Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ξεναγήσεις στο Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Ξεναγήσεις στο Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων θα πραγματοποιηθούν αυτή την Κυριακή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχε...


Ξεναγήσεις στο Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Ξεναγήσεις στο Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων θα πραγματοποιηθούν αυτή την Κυριακή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων.

Ξεναγήσεις στο Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων θα πραγματοποιηθούν αυτή την Κυριακή, 9 Ιουνίου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Αρχείων.   

Η Διεύθυνση Διαχείρισης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ) θα πραγματοποιήσει μία σειρά από ξεναγήσεις στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων επί της οδού Ψαρομηλίγκου 22, στο Θησείο από τις 10π.μ έως τις 2μ.μ.    

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την έκθεση «Ιστορίες επί χάρτου. Μορφές και θέματα της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα», που φιλοξενείται στο κτίριο του Αρχείου. Κεντρικός θεματικός άξονας της έκθεσης είναι τόσο τα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την περίοδο, την διαδρομή της «ηρωικής» ελληνικής αρχαιολογίας, όσο και η πολύπλευρη δράση και το επίπονο έργο των πρωτοπόρων αρχαιολόγων της υπηρεσίας.   

Στις θεματικές ενότητες της έκθεσης αποτυπώνεται η κρατική μέριμνα για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων, την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας, τις ανασκαφικές έρευνες και τα δημόσια έργα. 

Ακόμη παρουσιάζεται η δράση της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, η ίδρυση των ξένων αρχαιολογικών σχολών, η διάσωση και προστασία των μεσαιωνικών μνημείων και τα πρώτα βήματα της βυζαντινής αρχαιολογίας.   

Κατά την ξενάγηση στο εργαστήριο συντήρησης χάρτου, που λειτουργεί στο Αρχείο, οι ίδιοι οι συντηρητές θα παρουσιάσουν τις μεθόδους συντήρησης παλαιών εγγράφων, ενώ θα προβληθεί και σχετικό βίντεο. 

Μια άλλη βιντεοπροβολή θα δώσει τέλος ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον «περιπετειώδη βίο» του Ιστορικού Αρχείου. 

Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια