Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κλεμμένο άγαλμα της Αφροδίτης σώθηκε από τους αρχαιοκάπηλους

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή προτού βγουν στην «αγορά» από τους αρχαιοκάπηλους σώθηκαν αρχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας, ανάμ...


Κλεμμένο άγαλμα της Αφροδίτης σώθηκε από τους αρχαιοκάπηλους

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή προτού βγουν στην «αγορά» από τους αρχαιοκάπηλους σώθηκαν αρχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας, ανάμεσά τους και ένα άγαλμα της Αφροδίτης που είχε κλαπεί από την αποθήκη του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη. 

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν έναν 46χρονο σε πάρκινγκ καταστήματος στο Λουτράκι.

Οι αστυνομικοί τον είδαν να κινείται με το αυτοκίνητό του σε δρόμο του Λουτρακίου και όταν μπήκε σε πάρκινγκ τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Οι αρχαιότητες βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητό του και πλέον οι αστυνομικοί αναζητούν δύο συνεργούς του.

Κλεμμένο άγαλμα της Αφροδίτης σώθηκε από τους αρχαιοκάπηλους

Προηγήθηκε έρευνα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου και μέσα σε αυτό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • Μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που ακουμπάει σε πεσσό, φοράει χιτώνα και ιμάτιο, αποτελούμενο από (8) συνανήκοντα τμήματα, 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους (80) εκατοστών.
  • Μαρμάρινο σώμα κυλινδρικής πυξίδας, ελληνιστικής περιόδου, διαμέτρου (14) εκατοστών και ύψους (6) εκατοστών που φέρει διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών με το συνανήκον τμήμα αυτού που συνιστά το πώμα της πυξίδας με διάμετρο (17) εκατοστά και ύψος (2) εκατοστά, με διακόσμηση πλογμού και ψαροκόκαλου.
  • Λίθο λαξευμένο στις τέσσερις πλευρές, διαστάσεων (25) εκατοστών και ύψους (14) εκατοστών, με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, της ύστερης αρχαιότητας του 3ου μ.Χ. αιώνα.

Η Ασφάλεια Αττικής είχε την πληροφορία ότι οι αρχαιοκάπηλοι θα πωλούσαν τα αντικείμενα για 350.000 ευρώ και ότι η μεταφορά τους θα γινόταν από τον 46χρονο.

Οι αστυνομικοί έδειξαν τις αρχαιότητες σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου. Η αρχαιολόγος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Κλεμμένο άγαλμα της Αφροδίτης σώθηκε από τους αρχαιοκάπηλους

Το άγαλμα από τη Σαντορίνη είναι ρωμαϊκής εποχής, του 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., και αναπαριστά την Αφροδίτη με χιτώνα και ιμάτιο να ακουμπάει σε πεσσό. Η «ταυτοποίησή» του έγινε ήδη από την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και προϊσταμένη του μουσείου. Επίσης κατασχέθηκαν ένα μαρμάρινο σώμα και το πώμα κυλινδρικής πυξίδας της ελληνιστικής περιόδου και ένας λαξευμένος λίθος της ύστερης αρχαιότητας του 3ου μ.Χ. αιώνα με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα. Το άγαλμα θα παραδοθεί στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας ενώ τα υπόλοιπα αρχαιολογικά ευρήματα θα παραδοθούν στο Μουσείο Κορίνθου.

Ο 46χρονος είχε στην κατοχή του και 900 ευρώ σε μετρητά (δύο χαρτονομίσματα των 200 ευρώ και ένα των 500 ευρώ), μία φωτογραφική μηχανή, ένα στικάκι και δύο κινητά. Σε βάρος του συλληφθέντα και των δύο συνεργών του που αναζητούνται σχηματίστηκε ποινική ποινική δικογραφία η οποία αφορά παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.


Πηγή: PontosNews, NewsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια