Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι πέτρες μιλούν: πολιτιστικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους

Η πολιτιστική δράση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού με τίτλο “Οι πέτρες μιλούν” συνεχίζεται, τον Σεπτέμβριο σ...


Οι πέτρες μιλούν: πολιτιστικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους

Η πολιτιστική δράση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού με τίτλο “Οι πέτρες μιλούν” συνεχίζεται, τον Σεπτέμβριο στην ‘Πύλη του Αδριανού’.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, θεατρικά δρώμενα σε τρεις γλώσσες (ελληνικά- αγγλικά- γαλλικά) βασισμένα στην αρχαία ελληνική γραμματεία, ζωντανεύουν σε ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία στο κέντρο της Αθήνας, στην Πύλη του Αδριανού, την επιβλητική θριαμβική αψίδα που ανεγέρθηκε το 131-132 μ.Χ. προς τιμήν του φιλέλληνα αυτοκράτορα Αδριανού και συνιστά ανυπέρβλητο σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας.  

Πρόκειται για την πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού, η οποία, για δεύτερη χρονιά, φέρνει τον λόγο αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, ποιητών και πολιτικών σε κορυφαίες τουριστικές και αρχαιολογικές τοποθεσίες της πρωτεύουσας. Στόχος της Ένωσης είναι η ανάδειξη της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης αλλά και της πολιτιστικής πρότασης της πόλης προς τους ξένους επισκέπτες.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή του Σεπτεμβρίου (1,2,7,8,9,14, 15, 16, 21, 22, 23, 28, 29, 30) νέοι, ταλαντούχοι ηθοποιοί θα ερμηνεύουν αποσπάσματα από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Σοφοκλή, τον Αριστοφάνη, τον Θουκυδίδη, καθώς επίσης και το προοίμιο της «Οδύσσειας»  μελοποιημένο στα αρχαία ελληνικά αλλά και τον περίφημο Ομηρικό Ύμνο «Εις Αφροδίτην». Ήρωες τραγικοί και κωμικοί, ιδέες και σύμβολα που η αρχαία Ελλάδα κληροδότησε στην ανθρωπότητα και καθόρισαν την ιστορία της σκέψης και της τέχνης ανά τους αιώνες ζωντανεύουν με τρόπο επιμορφωτικό αλλά και ψυχαγωγικό για όλους. Τα κείμενα αποδίδονται με τη μορφή θεατρικών δρώμενων.

Η παρακολούθηση των θεατρικών δρώμενων είναι ελεύθερη (χωρίς εισιτήριο) απ’ όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας. Με την πρωτοβουλία της αυτή η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού καθιερώνει έναν θεσμό για την πόλη.

Σχετικά με την υλοποίηση της πολιτιστικής δράσης «Οι πέτρες μιλούν», ο Αντιπρόεδρος της ΕΞΑΑΑ ασκών χρέη Προέδρου κ. Απόστολος Μουσαμάς έχει επισημάνει: «Η δράση «Οι πέτρες μιλούν», που συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά φέτος την επιτυχημένη πορεία τους, έχει στόχο την ανάδειξη της κλασσικής και ταυτόχρονα της σύγχρονης Αθήνας καθώς και τη σύνδεση του Τουρισμού με τον Πολιτισμό -  ένα στοίχημα που η πόλη πρέπει να κερδίσει»

Η Πολιτιστική δράση “Οι πέτρες μιλούν” πραγματοποιείται με την συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.  Επίσης η δράση έχει την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) του Δήμου Αθηναίων, της Aegean Airlines και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΑΙΑ). Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, η ΕRΤ World, το Πρώτο Πρόγραμμα, το Δεύτερο Πρόγραμμα, η Φωνή της Ελλάδας και η Καθημερινή.

Στα δρώμενα ακούγονται αποσπάσματα από τα εξής κείμενα: 
  • Συμπόσιο, μετάφραση ΣταύροςΤσιτσιρίδης, Ανθολογία Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
  • Ο Επιτάφιος λόγος του Περικλή, μετάφραση Γιάννης Λιγνάδης
  • Ομηρικός Ύμνος «Εις Αφροδίτην», μετάφραση Δ.Π. Παπαδίτσας, Ελένη Λαδιά, Εκδόσεις της Εστίας
  • Αντιγόνη, μετάφραση Νίκος Παναγιωτόπουλος
  • Ρητορική, μετάφραση Δημήτριος Λυπουρλής, εκδόσεις Ζήτρος
  • Λυσιστράτη, μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης, εκδόσεις Νεφέλη
  • Οδύσσεια, μετάφραση  Δ.Ν.Μαρωνίτης

Τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αποδίδουν σπουδαστές ηθοποιοί της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος» υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση της Έφης Θεοδώρου.

Ερμηνεύουν: Νέδη Αγαπίου, Γεωργία Ζάχου, Δημήτρης Νάστος, Σταύρια Νικολάου, Σύνθια Ροδοπούλου, Ναρόντ Σαχινιάν, Κωνσταντίνος Σιώζος  Μουσική: Νίκος Πλάτανος

Η δράση «Οι πέτρες μιλούν» τιμήθηκε από την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος με το Βραβείο ERMIS στην κατηγορία των εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό.


Πηγή: The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια