπόν ήταν η έκπληξη ενός λουόμενου ο οποίος, ενώ απολάμβανε τον ήλιο, θέλησε να αποτυπώσει την ήρεμη θάλασσα σε μια φωτογραφία. Όταν αργότερα χάζευε τη φωτογραφία στο κινητό του πρόσεξε στο βάθος της θάλασσας κάτι να επιπλέει και κάπου εκεί ξεκίνησε μια μικρή περιπέτεια.

Αμέσως απευθύνθηκε στον εκμισθωτή θαλασσίων μέσων για σπορ (sup) και του έδειξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Ο ιδιοκτήτης των sup πήρε τη σανίδα του και κατευθύνθηκε προς το σημείο που φαινόταν στη φωτογραφία.

Μόλις έφτασε είδε τον αρχαίο αμφορέα να επιπλέει στη θάλασσα. Τον πήρε λοιπόν μαζί του και τον έβγαλε στην ακτή ενώ ειδοποίησε και το Λιμεναρχείο Ηρακλείου προκειμένου να παραλάβουν οι άνδρες της υπηρεσίας το αρχαίο αντικείμενο, σύμφωνα με όσα τόνισε ο Λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Ευθύμιος Δουβής σε δηλώσεις του στο neakriti.gr.

Κρήτη: Βρέθηκε αρχαίος αμφορέας στην Αρίνα του Ηρακλείου

Λιμενικοί πήγαν στο σημείο, παρέλαβαν τον αμφορέα και έπειτα επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Διευθυντή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, ο οποίος εκτίμησε ότι πρόκειται για αγγείο βυζαντινής εποχής μεταξύ 12ου και 13ου αιώνα.

Ο αμφορέας, από το απόγευμα της Πέμπτης που βρέθηκε, φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος και θα παραδοθεί από το Λιμενικό στην Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων την Δευτέρα.

Το δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρει:

«Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου, για την ύπαρξη αμφορέα στη θαλάσσια περιοχή ”ΑΡΙΝΑ”. Ο αμφορέας μεταφέρθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ενώ πρόκειται να παραδοθεί στην Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων Κρήτης».

Τι κάνουμε αν βρούμε αρχαία στη θάλασσα

Συμβουλές και κατευθύνσεις αναφορικά με τον ενδεδειγμένο τρόπου με τον οποίο οφείλουμε να δράσουμε αν κατά τύχη βρεθούμε μπροστά σε αρχαία ευρήματα στη θάλασσα έδωσε ο κ. Δουβής.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «σε περίπτωση που κάποιος λουόμενος εντοπίσει αρχαίο αντικείμενο στη θάλασσα δεν πρέπει να το μετακινήσει με κανένα τρόπο. Θα πρέπει να σημαδέψει τη θαλάσσια περιοχή ή το βυθό που το βρήκε και να ειδοποιήσει την αρμόδια Λιμενική Αρχή ώστε να επέμβει και να πράξει τα δέοντα και προβλεπόμενα από το νόμο».

Κρήτη: Βρέθηκε αρχαίος αμφορέας στην Αρίνα του Ηρακλείου

Μάλιστα ο κ. Δουβής ανέφερε και συγκεκριμένο παράδειγμα σχετικά με το γιατί οφείλουμε να ακολουθούμε την εν λόγω διαδικασία.

Υπογράμμισε λοιπόν δύο σημαντικούς παράγοντες «ενδέχεται ο χώρος που βρέθηκε να έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και αν προσπαθήσουμε να τραβήξουμε το αρχαίο αντικείμενο να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτη φθορά. Το αυτό ισχύει φυσικά και για το ίδιο το αντικείμενο: μπορεί να προκληθεί μεγάλη βλάβη ή και να σπάσει. Επίσης, ενδεχομένως κάποιος να κατηγορηθεί για αρχαιοκαπηλία» αν βέβαια βρεθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

«Το οποίο έχει συμβεί με τουρίστες», τονίζει χαρακτηριστικά ο Λιμενάρχης Ηρακλείου και συνεχίζει λέγοντας «σε έλεγχο που έγινε πιάσαμε τουρίστες με αρχαία οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν σκοπό να τα παραδώσουν σε μουσείο. Όμως η Λιμενική Αρχή» καταλήγει ο κ. Ευθύμιος Δουβής «αν πιάσει οποιονδήποτε με αρχαία στα χέρια οφείλει να εφαρμόσει τον νόμο περί Αρχαιοτήτων και όσα σχετικά προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις».


Πηγή: NeaKriti, PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Latest Updates

Ολες οι αναρτησεις