Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Mικρά μουσεία σε περιόδους κρίσης και προοπτικές

Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου με την συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την ευκαιρία της συ...

Mικρά μουσεία σε περιόδους κρίσης και προοπτικές

Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου με την συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνια λειτουργίας, οργανώνει επετειακές εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Οργανώνεται με την ευκαιρία των δέκα ετών από την ίδρυση του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.


Η νέα τάση της  μουσειολογίας πλέον έχει ως στόχο να μεταμορφώσει τα μουσεία, συνδυάζοντας  πολλές και διαφορετικές ειδικότητες σε αρμονική συνεργασία,  ώστε να επιτυγχάνετε   βιωματική προσέγγιση σε κάθε θεματική ενότητα. «Ένα σενάριο θα ήταν οι αρχιτέκτονες θα σχεδίαζαν το κτίριο ενός μουσείου με εντελώς διαφορετικές προδιαγραφές. Οι επιμελητές των συλλογών θα εργάζονταν με άλλο πνεύμα για την παρουσίαση των εκθεμάτων, το επιστημονικό προσωπικό, θα ρυθμιζόταν πλήρως σε όλες τις δράσεις. Και όλα αυτά με τη βοήθεια ενός ή περισσοτέρων μουσειολόγων που θα συντόνιζαν από την ιδέα, την υλοποίησή της μέχρι το τελικό αποτέλεσμα».

Ο π. διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών Δημήτρης Κωνστάντιος είχε πεί: Το μουσείο δεν είναι ούτε βιβλίο ούτε ερευνητικό κέντρο. Είναι τόπος επικοινωνίας των εκθεμάτων με το ευρύ και μη ειδικό κοινό. Τα επιστημονικά και τεχνικά εργαλεία μιας τέτοιας ειδικής επικοινωνίας έχουν εξελιχθεί τα τελευταία 50 χρόνια στην Ευρώπη σε μια ειδίκευση που λέγεται μουσειολογία. Στην άσκησή της, στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, λαμβάνουν μέρος αρχαιολόγοι, ιστορικοί, ιστορικοί της τέχνης, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, παιδαγωγοί, αρχιτέκτονες κ.ά. με κοινό στόχο, όχι πια την επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση των ίδιων των ευρημάτων-εκθεμάτων, αλλά την, με βάση την προηγηθείσα από τους αρχαιολόγους επιστημονική δουλειά, ερμηνευμένη παρουσίασή τους στο κοινό. Στόχος είναι τα εκθέματα να γίνουν κατανοητά μέσα από το πολιτισμικό πλαίσιο προέλευσης αλλά και ιστορικής τους χρήσης και έτσι να γίνουν κατανοητοί οι πολιτισμοί που τα δημιούργησαν και τα χρησιμοποίησαν.


Η μουσειολογία, είναι απαραίτητη στη δημιουργία ενός Μουσείου, δεν επικαλύπτεται επιστημονικά με την αρχαιολογία – την πρωτογενή έρευνα, αλλά η καθεμιά ενισχύει την άλλη στο έργο της. Η πρώτη παρέχει την τεκμηριωμένη πληροφορία, η άλλη έπεται να παρουσιάσει τα νοήματα πίσω από τις πληροφορίες και τα περνά στο ευρύ κοινό. Υπάρχει, συμπληρωματικότητα και συνέργειας. Χωρίς τις συνθήκες μιας καλής μουσειολογίας, το ευρύ κοινό, λίγο θα ενδιαφερθεί και για το τι ουσιαστικά κάνει η πρωτογενή έρευνα.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται το Σάββατο 6η Οκτωβρίου, με την οργάνωση Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα: «Μικρά Μουσεία σε περιόδους κρίσης. Προκλήσεις και προοπτικές». Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και περιλαμβάνει εισηγητές από διάφορα μέρη της χώρας και με ποικιλία ειδικοτήτων.

Κεντρική προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η Μάρλεν Μούλιου, Λέκτορας Μουσειολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας / Επιστημονική Υπεύθυνη ΠΜΣ «Μουσειακές Σπουδές», Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα αναπτύξει το θέμα: «Τα μουσεία ως αξίες στην Ελλάδα της κρίσης: κριτικές σκέψεις σε κρίσιμα ερωτήματα» ή «Γιατί σε δύσκολους καιρούς τα μικρά μουσεία χρειάζονται μεγάλα οράματα».

Οι άλλες εισηγήσεις είναι: 

από τους Νότα Πάντζου Επ. Καθηγήτρια, Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών,  Παν. Πατρών και Χαρίλαο Σισμάνη, Αντιπρόεδρο  ΔΣ Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη με θέμα: «Ένα μικρό μουσείο σε δύσκολους καιρούς». 

Του Βασίλη Καραΐσκου, Αστυνομικού Διευθυντή, Α΄ Υποδιευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας εμπνευστής και δημιουργός της μόνιμης Έκθεσης Αστυνομικών Κειμηλίων της Δ.Α  Μαγνησίας, με θέμα: «Από την ιδέα, στο «Μουσείο». 

  • Του Παύλου Μπαλογιάννη, Νομικού, Συλλέκτη, Ιδρυτή – Διευθυντή του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας, Καλαμπάκα Τρικάλων, θέμα: «Βιωσιμότητα ενός θεματικού Μουσείου. Το παράδειγμα του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας». 
  • Της Αθηνάς Αργυροπούλου, Δρ. Ιατρικής, Διευθύντρια ΕΣΥ, συνιδρύτρια Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, θέμα: «Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου. Δέκα χρόνια. Εμπειρίες, αγωνίες, προσδοκίες». 
  • Του Δημήτριου Οικονομίδη, Φυσιογνώστη – καθηγητή Μ.Ε., ιδρυτή Κέντρου Έρευνας και Προστασίας της άγριας ορχιδέας στο βόρειο Πήλιο, με θέμα: «Ιδιαιτερότητες και προκλήσεις ενός Μουσείου σε χωριό». 
  • Της Ελένης Παπαδημητροπούλου, Χημικού – Προέδρου του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου, με θέμα: «Μουσείο Ηλία Λεφούση. Διαχείριση – βιωσιμότητα». 
  • Του Νικηφόρου Ντατζιόπουλου, θεολόγου – ιστορικού, συνιδρυτή – επιμελητή Λαογραφικού Μουσείου Στεφανοβικείου, με θέμα: «Περιπέτειες και βιωσιμότητα ενός μικρού θεματικού Μουσείου». 
  • Της Λάουρα Ταπίνη Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων, Συντονίστρια της DIADRASIS με θέμα: «RΕORG πρόγραμμα αναδιοργάνωσης αποθηκών μουσείων και εξωστρέφια». 
  • Του Μάρκου Βαξεβανόπουλου Δρ Γεολογίας – ιδρυτής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου,  με θέμα: «Καλοκαίρι στο Μουσείο. Επιβίωση για ένα τοπικό θεματικό Μουσείο». 
  • Του Σωφρόνιου Γκουτζίνη, Πρωτοσύγκελου Ι.Μ. Ξάνθης και Περιθεωρίου, με θέμα: «Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι.Μ. Ξάνθης και Περιθεωρίου – Παράρτημα Σταυρούπολης». 
  • Των Μυρσίνη Πήχου, Θεατρολόγου – Διαχειρίστρια Πολιτισμού και Ιωάννας Κωστούλα, Παιδαγωγού – Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσείου Λαδιού και Ελιάς Πηλίου, με θέμα: «Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου. Δέκα Χρόνια». 
  • Των Μαριέττα Παπακωνσταντίνου, Υποψ. Διδάκτωρ τμήματος Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Διαχείριση Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων και Νότα Πάντζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών,  Παν. Πατρών,  με θέμα: «Δια βίου Εκπαίδευση των στελεχών μικρών μουσείων- το Πρόγραμμα DENcuPID. Της Ιουλίας Πεντάζου, Ιστορικού – επιμελήτριας, με ειδίκευση στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες, μεταδιδακτορική υπότροφος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Η συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στην ανάπτυξη μικρών, τοπικών μουσείων».


Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση, με θέμα: «Μικρά Μουσεία σε δύσκολους καιρούς. Τι κρύβει το μέλλον;». Την συζήτηση θα συντονίσει η κυρία Μάρλεν Μούλιου Λέκτορας ΕΚΠΑ και την συμμετοχή των: κας Ιωάννας Λαλιώτου Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αναπληρώτριας Καθηγήτρια τμήμα ΙΑΚΑ, κας Βασιλικής Αδρύμη – Συσμάνη Δρ. αρχαιολόγου, π. προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, κας Αίγλης Δημόγλου δρ ιστορίας, προϊσταμένη Δ/νσης Αρχείων Μουσείων Βιβλιοθηκών Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π Δήμου Βόλου, κου Σωτήρη Γκανάτσιου δικηγόρου, ιδρυτή του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας και κου Κωνσταντίνου Α. Μοράρου Σύμβουλου Ανάπτυξης – ιστορικού, συνιδρυτή Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου.

Το Συνέδριο Θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Ιατρείο του κτηρίου Τσικρίκη (Γαμβέτα – Ιάσωνος) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 9.00 έως 17.00, με ανάλογα διαλείμματα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Δεν υπάρχουν σχόλια