Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018

Απάντηση Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου στα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τον επαναπατρισμό 100 αρχαιοτήτων της Εποχής του Χαλκού
Απάντηση Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου στα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τον επαναπατρισμό 100 αρχαιοτήτων της Εποχής του Χαλκού

Δελτίο τύπου εξέδωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου απαντώντας στην είδηση της επιστροφής 100 αρχαιοτήτων της Εποχής του Χαλκού στην Κύπρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αναφέρομαι στα πρόσφατα δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου και κυρίως των εφημερίδων Πολίτης στις 22 Δεκεμβρίου 2018 με τίτλο «Το Walk of Truth επαναπατρίζει αρχαιότητες της Εποχής του Χαλκού» και Ο Φιλελεύθερος ημερομηνίας 23 Δεκεμβρίου 2018 με τίτλο «Απονομή Δικαιοσύνης, ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων» και παραθέτω τα ακόλουθα για αυτούσια δημοσίευση, ούτως ώστε να αποδοθεί η σωστή εικόνα των γεγονότων που αφορούν το όλο θέμα:

Η συλλογή Κυπριακών αντικειμένων του Ἀγγλου αρχιτέκτονα/καλλιτέχνη κου David Johnson είναι γνωστή τόσο στο Τμήμα Αρχαιοτήτων όσο και στη Νομική Υπηρεσία και, σε αντίθεση με όσα παραθέτουν τα δημοσιεύματα, γνωστοποιείται ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων αποδέκτηκε την προσφορά της «πιθανής» επιστροφής των Κυπριακών αντικειμένων της συλλογής στο Κυπριακό Μουσείο, αν τελικά ο ίδιος λάμβανε την απόφαση να τα δωρίσει. Η επιστροφή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα γινόταν μετά τον θάνατό του και της συζύγου του. Η τελική απόφαση του, ωστόσο βασιζόταν σε όρους, οι οποίοι αφορούσαν την έγκριση του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την αγορά αρχαιοτήτων από άγνωστες πηγές τις οποίες δεν αποκάλυπτε, προβάλλοντας ως πρόθεσή του ότι αυτές θα επέστρεφαν μετά θάνατον στο Κυπριακό Μουσείο. Στην τελευταία επικοινωνία μεταξύ του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του κου D. Johnson ημερομηνίας 13 Δεκεμβρίου 2018, το Τμήμα Αρχαιοτήτων επιβεβαίωσε εκ νέου ότι, σε περίπτωση που όντως ο ίδιος το επιθυμούσε, το Τμήμα ευχαρίστως θα αποδεχόταν την δωρεά.

Η πάταξη της παράνομης διακίνησης και της καταστολής του παράνομου εμπορίου της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου όσο και των άλλων λαών, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της πολιτικής του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Επομένως δεν νοείται η εμπλοκή του αρμοδίου Τμήματος σε αυτού του είδους δοσοληψίες. Όπως έχει ήδη καταθέσει ο ίδιος ο κος Johnson, σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα στον τύπο, τα ξένα μουσεία δύσκολα αποδέχονται πλέον συλλογές αντικειμένων άλλων χωρών, έστω και αν, όπως ο ίδιος υποστηρίζει αυτές έχουν αποκτηθεί «νόμιμα». Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ του κου Johnson και του ιδρύματος Walk of Truth, ωστόσο ο επαναπατρισμός και «η επιλογή του σωστού χώρου» για την έκθεσή τους, σ’ ένα έννομο Kράτος αφορά μόνο το αρμόδιο Tμήμα, δηλαδή το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου
Διευθύντρια Τμήματος Αρχαιοτήτων0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου