Ο πιο επιτυχημένος και με συνέχεια θεσμός του υπουργείου Πολιτισμού από τη δεκαετία του ’90, οι εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελ...
Ο πιο επιτυχημένος και με συνέχεια θεσμός του υπουργείου Πολιτισμού από τη δεκαετία του ’90, οι εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου, έφεραν πάλι χιλιάδες κόσμου στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 95 εκδηλώσεις σε 132 χώρους με ελεύθερη είσοδο, ενώ άλλοι 37 έμειναν ανοικτοί χωρίς συναυλίες και παραστάσεις.
Η αυγουστιάτικη πανσέληνος, η Διεθνής Ημέρα Μνημείων, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πόσοι ακόμη εορτασμοί είναι αφορμές για να επισκεφθούμε μνημεία και μουσεία, όμως χρειάζονται την υποστήριξή μας και εμπράκτως όλο τον χρόνο, όχι μόνο στα δωρεάν καλέσματα.
Μακάρι όλοι όσοι έσπευσαν στις οργανωμένες δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την πανσέληνο να επισκέπτονταν τις μόνιμες συλλογές, τις περιοδικές εκθέσεις και τις δράσεις των μουσείων και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.
Περισσότερους επισκέπτες δέχτηκε το Μουσείο της Ακρόπολης, από το οποίο πέρασαν πάνω από 15.000 άτομα. Ομως, οι 4.500 που έσπευσαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρακολουθώντας τη δράση «Οι πέτρες μιλούν», ακούγοντας αργότερα τους κιθαριστές αλλά και τα αφηγήματα των ανθρώπων του μουσείου για επιλεγμένα εκθέματα, και όλοι εκείνοι που έμειναν έως αργά στα σκαλοπάτια στην είσοδο του ΕΑΜ και στην πλατεία μπροστά, έδειξαν την υποστήριξή τους. Πρώτη φορά τόσο φανερά. Γιατί ανάμεσά τους ήταν πολλοί γείτονες, κάτοικοι της καταταλαιπωρημένης Πατησίων.
Κάποιοι από αυτούς είχαν ακόμη νωπές τις μνήμες από το 8ο Athens Open Air Film Festival τον περασμένο Ιούλιο. Οταν εκρήξεις και φωνές από τη γειτονική Τοσίτσα διέκοψαν την προβολή της ταινίας και έτρεψαν σε άτακτη φυγή τους 900 και πλέον θεατές.
Οι κάτοικοι της Πατησίων και των Εξαρχείων ζητούν να ξαναγίνει η γειτονιά τους όπως παλιά. Ενας λόγος παραπάνω για να αναλάβει πρωτοβουλίες για το πρώτο μουσείο της χώρας το υπουργείο Πολιτισμού. Να βοηθήσει το ΕΑΜ και το Επιγραφικό, να ανοίξει επιτέλους το «Ακροπόλ Παλάς», να παροτρύνει πολιτιστικές δράσεις σε αυτή την υποβαθμισμένη γειτονιά.
Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια