Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συγκινημένος ο Σπήλιος Λιβανός για τη στέγαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο «Ροζ Κτήριο» στο Μεσολόγγι

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος εγκαινίασε τα νέα γραφεία της της στο Αρχοντικό Ι. Τρικούπη επί της οδού Μάγιε...



Συγκινημένος ο Σπήλιος Λιβανός για τη στέγαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο «Ροζ Κτήριο» στο Μεσολόγγι

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος εγκαινίασε τα νέα γραφεία της της στο Αρχοντικό Ι. Τρικούπη επί της οδού Μάγιερ 20 στο Μεσολόγγι.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμάς ενώ μεταξύ άλλων παρέστη και ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός που εξέφρασε τη συγκίνηση του για το ρόλο που αποκτά η άλλοτε οικογενειακή του οικία.

Το κτίριο αυτό είχε δωριθεί στο υπουργείο Πολιτισμού από τον αείμνηστο Διονύση Λιβανό ο οποίος το είχε αγοράσει από την οικογένεια Τρικούπη.

Ο Σπήλιος Λιβανός, στον λογαριασμό του στο facebook αναφέρει: 

Με μεγάλη συγκίνηση συμμετείχα στα εγκαίνια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο περίφημο «Ροζ Κτήριο» στην οδό Μάγερ, κάτω από τον Άγιο Σπυρίδωνα στο Μεσολόγγι.

Το αρχοντικό αυτό αγόρασε από τον Ι. Θ. Τρικούπη, νομικό και βουλευτή, πρώτο ξάδελφο του Χαριλάου Τρικούπη, ο παππούς μου, δικηγόρος Μεσολογγίου και Αθήνας, Σπυρολίβανος στα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

Συγκινημένος ο Σπήλιος Λιβανός για τη στέγαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο «Ροζ Κτήριο» στο Μεσολόγγι

Χαρακτηρίστηκε ως μνημείο νεώτερου πολιτισμού το 1979 καθώς φέρει τόσο νεοκλασικά χαρακτηριστικά όσο και επιρροές από τα ελληνικά αρχοντικά του Βοσπόρου.

Το 1992 πέρασε στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού από τον αγαπημένο μου πατέρα Διονύση Λιβανό με σκοπό να στεγάσει την πρώτη περιφερειακή Μουσική Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα και να την συνδέσει με την αντίστοιχη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν και Γιώργου Βουδούρη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Όνειρό του ήταν να αποκτήσει ο νομός μας έναν πνεύμονα πολιτισμού για τις νέες γενιές Αιτωλών και Ακαρνάνων!

Η μοίρα, όμως, ανοίγει τους δικούς της δρόμους και πλέον το «Ροζ Κτήριο» θα στεγάζει το στρατηγείο των υπέροχων ανθρώπων και δημοσίων λειτουργών που αγωνίζονται για τη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και των αρχαιολογικών μας θησαυρών. Ο σκληρός αγώνας και οι συντονισμένες προσπάθειες της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, κυρίας Ολυμπίας Βικάτου, και του Προϊσταμένου Νεωτέρων Μνημείων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, κύριου Γιώργου Παπανδρέου, για την αποκατάσταση και λειτουργία του ιστορικού κτηρίου δικαιώνονται με αυτό το υπέροχα ανακαινισμένο κτίριο-κόσμημα της πόλης!

Συγκινημένος ο Σπήλιος Λιβανός για τη στέγαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο «Ροζ Κτήριο» στο Μεσολόγγι

Εύχομαι ολόκαρδα στους νέους ενοίκους που θα του δώσουν νέα πνοή και αποστολή, καλορίζικο και καλοστέργιωτοι!

Ευελπιστώ πως η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει τους πολίτες και την ηγεσία της κοινωνίας μας να καταλάβουν τη σημασία της ιστορίας και της δύναμής της ως θεμέλιο εξέλιξης της ταυτότητας μας και πόρο ανάπτυξης για το μέλλον μας.

Είμαι σίγουρος ότι τόσο οι Τρικούπηδες όσο και οι Λιβανοί που έζησαν μέσα σε αυτό, θα είναι εξίσου χαρούμενοι και αισιόδοξοι που το σπίτι τους έγινε «σπίτι» των «φυλάκων» της αρχαιολογικής μας παρακαταθήκης.


Πηγή: AgrinioPress

Δεν υπάρχουν σχόλια