Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ακολουθώντας τα βήματα των δεινοσαύρων στην Κίνα

Εντυπωσιακές εργασίες συντήρησης απολιθωμάτων δεινοσαύρων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο διεθνούς προγράμματος συνεργασίας του Μουσ...

Ακολουθώντας τα βήματα των δεινοσαύρων στην Κίνα

Εντυπωσιακές εργασίες συντήρησης απολιθωμάτων δεινοσαύρων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο διεθνούς προγράμματος συνεργασίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Γεωπάρκου Yanqing της Κίνας, ολοκληρώθηκαν μετά από ένα χρόνο.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική συνεργασία που αφορά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη συντήρηση ιχνοαπολιθωμάτων Δεινόσαυρων στο Γεωπάρκο Yanqing του Πεκίνου.

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος από την ελληνική πλευρά είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και από την Κίνα ο κ. You Baojun, Διευθυντής του Γεωπάρκου Yanqing και ο Καθηγητής Zang Zianping, επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του Γεωπάρκου.

Το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Yanqing από την Κίνα ξεκίνησε το 2015, στα πλαίσια του συμφωνητικού συνεργασίας που υπογράφηκε στις 30 Απριλίου 2015, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος στο Πεκίνο.

Ακολουθώντας τα βήματα των δεινοσαύρων στην Κίνα
Δημοσιεύματα του Κινεζικού τύπου προβάλλουν τη συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό από τη Λέσβο
Οι εργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2017 και υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2018 περιλάμβαναν τη συντήρηση ιχνοαπολιθωμάτων δεινοσαύρων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Γεωπάρκου Yanqing της Κίνας, την εκπαίδευση προσωπικού αλλά και την ενημέρωση των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία της γεωδιατήρησης στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος συντήρησης απολιθωμάτων πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη ομάδας επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού και πραγματοποίηση εργασιών προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης των αποτυπωμάτων δεινοσαύρων, οι οποίοι ζούσαν στην περιοχή πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια. Σε ειδικά ικριώματα ύψους 35 μέτρων που στήθηκαν στο γεωλογικό αυτό μνημείο της Κίνας εφαρμόστηκαν νέες τεχνικές συντήρησης.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία σε θέματα δημιουργίας υλικού τουριστικής προβολής, η οποία αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη προβολή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην περιοχή του Γεωπάρκου Yanqing, το οποίο δέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Ήδη στο Μουσείο της Yanqing πραγματοποιείται προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθώς σε περίοπτη θέση στο εσωτερικό του Μουσείου εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και τμήμα απολιθωμένου κορμού δέντρου από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Το πρόγραμμα συνεργασίας γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα στα ΜΜΕ της Κίνας και υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα τόσο ηλεκτρονικά όσο και έντυπα και τηλεοπτικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια