Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η τριανδρία του Μπενάκη

Το σχήμα που θα διοικήσει για τα επόμενα 3 χρόνια. Οι προτεραιότητες, οι στόχοι και η νέα διοίκηση του Μουσείου που είναι σήμερα το δε...

Η τριανδρία του Μπενάκη

Το σχήμα που θα διοικήσει για τα επόμενα 3 χρόνια. Οι προτεραιότητες, οι στόχοι και η νέα διοίκηση του Μουσείου που είναι σήμερα το δεύτερο σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα.

Τρεις άνδρες θα διοικούν για τα επόμενα τρία χρόνια το Μουσείο Μπενάκη σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη χθες, Τρίτη, στον Τύπο. Ο, μέχρι πρότινος, οικονομικός διευθυντής του Μουσείο, Χάρης Σιαμπάνης αναλαμβάνει τη νέα θέση του Διευθύνοντα Σύμβουλου, με αρμοδιότητες που στο παρελθόν καλύπτονταν κυρίως από μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, ενώ ο Γιώργης Μαγγίνης παραμένει στη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή, στη θέση δηλαδή του Άγγελου Δεληβορριά, με τον Νίκο Τριβουλίδη να διατηρεί τη θέση του Διευθυντή Τμήματος Πόρων και Ανάπτυξης.

 Η απόφαση πάρθηκε, όπως αναφέρθηκε, δεδομένου του ότι «ο διαχειριστικός εκσυγχρονισμός, η ανάπτυξη και η οικονομική ευρωστία του Ιδρύματος είναι απαραίτητα ζητούμενα για την εξασφάλιση της μελλοντικής του πορείας και κατά συνέπεια την εκπλήρωση του πολιτιστικής του αποστολής».

Το σχήμα αυτό θα αξιολογείται και θα επαναξετάζεται από την Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη πρόεδρος της οποίας παραμένει η Ειρήνη Γερουλάνου.

Η ανακοίνωση του Μουσείου Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη, έχει διανύσει τα τελευταία χρόνια μια πορεία εντυπωσιακή. Δυναμική αλλά και πολύ δύσκολη, με σημαντικά επιτεύγματα, με ελπίδες, με δοκιμασίες, με επιτυχίες, με απογοητεύσεις, με χαρές, αλλά και με πολλές θυσίες. Άλλοτε ευάλωτο, άλλοτε εντυπωσιακά δυνατό.

Πάντοτε παρόν και με την ίδια ποιότητα προσφοράς από τη μέρα της ίδρυσής του ως σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια, ολοκληρώθηκε το δορυφορικό σύστημα των μουσειακών παραρτημάτων που οραματίστηκε και δημιούργησε ο Άγγελος Δεληβορριάς. Ολοκληρώθηκε δηλαδή η ανάπτυξη και αναδιάρθρωσή του, το άνοιγμά του στο μέλλον. Από Μουσείο της συλλογής του Αντώνη Μπενάκη, μετουσιώθηκε σε έναν μουσειακό οργανισμό διεθνούς ακτινοβολίας, και είναι σήμερα το δεύτερο σε επισκεψιμότητα Μουσείο στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, ενώ το Μουσείο με τη νέα του μορφή και τα νέα του παραρτήματα έλαμπε κυριολεκτικά, είχε παράλληλα να αντιμετωπίσει, όπως όλοι, την βαθιά οικονομική κρίση της χώρας, με όλες τις ανασφάλειες, τις δυσκολίες και τις πικρίες που την συνόδευαν.

Αντί όμως να παραλύσει, το Μουσείο έβαλε στόχο την οικονομική του ανάκαμψη και τόλμησε αλλαγές. Ξεκίνησε από το 2011 με την ένταξη νέων προσωπικοτήτων, νεότερης γενιάς και διαφορετικών προσανατολισμών στη Διοικητική του Επιτροπή, με την αναθεώρηση των προτεραιοτήτων του, με την δημιουργία της θέσης του Οικονομικού Διευθυντή και την ανάθεσή της στον Χάρη Σιαμπάνη, με τον σχεδιασμό της στρατηγικής για την σταθεροποίηση των οικονομικών του, με περικοπές δαπανών, με την ίδρυση του Τμήματος Πόρων και Ανάπυξης και την ανάθεσή του στον Νίκο Τριβουλίδη, με την έναρξη του προγράμματος υιοθεσιών θέσεων, με την βελτίωση της οργάνωσής του για την αύξηση των εσόδων, με δυναμική παρουσία στο εξωτερικό και δημιουργία διεθνών συνεργασιών, και τέλος, το 2016, με την πρόσληψη του Γιώργη Μαγγίνη, ως Επιστημονικού Διευθυντή.

Στην τωρινή φάση της ανάπτυξης του Μουσείου Μπενάκη η Διοικητική Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την οικονομική ασφάλεια του Μουσείου και θέτει νέους, βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για την σταθεροποίηση και τη βιωσιμότητά του:

Ο κυριότερος στόχος, είναι η δημιουργία ενός καταπιστεύματος (endowment fund) το οποίο θα δημιουργηθεί από μεγάλες δωρεές. Τα έσοδά του θα συμπληρώνουν τα διαθέσιμα κεφάλαια για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος..

Εξίσου σημαντικοί στόχοι είναι:

  • η τόνωση του Τμήματος Πόρων και Ανάπτυξης για την περαιτέρω αύξηση των ετήσιων εσόδων του Μουσείου
  • η επέκταση του προγράμματος υιοθεσιών θέσεων,
  • η περαιτέρω αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων,
  • η δημιουργία νέων προσοδοφόρων συνεργασιών στο εσωτερικό και διεθνώς και η ενδυνάμωση των υπαρχουσών,
  • η προσθήκη περισσότερων εσωτερικών παραγωγών στο εκθεσιακό του πρόγραμμα και η φιλοξενία σημαντικών διεθνών εκθέσεων,
  • οι νέες συνεργασίες του Πωλητηρίου,
  • η συστηματική συντήρηση των κτηριακών του εγκαταστάσεων ως επένδυση για την απρόσκοπτη λειτουργία των παραρτημάτων,
  • η σταδιακή επιστροφή στα παλαιότερα ωράρια λειτουργίας των παραρτημάτων (6 ημέρες ανά εβδομάδα),
  • η επιστροφή στην πενθήμερη εργασία και
  • η στοχευμένη, σταδιακή αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού του με ειδικούς συνεργάτες για την επίτευξη των στόχων αυτών

Δεδομένου λοιπόν ότι ο διαχειριστικός εκσυγχρονισμός, η ανάπτυξη και η οικονομική ευρωστία του Ιδρύματος είναι απαραίτητα ζητούμενα για την εξασφάλιση της μελλοντικής του πορείας και κατά συνέπεια την εκπλήρωση του πολιτιστικής του αποστολής, το Μουσείο για τα τρία τουλάχιστον επόμενα χρόνια ορίζει:

Τον Χάρη Σιαμπάνη στη νέα θέση του Διευθύνοντα Σύμβουλου, με αρμοδιότητες που στο παρελθόν καλύπτονταν κυρίως από μέλη της Διοικητικής Επιτροπής,

τον Γιώργη Μαγγίνη στη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή, στη θέση δηλαδή του Άγγελου Δεληβορριά, και

τον Νίκο Τριβουλίδη στη θέση του Διευθυντή Τμήματος Πόρων και Ανάπτυξης.

Το σχήμα αυτό θα αξιολογείται και θα επαναξετάζεται από την Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη.

Όλα τα διευθυντικά αυτά στελέχη, όπως άλλωστε και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου, εκπροσωπούν το Μουσείο στα θέματα της αρμοδιότητάς τους, και βρίσκονται σε άμεση και συνεχή επαφή με τις αρχές, την κοινωνία, τους συνεργάτες του Ιδρύματος και τους υποστηρικτές του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πηγή: The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια