Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Στο χώρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης θα εκτεθούν αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα Μουσικόφιλοι, αρχαιόφιλοι, επίδο...


Μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
Στο χώρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης θα εκτεθούν αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα
Μουσικόφιλοι, αρχαιόφιλοι, επίδοξοι κιθαρωδοί, αλλά και απλώς φιλομαθείς καλούνται από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ για την Αρχαία Ελληνική Μουσική και Πολιτισμό με τίτλο «Το Δώρο των Θεών ΙV», που θα φιλοξενηθεί στο διήμερο 6 και 7 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Ποιος γνωρίζει τι είναι η σαμβύκη, η βάρβιτος, η χέλυς, η κίθαρις;

Κι αν αγνοεί πώς «αγγίζονται» οι χορδές των αρχαίων αυτών μουσικών οργάνων, μήπως ξέρει τους κανόνες και τις μεθόδους παιγνιδιού της πέττειας ή των εννεάδων (πρόδρομοι του σκακιού, της τρίλιζας και άλλων σύγχρονων μεν, αλλά δεκάκις αιωνόβιων επιτραπέζιων παιγνιδιών);

Μουσικόφιλοι, αρχαιόφιλοι, επίδοξοι κιθαρωδοί, αλλά και απλώς φιλομαθείς καλούνται από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ για την Αρχαία Ελληνική Μουσική και Πολιτισμό με τίτλο «Το Δώρο των Θεών ΙV», που θα φιλοξενηθεί στο διήμερο 6 και 7 Οκτωβρίου (Σάββατο και Κυριακή) στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Στο χώρο του μουσείου θα εκτεθούν αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα (ανακατασκευασμένα από σύγχρονα εργαστήρια) και θα φιλοξενηθούν διαλέξεις, έκθεση αρχαίων ελληνικών επιτραπέζιων παιγνιδιών, αλλά και μίνι συναυλίες σωζόμενων πρωτότυπων αρχαίων ύμνων, καθώς και σύγχρονης μουσικής με αρχαία ανακατασκευασμένα όργανα.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ, τον Όμιλο Πολιτισμού Seikilo και την Οργανοποιία Αναστάσιος (Luthieros Music Instruments).

Επίτιμοι προσκεκλημένοι στη φετινή διοργάνωση είναι η Bettina Joy de Guzman, μουσικός και ιστορικός, και ο δρ Νίκος Ξανθούλης, συνθέτης και μελετητής της αρχαίας ελληνικής μουσικής, που θα ερμηνεύσουν στους χώρους του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού αρχαία ελληνική μουσική με τη συνοδεία των εκτιθέμενων αρχαίων μουσικών οργάνων.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια